Hermetic Order of the Golden Dawn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Golden Dawnin ruusu-risti

Hermetic Order of the Golden Dawn (tai yleisemmin pelkkä Golden Dawn tai H.O.G.D., suom. Kultaisen aamunkoiton hermeettinen sääntökunta eli Kultainen aamunkoitto) oli 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa vaikuttanut okkulttinen järjestö, jolla oli suuri vaikutus 1900-luvun länsimaiseen okkultismiin. Lukuisat wiccassa, thelemassa ja muissa henkisissä oppisuunnissa käytetyt rituaalit ovat peräisin Golden Dawnin perinteestä.

Järjestön kolme perustajaa, William Robert Woodman, William Wynn Westcott ja Samuel Liddell MacGregor Mathers olivat vapaamuurareita ja Societas Rosicruciana in Anglian jäseniä. Westcott oli myös Teosofisen seuran jäsen. Golden Dawnin jäseniä ovat olleet muun muassa Aleister Crowley, Edith Nesbit, Arthur Edward Waite, William Butler Yeats ja Bram Stoker.[1][2]

  1. Ravenscroft, Trevor: The Occult Power Behind the Spear Which Pierced the Side of Christ, s. 165. Red Wheel, 1982. ISBN 0877285470. (englanniksi)
  2. Picknett, Lynn: The Templar Revelation: Secret Guardians of the True Identity of Christ, s. 201. Simon and Schuster, 2004. ISBN 0743273257. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]