Viisi perhettä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viideksi perheeksi kutsutaan amerikanitalialaisen mafian tärkeimpiä rikollisperheitä, jotka toimivat New Yorkissa. Viiteen perheeseen kuuluvat Bonanno, Colombo, Genovese, Gambino ja Lucchese.[1] Nämä perheet perustivat mafiakomission, joka johtaa Yhdysvaltain mafiaa ja jakaa alueet eri ryhmittymille. Viisi perhettä olivat vaikutusvaltaisimmillaan niiden liittoutumisvuodesta 1931 vuoteen 1970, jolloin mafian toimintaa merkittävästi heikentänyt RICO-laki astui voimaan[1].

Perheillä on myös vaihtoehtoisia nimityksiä; esimerkiksi Colombon perhettä kutsutaan joskus Profacin perheeksi sen pitkäaikaisen johtajan Joe Profacin mukaan.

Populaarikulttuurissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisi perhettä ovat vakiinnuttaneet paikkansa amerikkalaisessa kulttuurissa. Esimerkiksi vuoden 1972 elokuvassa Kummisetä viisi perhettä hallitsee New Yorkin mafiaa,[1] mutta niiden nimet poikkesivat alkuperäisistä. Elokuvassa perheet olivat Corleone, Tattaglia, Barzini, Cuneo ja Stracci. Televisiosarjassa Sopranos New Jerseyn DiMeon perheellä on tiiviit yhteydet New Yorkin Lupertazzi-perheeseen, joka kuvannee joko Gambinon tai Genovesen perhettä.

  1. a b c Five Families britannica.com. Viitattu 14.9.2023. (englanniksi)