Yhdysvaltain mafia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yhdysvaltain mafia, joka tunnetaan myös italialais-amerikkalaisena mafiana on Yhdysvalloissa toimiva rikollisjärjestö, joka on ollut ja on yhä koko maan järjestäytynein rikollisorganisaatio. Yhdysvaltain mafia ei ole sama asia kuin Italian Cosa Nostra, mutta siitä huolimatta molemmat mafiat ovat olleet paljon yhteyksissä toisiinsa, ja ovathan jotkut mafiapäälliköt tuottaneet jälkeläisiä sekä Italiaan että Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltain mafia on laajimmillaan New Yorkissa, Chicagossa, Bostonissa, New Englandissa, Detroitissa, Buffalossa ja New Jerseyssä.

New Yorkin mafian päällystöä ovat ns. viisi perhettä: Bonannon, Colombon, Gambinon, Genovesen ja Lucchesen mafiaperheet. Näistä perheistä Lucchesen ja Gambinon perheet ovat heikentyneet puolenvaihtajien ja sisäisten riitojen takia, mutta kovia iskuja kokenut Colombon perhe on kuitenkin jälleen nousussa. FBI:n mukaan Genovesen perhe on kuitenkin voimakkain, suurin, rikkain ja vaikutusvaltaisin perhe koko Yhdysvaltain mafiassa, mahdollisesti myös voimakkain rikollisperhe koko maassa. Osaksi tämä johtuu siitä, että Genovesen perheessä on ollut vain kaksi petturia koko historian aikana ja lisäksi perheellä on ollut ja saattaa vielä nykyäänkin olla suhteita poliitikkoihin.