Sopranos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sopranos
The Sopranos
Sarjan otsikkoruutu.
Sarjan otsikkoruutu.
Tyyli rikosdraama
Kestoaika 45–60 minuuttia
Luoja(t) David Chase
Pääosissa James Gandolfini
Lorraine Bracco
Edie Falco
Michael Imperioli
Dominic Chianese
Steven Van Zandt
Tony Sirico
Robert Iler
Jamie-Lynn Sigler
Nancy Marchand
Aida Turturro
Drea de Matteo
Steven R. Schirripa
Vincent Pastore
Joe Pantoliano
Vincent Curatola
Steve Buscemi
John Ventimiglia
Federico Castelluccio
Frank Vincent
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Verkko Yhdysvallat HBO
Suomi Nelonen
Suomi Yle TV2
Esitetty 10. tammikuuta 1999 – 10. kesäkuuta 2007
Tuotantokausia 6
Jaksoja 86 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuottaja(t) Allen Coulter
Vastaava(t) tuottaja(t) David Chase
Brad Grey
Ilene S. Landress
Terence Winter
Mitchell Burgess
Matthew Weiner
Ohjaaja(t) Timothy Van Patten
John Patterson
Allen Coulter
Alan Taylor
Henry Bronchtein
Jack Bender
Steve Buscemi
David Chase
Käsikirjoittaja(t) Terence Winter
Mitchell Burgess
Robin Green
Matthew Weiner
Michael Imperioli
Kuvaaja(t) Alik Sakharov
Tuotantoyhtiö(t) HBO
Aiheesta muualla
IMDb

Sopranos (engl. The Sopranos) on David Chasen luoma ja HBO:n tuottama televisiosarja 2000-luvun mafiaperheen elämästä.

Sarjan päähenkilö on newjerseyläinen mafioso Anthony ”Tony” Soprano (James Gandolfini). Sarjan alussa Tony menettää tajuntansa ilman selvää syytä ja hakeutuu psykiatrille. Yksi koko sarjan läpi kantavista aiheista on Tonyn käynnit psykiatrin, tohtori Jennifer Melfin (Lorraine Bracco), vastaanotolla. Tonyn on myös samalla johdettava mafiaperhettä ja ratkottava oman perheensä ongelmia.

Sarjan esittäminen Yhdysvalloissa alkoi vuonna 1999. Sitä tuotettiin yhteensä kuuden tuotantokauden verran. Sopranosin viimeinen jakso ”Made in America” esitettiin Yhdysvalloissa 10. kesäkuuta 2007. Suomessa sarjaa on esittänyt kokonaan Nelonen, ja vuonna 2010 sitä esitettiin Yle TV2:lla.[1] Sarja on voittanut muun muassa 21 Emmy-palkintoa ja viisi Golden Globe -palkintoa. Sopranos on listattu monesti kaikkien aikojen parhaaksi televisiosarjaksi.[2][3][4]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tony Soprano (James Gandolfini) on sarjan päähenkilö. Sarjan alussa hän on newjerseyläisen mafiaperheen caporegime ja myöhemmin pomo. Hän on naimisissa Carmela Sopranon (Edie Falco) kanssa ja heillä on kaksi lasta: Meadow (Jamie-Lynn Sigler) ja Anthony Jr. (Robert Iler). Tonyn täytyy sarjan edetessä toimia sekä oikean perheensä isäntänä että mafiaperheensä pomona. Masentunut Tony hakee hoitoa psykiatri Jennifer Melfiltä (Lorraine Bracco) sarjan ensimmäisessa jaksossa. Jennifer on italialais-amerikkalainen, joka on eronnut miehestään.

Sarjan muita päähenkilöitä ovat Tonyn äiti Livia (Nancy Marchand), sisko Janice (Aida Turturro), setä Corrado ”Junior” (Dominic Chianese), serkku Tony Blundetto (Steve Buscemi) sekä Christopher Moltisanti (Michael Imperioli), joka on Tonyn serkku avioliiton kautta. Livia ja Janice eivät liity mafian toimintaan, mutta Corrado on ollut mukana sen toiminnassa alusta lähtien. Tony Blundetto vapautuu vankilasta ja yrittää pysyä kaidalla tiellä. Christopher kamppailee alkoholismin ja huumeriippuvuutensa kanssa.

