Sully Prudhomme

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sully Prudhomme
Sully-Prudhomme.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 16. maaliskuuta 1839
Pariisi
Kuollut 6. syyskuuta 1907 (68 vuotta)
Châtenay-Malabry
Kirjailija
Äidinkieli ranska
Tuotannon kieli ranska
Palkinnot

Nobel-palkinto Nobelin kirjallisuuspalkinto

Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

René-François-Armand Prudhomme, kirjailijanimeltään Sully Prudhomme (16. maaliskuuta 18396. syyskuuta 1907) oli ranskalainen runoilija ja esseisti, joka sai ensimmäisen Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1901.[1] Runoilijana Prudhomme pyrki luomaan modernin ajan tieteellistä runoutta.

Prudhomme syntyi Pariisissa ja menetti isänsä kaksivuotiaana. Koulussa häntä kiinnostivat klassinen kirjallisuus ja matematiikka. Hän harkitsi vähän aikaa dominikaaniveljestöön liittymistä. Lyseon jälkeen hän luki luonnontieteiden kandidaatiksi.[2] Hän aloitti insinööriopinnot, mutta joutui keskeyttämään ne silmäsairauden takia, ja siirtyi kirjallisuuden opiskelijaksi. Prudhomme oli Conference La Bruyère -opiskelijajärjestön jäsen. Opiskelutoverien rohkaisevat kommentit nuoruudentöistä rohkaisivat häntä jatkamaan runojen kirjoittamista. Jo esikoisteos Stances et Poèmes (1865) teki hänestä kuuluisan. Prudhomme oli Ranskan akatemian jäsen vuodesta 1881 kuolemaansa asti.[3]

Prudhommen varhaiset teokset ovat lyyrisiä ja kuvastavat surumielistä maailmankuvaa, myöhemmässä tuotannossa hän välttää henkilökohtaista otetta ”parnassolaisiksi” kutsutun ryhmän tapaan, joka kaihtoi romantiikan ylenpalttista tunteellisuutta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Nobel Prize in Literature 1901 (elämäkerta, julkaisuluettelo ja palkinnon myöntämispuhe) The Official Web Site of the Nobel Foundation. (englanniksi)
  2. a b Liukkonen P: René Sully-Prudhomme (1839-1907) - original name RENÉ FRANCOIS ARMAND PRUDHOMME Kuusankosken kirjasto. Viitattu 31.5.2013.
  3. Horst Frenz (toim.): Nobel Lectures, Literature 1901-1967. Elsevier Publishing Company, 1967. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.