Sopranos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sopranos
The Sopranos
Sarjan otsikkoruutu.
Sarjan otsikkoruutu.
Tyyli rikosdraama
Kestoaika 45–60 minuuttia
Luoja(t) David Chase
Pääosissa James Gandolfini
Lorraine Bracco
Edie Falco
Michael Imperioli
Dominic Chianese
Steven Van Zandt
Tony Sirico
Robert Iler
Jamie-Lynn Sigler
Nancy Marchand
Aida Turturro
Drea de Matteo
Steven R. Schirripa
Vincent Pastore
Joe Pantoliano
Vincent Curatola
Steve Buscemi
John Ventimiglia
Federico Castelluccio
Frank Vincent
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat HBO
Suomi Nelonen
Suomi Yle TV2
Esitetty 10. tammikuuta 1999 – 10. kesäkuuta 2007
Tuotantokausia 6
Jaksoja 86 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuottaja(t) Allen Coulter
Vastaava(t) tuottaja(t) David Chase
Brad Grey
Ilene S. Landress
Terence Winter
Mitchell Burgess
Matthew Weiner
Ohjaaja(t) Timothy Van Patten
John Patterson
Allen Coulter
Alan Taylor
Henry Bronchtein
Jack Bender
Steve Buscemi
David Chase
Käsikirjoittaja(t) Terence Winter
Mitchell Burgess
Robin Green
Matthew Weiner
Michael Imperioli
Kuvaaja(t) Alik Sakharov
Tuotantoyhtiö(t) HBO
Aiheesta muualla
IMDb

Sopranos (engl. The Sopranos) on David Chasen luoma ja HBO:n tuottama televisiosarja 2000-luvun mafiaperheen elämästä.

Sarjan päähenkilö on newjerseyläinen mafioso Anthony ”Tony” Soprano (James Gandolfini). Sarjan alussa Tony menettää tajuntansa ilman selvää syytä ja hakeutuu psykiatrille. Yksi koko sarjan läpi kantavista aiheista on Tonyn käynnit psykiatrin, tohtori Jennifer Melfin (Lorraine Bracco), vastaanotolla. Tonyn on myös samalla johdettava mafiaperhettä ja ratkottava oman perheensä ongelmia.

Sarjan esittäminen Yhdysvalloissa alkoi vuonna 1999. Sitä tuotettiin yhteensä kuuden tuotantokauden verran. Sopranosin viimeinen jakso ”Made in America” esitettiin Yhdysvalloissa 10. kesäkuuta 2007. Suomessa sarjaa on esittänyt kokonaan Nelonen, ja vuonna 2010 sitä esitettiin Yle TV2:lla.[1] Sarja on voittanut muun muassa 21 Emmy-palkintoa ja viisi Golden Globe -palkintoa. Sopranos on listattu monesti kaikkien aikojen parhaaksi televisiosarjaksi.[2][3][4]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Gandolfini Torontossa vuonna 2011.

Tony Soprano (James Gandolfini) on sarjan päähenkilö. Tony on impulsiivinen, väkivaltainen ja itsepäinen mutta myös hyvin älykäs. Sarjan alussa hän on newjerseyläisen mafiaperheen caporegime ja myöhemmin pomo. Hän on naimisissa Carmela Sopranon (Edie Falco) kanssa, joka on harras katolilainen kotiäiti. Sopranoilla on kaksi lasta: Meadow (Jamie-Lynn Sigler) ja hänen pikkuveljensä Anthony Jr. (Robert Iler). Sarjan alussa he ovat teini-ikäisiä, Meadow muutaman vuoden veljeensä vanhempi. Meadow on fiksu nuori nainen joka pärjää hyvin koulussa, kun taas A. J.llä on vaikeuksia kiinnostua juuri mistään. Tonyn täytyy sarjan edetessä toimia sekä oikean perheensä isäntänä että mafiaperheensä pomona. Masentunut Tony hakee hoitoa psykiatri Jennifer Melfiltä (Lorraine Bracco) sarjan ensimmäisessa jaksossa. Jennifer on italialais-amerikkalainen, joka on eronnut miehestään.

