Normi (sosiologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Normi eli sosiaalinen normi on sosiologian peruskäsitteitä ja tarkoittaa käyttäytymistä koskevaa virallista tai epävirallista sääntöä, jonka rikkomista seuraa virallinen tai epävirallinen rangaistus eli sanktio. Erään määritelmän mukaan normit ovat "sääntöjä, joita ryhmä käyttää määrittämään hyväksyttävät ja sopimattomat arvot, uskomukset, asenteet ja käyttäytymismallit. Säännöt voivat olla virallisia tai epävirallisia. Sääntöjen rikkominen voi johtaa vakaviin rangaistuksiin." [1] Sosiaalisen normin mukaista käyttäytymistä voidaan tukea palkitsemalla.

Sosiaaliset normit ilmaisevat vakiintuneita ja hyväksyttyjä tai jopa vaadittuja toimintamalleja elämän eri alueilla. Yhteisön tai sen alaryhmän normien kunnioittaminen edistää henkilön sosiaalista asemaa. Normeja rikkomalla yksilö vastaavasti heikentää asemaansa ryhmän tai yhteisön jäsenenä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bicchieri, Cristina & Muldoon, Ryan: Social Norms The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.