Tonyn mafiaperheen päähahmoja ovat Silvio Dante (Steven Van Zandt), Paulie ”Walnuts” Gualtieri (Tony Sirico) ja Salvatore ”Big Pussy” Bonpensiero (Vincent Pastore). Silvio on Tonyn consigliere ja hyvä ystävä. Paulie ja Pussy ovat työskennelleet Tonylle ja hänen isälleen jo kauan. Paulie on capo ja ylennetään myöhemmin alipomoksi. Muita mafiaperheen henkilöitä ovat Patsy Parisi (Dan Grimaldi), napolilainen Furio Giunta (Federico Castellucio), Bobby ”Bacala” Baccalieri (Steven R. Schirripa), Richie Aprile (David Proval), Ralph Cifaretto (Joe Pantoliano), Eugene Pontecorvo (Robert Funaro) ja Vito Spatafore (Joseph R. Gannascoli).

Sopranosin perheen ystäviä ovat muun muassa mafiapomo Jackie Aprilen leski Rosalie Aprile (Sharon Angela), Big Pussyn vaimo Angie Bonpensiero (Toni Kalem), Christopherin tyttöystävä Adriana La Cerva (Drea de Matteo), juutalainen musiikkituottaja Herman ”Hesh” Rabkin (Jerry Adler) sekä ravintoloitsijat Artie Bucco (John Ventimiglia) ja Charmaine Bucco (Katherine Narducci).

John ”Johnny Sack” Sacramoni (Vince Curatola), Phil Leotardo (Frank Vincent) ja ”Little” Carmaine Lupertazzi (Ray Abruzzo) ovat newyorkilaisia Lupertazzi-mafiaperheen jäseniä. Tony yrittää pitää hyviä suhteita New Yorkiin, vaikka se on joskus vaikeata. Varsinkin Phil Leotardon kanssa Tonylla on vaikeuksia pitää suhteita yllä. Johnny Sack taas on paljon suvaitsevaisempi ja Little Carmaine toimii usein perheiden välikätenä.

Sarjassa esiintyy myös lukuisia sivuhenkilöitä, joista monet kuuluvat mafiaan. Mafiaan kuulumattomia sivuhenkilöitä ovat muun muassa Tonyn pikkusisko Barbara (Nicolle Burdette ja myöhemmin Danielle Di Vecchio), Carmela Sopranon vanhemmat Hugo De Angelis (Tom Aldredge) ja Mary Pellegrino De Angelis (Suzanne Shepherd), Jennifer Melfin ystävä ja terapeutti tohtori Elliot Kupferberg (Peter Bogdanovich), pappi Phillip Intintola (Paul Schulze), sekä Tony Sopranon tyttöystävät Gloria Trillo (Annabella Sciorra), Svetlana Kirilenko (Alla Kliouka Schaffer) ja Valentina La Paz (Leslie Bega). Poliiseista suurimmassa roolissa sarjassa on FBI:n erikoisagentti Dwight Harris (Matt Servitto), joka harrastaa tietojenvaihtoa Tonyn kanssa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sopranojen asuinpaikka North Caldwellissa, New Jerseyssä.
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja kertoo mafioso Tony Sopranosta ja hänen vaikeudestaan tasapainotella perheensä ja johtamansa rikollisjärjestön välillä. Hän käsittelee vaikeuksiaan terapiassa psykatri Jennifer Melfin kanssa. Sarjassa esiintyy useita sivujuonia, jotka keskittyvät pääasiassa hänen vaimoonsa Carmelaan, heidän lapsiinsa ja Tonyn suojattiin Christopher Moltisantiin.

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Jaksot Alkuperäinen esityspäivä
Avausjakso Päätösjakso
1 13 1999-1-1010. tammikuuta 1999 1999-4-44. huhtikuuta 1999
2 13 2000-1-1616. tammikuuta 2000 2000-4-99. huhtikuuta 2000
3 13 2001-3-44. maaliskuuta 2001 2001-5-2020. toukokuuta 2001
4 13 2002-9-1515. syyskuuta 2002 2002-12-88. joulukuuta 2002
5 13 2004-3-77. maaliskuuta 2004 2004-6-66. kesäkuuta 2004
6 (1. osa) 12 2006-3-1212. maaliskuuta 2006 2006-6-44. kesäkuuta 2006
6 (2. osa) 9 2007-4-88. huhtikuuta 2007 2007-6-1010. kesäkuuta 2007