Sarjan muita päähenkilöitä ovat Tonyn äiti Livia (Nancy Marchand), sisko Janice (Aida Turturro), setä Corrado ”Junior” (Dominic Chianese), serkku Tony Blundetto (Steve Buscemi) sekä Christopher Moltisanti (Michael Imperioli), joka on Tonyn serkku avioliiton kautta. Livia ja Janice eivät liity mafian toimintaan, mutta Corrado on ollut mukana sen toiminnassa alusta lähtien ja hän on mafiaperheen virallinen pomo suurimman osan sarjasta. Tony Blundetto vapautuu vankilasta ja yrittää pysyä kaidalla tiellä. Christopher kamppailee alkoholismin ja huumeriippuvuutensa kanssa.

Tonyn mafiaperheen päähahmoja ovat Silvio Dante (Steven Van Zandt), Paulie ”Walnuts” Gualtieri (Tony Sirico) ja Salvatore ”Big Pussy” Bonpensiero (Vincent Pastore). Silvio on Tonyn consigliere ja hyvä ystävä. Paulie ja Pussy ovat työskennelleet Tonylle ja hänen isälleen jo kauan. Paulie on capo ja ylennetään myöhemmin alipomoksi. Muita mafiaperheen henkilöitä ovat Patsy Parisi (Dan Grimaldi), napolilainen Furio Giunta (Federico Castellucio), Bobby ”Bacala” Baccalieri (Steven R. Schirripa), Richie Aprile (David Proval), Ralph Cifaretto (Joe Pantoliano), Eugene Pontecorvo (Robert Funaro) ja Vito Spatafore (Joseph R. Gannascoli).

Sopranosin perheen ystäviä ovat muun muassa mafiapomo Jackie Aprilen leski Rosalie Aprile (Sharon Angela), Big Pussyn vaimo Angie Bonpensiero (Toni Kalem), juutalainen musiikkituottaja Herman ”Hesh” Rabkin (Jerry Adler), Christopherin tyttöystävä Adriana La Cerva (Drea de Matteo) sekä ravintoloitsijat Arthur ”Artie” Bucco (John Ventimiglia) ja Charmaine Bucco (Katherine Narducci). Artie on Tonyn lapsuudenystävä ja he kinastelevat usein milloin mistäkin syystä.

John ”Johnny Sack” Sacramoni (Vince Curatola), Phil Leotardo (Frank Vincent) ja ”Little” Carmaine Lupertazzi (Ray Abruzzo) ovat newyorkilaisia Lupertazzi-mafiaperheen jäseniä. Tony yrittää pitää hyviä suhteita New Yorkiin, vaikka se on joskus vaikeata. Varsinkin Phil Leotardon kanssa Tonylla on vaikeuksia pitää suhteita yllä. Johnny Sack taas on paljon suvaitsevaisempi ja Little Carmaine toimii usein perheiden välikätenä.

Sarjassa esiintyy myös lukuisia sivuhenkilöitä, joista monet kuuluvat mafiaan. Mafiaan kuulumattomia sivuhenkilöitä ovat muun muassa Tonyn pikkusisko Barbara (Nicolle Burdette ja myöhemmin Danielle Di Vecchio), Carmela Sopranon vanhemmat Hugo De Angelis (Tom Aldredge) ja Mary Pellegrino De Angelis (Suzanne Shepherd), Jennifer Melfin ystävä ja terapeutti tohtori Elliot Kupferberg (Peter Bogdanovich), pappi Phillip Intintola (Paul Schulze), Tony Sopranon tyttöystävät Gloria Trillo (Annabella Sciorra), Valentina La Paz (Leslie Bega) ja Irina Peltsin (Oksana Lada) sekä hänen serkkunsa Svetlana Kirilenko (Alla Kliouka Schaffer). Poliiseista suurimmassa roolissa sarjassa on FBI:n erikoisagentti Dwight Harris (Matt Servitto), joka yrittää napata Tonyn mutta harrastaa myös tietojenvaihtoa hänen kanssaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sopranojen asuinpaikka North Caldwellissa, New Jerseyssä.
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja kertoo mafioso Tony Sopranosta ja hänen vaikeudestaan tasapainotella perheensä ja johtamansa rikollisjärjestön välillä. Hän käsittelee vaikeuksiaan terapiassa psykatri Jennifer Melfin kanssa. Sarjassa esiintyy useita sivujuonia, jotka keskittyvät pääasiassa hänen vaimoonsa Carmelaan, heidän lapsiinsa ja Tonyn suojattiin Christopher Moltisantiin.

