Gabriel García Márquez

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gabriel García Márquez Nobel-palkinto
Gabriel Garcia Marquez.jpg
Syntynyt 6. maaliskuuta 1927 (ikä 87)
Aracataca, Kolumbia
Ammatit kirjailija, toimittaja
Kansallisuus Kolumbia
Aikakausi 1955–
Tyylilajit maaginen realismi
Pääteokset Sadan vuoden yksinäisyys
Tunnustukset Nobelin kirjallisuuspalkinto 1982 Nobel-palkinto
Gabriel Marquez Signature.png
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Gabriel José de la Concordia García Márquez (s. 6. maaliskuuta 1927 Aracataca, Kolumbia[1]) on kolumbialainen kirjailija, toimittaja ja poliittinen aktivisti. Hän on asunut pääasiassa Meksikossa ja Euroopassa. García Márquez sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1982. Kotimaassaan García Márquez tunnetaan lempinimellä "Gabo".

García Márquezin pääteos on 1967 ilmestynyt Sadan vuoden yksinäisyys (Cien años de soledad). Kirja sijoittuu kuvitteelliseen Macondon kylään Kolumbiassa. Romaani on yksi niin sanotun maagisen realismin tunnetuimmista edustajista. Se on käännetty 35 kielelle, ja sitä on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

García Márquez syntyi vuonna 1927 Aracatacan kunnassa Kolumbiassa. Hänen isänsä oli lennättimenhoitaja Gabriel Eligio García ja äitinsä hienostoperheen tytär Luisa Santiaga Márquez Iguaran.[2] Hän vietti lapsuutensa äidin vanhempien kartanossa. Hänen sukulaistensa joukossa oli mielikuvituksellisia tarinankertojia, jotka kertoivat historiasta, ihmeellisistä tapahtumista ja legendoista. García Márquez opiskeli aluksi lakia. Kirjoittaminen oli hänestä kuitenkin kiinnostavampaa, ja niinpä hän keskeytti lakiopinnot ja alkoi työskennellä sanomalehtitoimittajana.[3] Sanomalehtityö vei García Márquezin Eurooppaan. Palattuaan hän meni naimisiin kouluaikaisen tyttöystävänsä Mercedes Barcha Pardon kanssa, joka oli uskollisesti odottanut häntä hänen työskennellessään Euroopassa.[2]

García Márquez on poliittisesti vasemmalla ja ystävystyi Fidel Castron kanssa. Hän on viettänyt pitkiä aikoja Havannassa ja on joidenkin mielestä ollut Castron sohvamopsi.[4] Tätä ystävyyttä on analysoitu teoksessa Gabo and Fidel: Portrait of a Friendship. García Márquezin mukaan keskustelunaiheet ovat kuitenkin liikkuneet vain kirjallisuusaiheissa.

Aiemmin hyvät ystävykset García Márquez ja Mario Vargas Llosa riitaantuivat samoihin aikoihin, tammikuussa 1976. Vargas Llosa löi García Márquezia, joka sai silmänsä mustaksi ja nenään lisäkyömyn. He eivät ole sen jälkeen olleet puheväleissä, mutta syytä tapahtumaan ei tiedetä. Hiljaisuuden on rikkonut ainoastaan García Márquezin Twitter-kommentti Vargas Llosan saatua Nobel-palkinnon: "Nyt ovat puntit tasan."[4]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa García Márquezin kaunokirjallisesta tuotannosta on julkaistu suomeksi. Suomentajia ovat olleet lähinnä Pentti Saaritsa, Matti Brotherus ja Matti Rossi. Alla olevat vuosiluvut tarkoittavat espanjankielisten alkuteosten ilmestymisvuosia.

Romaanit ja pienoisromaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

García Márquez jakamassa omistuskirjoituksia Sadan vuoden yksinäisyyteen Havannassa Kuubassa.

Muita teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ulkomaisia nykykertojia 1. Toimittaneet Ritva Aarnio ja Ismo Loivamaa. BTJ, 1998.
  • Vesa Sisättö: Toisten kirjoissa. BTJ, 2007.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Garcia Marquez home to Colombia BBC News. 31.5.2007. BBC. Viitattu 6.3.2009. (englanniksi)
  2. a b Allen B. Ruch: The uncertain old man whose real existence was the simplest of his enigmas 2.3.2003. Viitattu 13.1.2009. (englanniksi)
  3. 1971 Gabriel García Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys (suom. Matti Rossi) 150 vuotta - 150 kirjaa. Porin kaupunginkirjasto - Satakunnan maakuntakirjasto. Viitattu 12.1.2009.
  4. a b Nobelin saaneet pukarit jatkavat mykkäkoulua, Helsingin Sanomat 14.11.2010 sivu C 2

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gabriel García Márquez.