Ensimmäinen tuotantokausi (1999)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tony Soprano saa paniikkikohtauksen ja pyörtyy. Tonyn lääkäri lähettää hänet terapiaan psykiatri Jennifer Melfin vastaanotolle. Tonylla on vaikea suhde äitiinsä Liviaan, joka saattaa kärsiä luonnehäiriöstä. Kun Livia ei voi enää asua yksin, Tony passittaa hänet vanhainkotiin. Tony on naimisissa Carmelan kanssa, joskin melko onnettomassa avioliitossa. Carmela tietää Tonyn olevan uskoton ja turvautuu isä Intintolaan. Perheen teini-ikäiset lapset, Meadow ja Anthony Jr., saavat tietää isänsä olevan mafioso. Corrado ”Junior” Soprano valitaan mafiaperheen pomoksi, kun edellinen pomo Jackie Aprile kuolee syöpään. Livia on vihoissaan Tonylle ja valehtelee Corradolle Tonysta, mikä saa hänet yrittämään Tonyn murhaa. Yritys epäonnistuu ja Tony saa tietää Livian osallisuudesta FBI:lta. Tony aikoo tappaa vuorostaan setänsä, mutta FBI ehtii pidättää Corradon. Kauden lopussa Sopranot illastavat Artie Buccon uudessa ravintolassa ja Tony kehottaa perhettään muistelemaan ”niitä pieniä, hyviä asioita.”

Toinen tuotantokausi (2000)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Richie Aprile vapautuu vankilasta ja aloittaa suhteen Tonyn siskon, Janicen, kanssa. He menevät kihloihin ja alkavat suunnitella häitä. Pussy palaa New Jerseyhin oltuaan poissa pitkään. Christopher kihlautuu tyttöystävänsä Adrianan kanssa. Matthew Bevilaqua ja Sean Gismonte, kaksi pikkuroistoa, haluavat kasvattaa mainettaan yrittämällä Christopherin murhaa. Murhayritys menee pieleen, kun Christopher ampuu Seanin. Matthew pakenee, mutta Tony ja Pussy etsivät hänet käsiinsä ja tappavat hänet. Murhalla on silminnäkijä, joka tunnistaa Tonyn. Junior pääsee vankilasta kotiarestiin odottamaan oikeudenkäyntiä. Richie yrittää saada Juniorin tappamaan Tonyn, kun hän närkästyy kunnioituksen puutteesta häntä kohtaan. Junior kertoo hänen aikeistaan Tonylle. Ongelma ratkeaa yllättävällä tavalla, kun käytökseltään arvaamaton Janice ampuu Richien riidan päätteeksi. Tony, Silvio ja Paulie tappavat Pussyn, kun he tajuavat, että hän työskentelee FBI:lle.

Kolmas tuotantokausi (2001)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ralph Cifaretto astuu kuvaan, kun Richie katoaa mysteerisesti. Richien veljenpoika Jackie Jr. alkaa seurustella Meadow'n kanssa. Tony yrittää ensin olla myötämielinen poikaa kohtaan kunnioituksestaan hänen isäänsä kohtaan, mutta kyllästyy kun Jackie joutuu syöksykierteeseen huumeiden ja rikosten kanssa. Kun Jackie mokaa pahemman kerran, Tony antaa päätösvallan Ralphille, joka päättää tapattaa Jackie Jr:n. Tonyn äiti Livia kuolee halvaukseen. Tony aloittaa suhteen tohtori Jennifer Melfin potilaan Gloria Trillon kanssa, mutta suhde on hyvin lyhytikäinen. Jennifer joutuu raiskatuksi ja pohtii asian kertomista Tonylle, kun viranomaiset päästävät raiskaajan vapaaksi.

Neljäs tuotantokausi (2002)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ralph vitsailee New Yorkin mafiaperheen Johnny Sackin isokokoisesta vaimosta, josta Johnny raivostuu. Hän kysyy lupaa Ralphin murhaamiseen, mutta New Yorkin perheen pomo Carmine Lupertazzi kieltäytyy. Johnny määrää iskun siitä huolimatta, jolloin Tony saa luvan Johnnyn tappamiseen. Johnny Sack tulee kuitenkin toisiin aatoksiin ja verenvuodatus vältetään. Tony ja Ralph investoivat ravihevoseen nimeltään Pie-O-My, joka osoittautuu erittäin tuottoisaksi. Kun Ralphin 12-vuotias poika loukkaantuu vakavasti, Tony epäilee Ralphin tuhopolttaneen Pie-O-My:n tallin saadakseen vakuutusrahoja poikansa hoitoon. Vaikka Ralph kieltää teon, Tony tappaa hänet, ja hankkiutuu eroon ruumista Christopherin kanssa. Kun Bobby Baccalierin vaimo kuolee kolarissa, Janice aloittaa romanttisen suhteen Bobbyn kanssa. Christopherin huumeidenkäyttö riistäytyy käsistä ja hänet lähetetään vieroitukseen. Adriana ystävystyy naisen kanssa, muttei tiedä tämän olevan FBI-agentti. FBI kiristää Adrianaa ja hän alkaa jakaa tietoja FBI:n kanssa. Carmela ihastuu italialaisen Furio Giuntan kanssa, joka omaa tunteita myös häntä kohtaan. Furio kuitenkin palaa Italiaan pystymättä rikkomaan mafian sääntöjä aloittamalla suhteen hänen kanssaan. Carmela saa tietää Tonyn salasuhteista, kun venäläiset prostituoidut Irina ja Svetlana soittavat hänelle ja kertovat Tonyn syrjähypyistä. Carmela ja Tony riitelevät ja Carmela heittää Tonyn ulos talosta.