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Jaksot Alkuperäinen esityspäivä
Avausjakso Päätösjakso
1 13 1999-1-1010. tammikuuta 1999 1999-4-44. huhtikuuta 1999
2 13 2000-1-1616. tammikuuta 2000 2000-4-99. huhtikuuta 2000
3 13 2001-3-44. maaliskuuta 2001 2001-5-2020. toukokuuta 2001
4 13 2002-9-1515. syyskuuta 2002 2002-12-88. joulukuuta 2002
5 13 2004-3-77. maaliskuuta 2004 2004-6-66. kesäkuuta 2004
6 (1. osa) 12 2006-3-1212. maaliskuuta 2006 2006-6-44. kesäkuuta 2006
6 (2. osa) 9 2007-4-88. huhtikuuta 2007 2007-6-1010. kesäkuuta 2007

Ensimmäinen tuotantokausi (1999)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tony Soprano saa paniikkikohtauksen ja pyörtyy. Tonyn lääkäri lähettää hänet terapiaan psykiatri Jennifer Melfin vastaanotolle. Tonylla on vaikea suhde äitiinsä Liviaan, joka saattaa kärsiä luonnehäiriöstä. Kun Livia ei voi enää asua yksin, Tony passittaa hänet vanhainkotiin. Tony on naimisissa Carmelan kanssa, joskin melko onnettomassa avioliitossa. Carmela tietää Tonyn olevan uskoton ja turvautuu pappi Intintolaan. Perheen teini-ikäiset lapset, Meadow ja Anthony Jr., saavat tietää isänsä olevan mafioso. Corrado ”Junior” Soprano valitaan mafiaperheen pomoksi, kun edellinen pomo Jackie Aprile kuolee syöpään. Livia on vihoissaan Tonylle ja valehtelee Corradolle Tonysta, mikä saa hänet yrittämään Tonyn murhaa. Yritys epäonnistuu ja Tony saa tietää Livian osallisuudesta FBI:lta. Tony aikoo tappaa vuorostaan setänsä, mutta FBI ehtii pidättää Corradon. Kauden lopussa Sopranot illastavat Artie Buccon uudessa ravintolassa ja Tony kehottaa perhettään muistelemaan ”niitä pieniä, hyviä asioita.”

Toinen tuotantokausi (2000)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Richie Aprile vapautuu vankilasta ja aloittaa suhteen Tonyn siskon, Janicen, kanssa. He menevät kihloihin ja alkavat suunnitella häitä. Pussy palaa New Jerseyhin oltuaan poissa pitkään. Christopher yrittää luoda laillista uraa elokuvakäsikirjoittana ja kihlautuu tyttöystävänsä Adrianan kanssa. Matthew Bevilaqua ja Sean Gismonte, kaksi pikkuroistoa, haluavat kasvattaa mainettaan yrittämällä Christopherin murhaa. Murhayritys menee pieleen, kun Christopher ampuu Seanin. Matthew pakenee, mutta Tony ja Pussy etsivät hänet käsiinsä ja tappavat hänet. Murhalla on silminnäkijä, joka tunnistaa Tonyn. Junior pääsee vankilasta kotiarestiin odottamaan oikeudenkäyntiä. Richie yrittää saada Juniorin tappamaan Tonyn, kun hän närkästyy kunnioituksen puutteesta häntä kohtaan. Junior kertoo hänen aikeistaan Tonylle. Ongelma ratkeaa yllättävällä tavalla, kun käytökseltään arvaamaton Janice ampuu Richien riidan päätteeksi. Tony, Silvio ja Paulie tappavat Pussyn, kun he tajuavat, että hän työskentelee FBI:lle.

