Saint-John Perse

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saint-John Perse
Saint-John Perse 1960.
Saint-John Perse 1960.
Henkilötiedot
Syntynyt31. toukokuuta 1887
Pointe-à-Pitre, Guadeloupe
Kuollut20. syyskuuta 1975 (88 vuotta)
Giens, Ranska
Ammatti runoilija, diplomaatti
Kirjailija
SalanimiSaint-John Perse [1]
Äidinkieliranska
Tuotannon kieliranska [2]
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Palkinnot

Nobel-palkinto Nobelin kirjallisuuspalkinto 1960

Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Saint-John Perse (oikealta nimeltään Alexis Leger, 31. toukokuuta 188720. syyskuuta 1975 Giens, Ranska[3]) oli ranskalainen runoilija ja diplomaatti. Hän sai 1960 Nobelin kirjallisuuspalkinnon.[4]

Alexis Leger syntyi Pointe-à-Pitressa Guadeloupen saarella Karibianmerellä. Hänen isänsä oli lakimies, jonka suku oli asunut saarella vuodesta 1815. Léger'n perhe omisti saarella kaksi maatilaa, yhden kahviplantaasin ja yhden sokeriplantaasin. Hégésippe Jean Légitimus, saaren ensimmäinen syntyperäinen sosialistipresidentti, valittiin 1897 saaren johtoon, ja hän alkoi jakaa siirtomaaisäntien maata. Léger'n perhe muutti Ranskaan ja asettui asemaan Pauhun.

Leger aloitti 1904 lakiopinnot Bordeaux'n yliopistossa. Hän tutustui kulttuuripiireissä muun muassa Paul Claudeliin ja Odilon Redoniin. Hänen ensimmäinen teoksensa on Robinson Crusoen ranskannos. Leger joutui 1907 keskeyttämään opintonsa, koska perheen taloustilanne heikentyi isän kuoltua. Hän jatkoi kuitenkin myöhemmin opintoja ja valmistui 1910, samana vuonna kuin häneltä ilmestyi kirja Éloges.

Leger sai työtä Ranskan ulkoministeriöstä ja matkusteli työnsä takia Espanjassa, Saksassa ja Englannissa. Kun ensimmäinen maailmansota syttyi, Léger siirrettiin hallituksen tehtäviin. Vuosina 1916–1921 Leger oli valtiosihteerinä Ranskan suurlähetystössä Pekingissä. Hän matkusti 1921 Yhdysvaltoihin Washingtoniin ja osallistui aseistariisuntakonferenssiin, josta Aristide Briand palkkasi Leger’n assistentikseen. Pariisissa Leger liittyi kirjallisuuspiireihin ja solmi kontaktit muun muassa André Gideen ja Paul Valéryhin. Hänellä oli kontakteja myös Igor Stravinskiin ja Nadia Boulanger’hen ja Les Sixiin. Leger julkaisi 1924 kirjan Anabase, jossa hän käytti ensimmäisen kerran tekijänimeä Saint-John Perse.

Briandin kuoleman jälkeen Leger jatkoi työtä valtion viroissa ja oli vuosina 1933–1940 ulkoministeriössä. Münchenin konferenssissa 1938 Leger vastusti Tšekkoslovakian alueiden luovutusta Saksalle. Hänet erotettiin virastaan 1940, ja hän matkusti Englannin kautta Yhdysvaltoihin. Vichyn hallitus epäsi Leger'ltä Kunnialegioonan jäsenyyden ja Ranskan kansalaisuuden. Hän oli vähissä varoissa, kunnes Kongressin kirjaston johtaja ja runoilija Archibald MacLeish tarjosi hänelle työpaikan. Leger olisi saanut työtä Harvardin yliopistosta, mutta hän kieltäytyi voidakseen keskittyä kirjailijantyöhönsä. Leger jäi Yhdysvaltoihin vielä sodan jälkeen. Vuonna 1957 hänelle tarjottiin huvilaa Provencesta, minkä jälkeen hän asui osan aikaa Yhdysvalloissa ja osan Ranskassa. Leger sai 1960 Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

Leger avioitui 1958 varakkaan amerikkalaisen Dorothy Milburn Russellin kanssa. Leger kuoli huvilassaan Provencessa. Hänet on haudattu Giensiin.

Kirjailijan mukaan on nimetty puistokäytävä "Allée Saint-John Perse" Pariisin Jardin Les Hallesissa, kuuluisan Forum Les Hallesin vieressä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.nobelprize.org/prizes/facts/facts-on-the-nobel-prize-in-literature/. Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Ranskan kansalliskirjasto (BnF FRBNF12381002)View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Saint-John Perse, Bibliothèque nationale de France, päivitetty 1.12.2017, viitattu 31.8.2021 (ranskaksi)
  4. The Nobel Prize in Literature 1960 (elämäkerta, julkaisuluettelo ja palkinnon myöntämispuhe) The Official Web Site of the Nobel Foundation. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]