Viides tuotantokausi (2004)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carmela ja Tony ovat asumuserossa ja Tony on muuttanut omilleen. Myös Artiella on ongelmia vaimonsa kanssa ja he asuvat jonkin aikaa poikamiesboksissa johon myös Tonyn poika A. J. haluaisi muuttaa. Carmelalla on lyhyt suhde erään opettajan kanssa, josta Tony ei saa tietää. Tonyn serkku Tony Blundetto vapautuu vankilasta ja yrittää pysyä erossa mafiahommista mutta huonolla menestyksellä. Blundetto suututtaa newyorkilaiset mafiapomot tappamalla yhden heidän suojateistaan. Johnny Sacks ja Phil Leotardo vaativat Tony Sopranolta että saisivat itse hoidella Blundetton mutta Tony kieltäytyy. Tonyn ja Carmelan välit lämpenevät hiljalleen ja Tony suunnittelee hienon merenrantatontin ostamista. Tony löytää serkkunsa syrjäisestä omakotitalosta ja ampuu tämän. Poliisit pidättävät Johnny Sacksin tämän kotiterrasilta ja hän joutuu vankilaan. Tony on myös paikalla mutta pakenee juoksemalla metsään. Adriana kertoo Christopherille olevansa FBI:n vasikka ja ehdottaa että he pakenesivat yhdessä todistajansuojeluohjelmaan. Christopher päättää olla uskollinen mafiaperheelle joten Tony antaa Silviolle tehtäväksi Adrianan murhaamisen. Tony ja Carmela palaavat yhteen.

Kuudes tuotantokausi (2006–07)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janice ja Bobby saavat ensimmäisen yhteisen lapsensa. Myöhemmin myös Christopher saa lapsen uuden tyttöystävänsä kanssa. Dementoitunut Junior Soprano luulee veljenpoikansa olevan yksi hänen vanhoista vihollisista ja ampuu tätä rintaan. Tony joutuu pitkäksi aikaa sairaalaan ja Silviosta tulee mafiaperheen virkaatekevä pomo. Meadow alkaa seurustella hammaslääkäriopiskelija Finnin kanssa, joka saa töitä mafian hallitsemalta rakennustyömaalta. A. J. kamppailee työnhaun kanssa, päätyy kokeilemaan huumeita New Yorkin klubeilla ja alkaa seurustella itseään vanhemman dominikaanilaisen yksinhuoltajaäidin kanssa. Paulille selviää että nainen, jota on pitänyt koko ikänsä äitinään, onkin hänen tätinsä. Paulien oikea äiti on kuolinvuoteellansa oleva nunna, jota hän on aina luullut tädikseen. Viton salattu homoseksuaalisuus alkaa paljastua, kun Meadown poikaystävä näkee Viton harrastavan suuseksiä rakennustyömaan vartijan kanssa, ja kaksi mafian pikkurikollista törmäävät Vitoon homobaarissa. Vito pakenee maaseudulle ja alkaa seurustella erään palomiehen kanssa. Viton vaimon sukulainen Phil Leotardo alkaa suunnitella Viton tappamista. Johnny Sacks kuolee keuhkosyöpään. Sarjan lopussa New Yorkin ja New Jerseyn mafiaperheiden tulehtuneet välit kärjistyvät sodaksi ja monet mafiosot saavat surmansa. Päihtynyt Chritopher ajaa ulos tieltä Tony kyydissään. Christopher loukkaantuu vakavasti ja Tony lievästi. Tony ajattelee että Christopherista on vain harmia ja tukehduttaa hänet ennen kuin ambulanssi saapuu paikalle. Melfi toteaa Tonyn olevan sosiopaatti ja ei näin ollen pysty auttamaan häntä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sopranos – Sarjaopas Telvis.fi. Viitattu 3.10.2013.
  2. Lusher, Tim: The Guardian’s top 50 television dramas of all time The Guardian. 12.1.2010. Viitattu 3.10.2013. (englanniksi)
  3. Rorke, Robert: The 35 Best Shows on TV Ever New York Post. 27.4.2008. Viitattu 3.10.2013. (englanniksi)
  4. Käsikirjoittajat: Sopranos kaikkien aikojen paras televisiosarja Helsingin Sanomat. 5.6.2013. Viitattu 3.10.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]