Kolmas tuotantokausi (2001)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FBI yrittää napata Tonyn muun muassa asentamalla kuuntelulaitteen Sopranosien kellariin. Ralph Cifaretto astuu kuvaan, kun Richie katoaa mysteerisesti. Richien veljenpoika Jackie Jr. alkaa seurustella Meadow'n kanssa. Tony yrittää ensin olla myötämielinen poikaa kohtaan kunnioituksestaan hänen isäänsä kohtaan, mutta kyllästyy kun Jackie joutuu syöksykierteeseen huumeiden ja rikosten kanssa. Kun Jackie mokaa pahemman kerran, Tony antaa päätösvallan Ralphille, joka päättää tapattaa Jackie Jr:n. Tonyn äiti Livia kuolee halvaukseen. Tony aloittaa suhteen tohtori Jennifer Melfin potilaan Gloria Trillon kanssa, mutta suhde on hyvin lyhytikäinen. Jennifer joutuu raiskatuksi ja pohtii asian kertomista Tonylle, kun viranomaiset päästävät raiskaajan vapaaksi. Christopher ja Paulie menevät perimään velkoja Venäjän mafian jäseneltä Valerilta, Valeri on humalassa keskellä päivää ja tilanne äityy tappeluksi. Christopher ja Paulie vievät Valerin metsään tarkoituksenaan tappaa ja haudata hänet sinne. Christopher ja Paulie eivät tiedä, että Valeri on entinen Spetznaz-sotilas ja hän onnistuu pakenemaan paikalta. Pahasti alipukeutuneet Christopher ja Paulie palelevat metsässä koko yön, kunnes Tony ja Bobby hakevat heidät sieltä aamulla pois.

Neljäs tuotantokausi (2002)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ralph vitsailee New Yorkin mafiaperheen Johnny Sackin isokokoisesta vaimosta, josta Johnny raivostuu. Hän kysyy lupaa Ralphin murhaamiseen, mutta New Yorkin perheen pomo Carmine Lupertazzi kieltäytyy. Johnny määrää iskun siitä huolimatta, jolloin Tony saa luvan Johnnyn tappamiseen. Johnny Sack tulee kuitenkin toisiin aatoksiin ja verenvuodatus vältetään. Tony ja Ralph investoivat ravihevoseen nimeltään Pie-O-My, joka osoittautuu erittäin tuottoisaksi. Kun Ralphin 12-vuotias poika loukkaantuu vakavasti, Tony epäilee Ralphin tuhopolttaneen Pie-O-My:n tallin saadakseen vakuutusrahoja poikansa hoitoon. Vaikka Ralph kieltää teon, Tony tappaa hänet, ja hankkiutuu eroon ruumista Christopherin kanssa. Kun Bobby Baccalierin vaimo kuolee kolarissa, Janice aloittaa romanttisen suhteen Bobbyn kanssa. Christopherin huumeidenkäyttö riistäytyy käsistä ja hänet lähetetään vieroitukseen. Adriana ystävystyy naisen kanssa, muttei tiedä tämän olevan FBI-agentti. FBI kiristää Adrianaa ja hän alkaa jakaa tietoja FBI:n kanssa. Carmela ihastuu italialaisen Furio Giuntan kanssa, joka omaa tunteita myös häntä kohtaan. Furio kuitenkin palaa Italiaan pystymättä rikkomaan mafian sääntöjä aloittamalla suhteen hänen kanssaan. Tony päättää neljän vuoden jälkeen lopettaa terapiassa käymisen. Junior Soprano on syytettynä oikeudessa ja lähellä saada vankilatuomion, mutta mafia uhkailee yhtä valamiestä, ja oikeudenkäynti päättyy tuloksettomana. Tony suunnittelee hienon merenrantatontin ostamista. Carmela saa tietää Tonyn salasuhteista, kun Irina soittaa hänelle ja kertoo Tonyn syrjähypyistä. Carmela ja Tony riitelevät ja Carmela heittää Tonyn ulos talosta.

