William Butler Yeats

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
William Butler Yeats
(Alice Boughton, 1903)
(Alice Boughton, 1903)
Syntynyt 13. kesäkuuta 1865
Sandymount, Dublinin kreivikunta, Irlanti
Kuollut 28. tammikuuta 1939 (73 vuotta)
Menton, Ranska
Ammatit runoilija
näytelmäkirjailija
senaattori
Tyylilajit runous, näytelmä
Tunnustukset Nobelin kirjallisuuspalkinto 1923
Gothenburg-palkinto 1934 (Rudyard Kiplingin kanssa)
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

William Butler Yeats (13. kesäkuuta 1865 Sandymount, Irlanti28. tammikuuta 1939 Menton, Ranska) oli irlantilainen runoilija, näytelmäkirjailija, mystikko ja julkisuuden henkilö. Yeats oli merkittävä voima perinteisen irlantilaisen kulttuurin elvyttämisessä ja yksi Irlannin kansallisteatterin perustajista.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän syntyi vuonna 1865 Sandymountissa, lähellä Dublinia (Irlanti). Hänen isänsä John Yeats oli lahjakas muotokuvamaalari. Hänen veljensä Jack Butler Yeats oli myös taiteilija. Hänen sisarensa Elizabeth ja Lily avustivat Dun Emer (myöh. Cuala) Pressin perustamisessa.

Suurimman osan lapsuudestaan Yeats vietti Lontoossa, missä hän kävi Godolphin Schoolia Hammersmithissa. Hän vietti kuitenkin aikaansa myös Dublinissa ja Sligossa, läntisessä Irlannissa. Viisitoistavuotiaana hän haki Erasmus Smith Schooliin Dublinissa, missä hän opiskeli taidetta kolme vuotta kiinnostuen kirjallisuudesta kun hän oli täyttänyt 21. Hänen debyyttikirjansa 1886 oli lyhyt näytelmä nimeltä Mosada.

Hänen uransa alkuaikojen työt olivat romanttisia ja fantasianomaisia, mitä kuvastaa hänen vuonna 1893 julkaistu kokoelmansa ”The Celtic Twilight” (Kelttiläinen aamuhämärä). Keski-iässä hän siirtyi kohti kovempaa ja modernimpaa tyyliä, joihin hän sai inspiraatiota suhteestaan Ezra Poundiin ja osallistumisestaan Irlannin kansallismieliseen politiikkaan.

William Butler Yeats

Yeats oli kansallisteatterin hallituksen jäsenen lisäksi senaattori. Hän otti roolinsa julkisuuden hahmona vakavasti ja oli kohtalaisen ahkera jäsen Irlannin parlamentin ylähuoneessa. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1923.[1] Vuonna 1934 hän jakoi runouden Gothenburg-palkinnon Rudyard Kiplingin kanssa.

Yeats oli kiinnostunut mm. kelttimenneisyyden riiteistä, okkultismista, teosofiasta, uusplatonismista, swedenborgilaisuudesta, idän uskonnoista sekä alkemiasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Nobel Prize in Literature 1923 (elämänkerta, julkaisuluettelo ja palkinnon myöntämispuhe) The Official Web Site of the Nobel Foundation. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta William Butler Yeats.
  • Foster, R. F.: Words Alone: Yeats & His Inheritances. Oxford: Oxford University Press, 2011. ISBN 978-0-19-959216-6.