Mihail Šolohov

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mihail Šolohov
Михаил Александрович Шолохов
Mihail Šolohov vuonna 1938
Mihail Šolohov vuonna 1938
Syntynyt 24. toukokuuta 1905
Kuollut 21. helmikuuta 1984 (78 vuotta)
Kansalaisuus Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto
Tunnustukset Nobel-palkinto Nobelin kirjallisuuspalkinto 1965
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Mihail Aleksandrovitš Šolohov (ven. Михаил Александрович Шолохов, 24. toukokuuta (J: 11. toukokuuta) 190521. helmikuuta 1984) oli venäläinen kirjailija. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1965.[1]

Šolohov syntyi Venäjän keisarikunnan Donin kasakoiden alueella 1905. Sisällissodan aikana hän liittyi bolševikkeihin ja joutui kaksi kertaa lähes teloitetuksi tämän vuoksi. Vuonna 1922 hän siirtyi Moskovaan ja ryhtyi kirjallisella uralle. Vuoden 1924 jälkeen hän kuitenkin palasi lapsuudenseuduilleen ollakseen lähempänä tarinoidensa tapahtumapaikkoja.

Šolohovin tärkein teos on Hiljaa virtaa Don (Tihi Don), joka julkaistiin 1928. Se kertoo Donin kasakoiden kamppailusta puna-armeijaa vastaan sisällissodan aikana ja on merkittävä siitä, ettei siinä ole yhtään positiivista bolševikkihahmoa. Kirjasta julkaisiin vielä kaksi jatko-osaa. Hiljaa virtaa Don on silti sosialistisen realismin merkkiteoksia. Toinen Šolohovin suuri teos on Aron raivaajat (Podnjataja tselina), joka kertoo 1930-luvun maatalouden kollektivisoinnista. Tätä teosta on ylistetty sosialistisen realismin mestariteoksena.

Šolohov liittyi puolueeseen 1932 ja pysyi sille uskollisena koko uransa. Hän oli vuodesta 1937 korkeimman neuvoston jäsen, seurasi Nikita Hruštšovia tämän ulkomaanmatkalle 1959 ja valittiin keskuskomiteaan 1961. Hänestä tuli tiedeakatemian jäsen 1939. Hän oli kaksinkertainen sosialistisen työn sankari ja palkittiin sekä Leninin että Stalinin palkinnolla Nobelin lisäksi.

Suomennettuja teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aron raivaajat
  • Hiljaa virtaa Don
  • Ihmiskohtalo
  • He taistelivat synnyinmaansa puolesta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Nobel Prize in Literature 1965 (elämänkerta, julkaisuluettelo ja palkinnon myöntämispuhe) The Official Web Site of the Nobel Foundation. (englanniksi)