Viides tuotantokausi (2004)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tony palaa psykiatri Melfin luo tunnustamaan rakkautensa häntä kohtaan jälleen kerran vain tullakseen torjutuksi uudelleen. Terapiakäynnit kuitenkin jatkuvat. Christopher yrittää pysyä raittiina vaihtelevalla menestyksellä. Carmela ja Tony ovat asumuserossa ja Tony on muuttanut omilleen. Myös Artiella on ongelmia vaimonsa kanssa ja he asuvat jonkin aikaa Livian talossa johon myös Tonyn poika A. J. haluaisi muuttaa. Carmine Lupertazzi kuolee sairauskohtaukseen ja New Yorkissa alkaa valtataistelu perheen pomon seuraajasta Lupertazzin pojan Little Carminen ja Johnny Sackin välillä. Carmelalla on lyhyt suhde erään opettajan kanssa, josta Tony ei saa tietää. Tonyn serkku Tony Blundetto vapautuu vankilasta ja yrittää pysyä erossa mafiahommista mutta huonolla menestyksellä. Carmela aikoo järjestää isänsä 75-syntymäpäiväjuhlat Sopranosien talossa. Carmelan mielestä olisi parempi jos Tony ei osallistu, mutta Hugo ei suostu tulemaan omiin juhliinsa, jos talon isäntä ei ole paikalla. Tonyn ja Carmelan välit lämpenevät hiljalleen. Meadown poikaystävä Finn saa töitä mafian hallitsemalta työmaalta, mutta kokemus ei ole kovin miellyttävä. Blundetto suututtaa newyorkilaiset mafiapomot tappamalla ensin yhden Johnny Sackin suojateista ja myöhemmin Phil Leotardon veljen Billyn. Kun mitään ei ole tehtävissä Blundetton pelastamiseksi, Tony etsii serkkunsa ja ampuu tämän. Poliisit pidättävät Johnny Sackin tämän kotiterrasilta ja hän joutuu vankilaan. Tony on myös paikalla mutta pakenee juoksemalla metsään. Adriana kertoo Christopherille olevansa FBI:n vasikka ja ehdottaa että he pakenesivat yhdessä todistajansuojeluohjelmaan. Christopher päättää olla uskollinen mafiaperheelle joten Tony antaa Silviolle tehtäväksi Adrianan murhaamisen. Tony ja Carmela palaavat yhteen.

Kuudes tuotantokausi (2006–07)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janice ja Bobby saavat ensimmäisen yhteisen lapsensa. Myöhemmin myös Christopher saa lapsen uuden tyttöystävänsä kanssa. Dementoitunut Junior Soprano luulee veljenpoikansa olevan yksi hänen vanhoista vihollisista ja ampuu tätä rintaan. Tony joutuu pitkäksi aikaa sairaalaan ja Silviosta tulee mafiaperheen virkaatekevä pomo. A. J. kamppailee työnhaun kanssa, päätyy kokeilemaan huumeita New Yorkin klubeilla ja alkaa seurustella itseään vanhemman dominikaanilaisen yksinhuoltajaäidin kanssa. Paulille selviää että nainen, jota on pitänyt koko ikänsä äitinään, onkin hänen tätinsä. Paulien oikea äiti on kuolinvuoteellansa oleva nunna, jota hän on aina luullut tädikseen. Kun Viton salattu homoseksuaalisuus on paljastunut kaikille, Vito pakenee maaseudulle ja alkaa seurustella erään palomiehen kanssa. Viton vaimon sukulainen Phil Leotardo alkaa suunnitella Viton tappamista. Johnny Sack kuolee keuhkosyöpään. Sarjan lopussa New Yorkin ja New Jerseyn mafiaperheiden tulehtuneet välit kärjistyvät sodaksi ja monet mafiosot saavat surmansa. Päihtynyt Chritopher ajaa ulos tieltä Tony kyydissään. Christopher loukkaantuu vakavasti ja Tony lievästi. Tony ajattelee että Christopherista on vain harmia ja tukehduttaa hänet ennen kuin ambulanssi saapuu paikalle. Melfi toteaa Tonyn olevan sosiopaatti ja ei näin ollen pysty auttamaan häntä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sopranos – Sarjaopas Telvis.fi. Viitattu 3.10.2013.
  2. Lusher, Tim: The Guardian’s top 50 television dramas of all time The Guardian. 12.1.2010. Viitattu 3.10.2013. (englanniksi)
  3. Rorke, Robert: The 35 Best Shows on TV Ever New York Post. 27.4.2008. Viitattu 3.10.2013. (englanniksi)
  4. Käsikirjoittajat: Sopranos kaikkien aikojen paras televisiosarja Helsingin Sanomat. 5.6.2013. Arkistoitu 3.12.2013. Viitattu 3.10.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]