24 (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
24
sarjan alkutunnus
sarjan alkutunnus
Tyyli toiminta, draama, trilleri
Kestoaika 43 min
Luoja(t) Joel Surnow
Robert Cochran
Pääosissa Kiefer Sutherland
Mary Lynn Rajskub
ja useita muita
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Fox
Suomi MTV3, Sub
Esitetty 6. marraskuuta 2001 – 24. toukokuuta 2010
Tuotantokausia 9
Jaksoja 204 + 24: Redemption (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t) Joel Surnow
Robert Cochran
Brian Grazer
Howard Gordon
Evan Katz
Kiefer Sutherland
Jon Cassar
Manny Coto
David Fury
Brad Turner
Brannon Braga
Alex Gansa
Chip Johannessen
Tony Krantz
Säveltäjä(t) Sean Callery
Tuotantoyhtiö(t) 20th Century Fox Television
Aiheesta muualla
IMDb

24 on yhdysvaltalaisen Fox-televisiokanavan Golden Globe- ja Emmy-palkittu toiminta- ja draamasarja, jonka loivat Joel Surnow ja Robert Cochran. Sarjan ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa 6. marraskuuta 2001. Sarjan pääosassa on terrorisminvastaisen yksikön CTU:n agentti Jack Bauer, joka ratkaisee Yhdysvaltoja uhkaavia kriisejä. Sarjassa seurataan tapahtumia reaaliajassa.

24 on ollut yhteensä 68 kertaa ehdolla Emmy-palkinnon saajaksi, ja se on palkittu esimerkiksi parhaana draamasarjana.[1] Sarjaan tuotettiin vuosina 2001–2010 kahdeksan tuotantokautta ja yksi televisioelokuva, joka sijoittuu ajallisesti kuudennen ja seitsemännen kauden väliin.

Sarjaa oli tarkoitus jatkaa vielä yhdellä elokuvalla, mutta suunnitelmat eivät toteutuneet. Sen sijaan sarjaan tuotettiin 12-osainen minisarja 24 – Lontoo, joka sai ensiesityksensä toukokuussa 2014.[2][3]

Alkuperäisen sarjan ohella on tuotettu myös spin-off-sarjat The Rookie ja 24: Legacy, joissa on pääosissa eri näyttelijät.

Henkilöhahmot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Näyttelijä Rooli Tuotantokaudet
Kiefer Sutherland Jack Bauer 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Elisha Cuthbert Kim Bauer 1, 2, 3, 5, 7, 8
Carlos Bernard Tony Almeida 1, 2, 3, 4, 5, 7
Dennis Haysbert David Palmer 1, 2, 3, 4, 5
Sarah Clarke Nina Myers 1, 2, 3
Penny Johnson Jerald Sherry Palmer 1, 2, 3
Xander Berkeley George Mason 1, 2
Eric Balfour Milo Pressman 1, 6
Leslie Hope Teri Bauer 1
Reiko Aylesworth Michelle Dessler 2, 3, 4, 5
Sarah Wynter Kate Warner 2, 3
Mary Lynn Rajskub Chloe O’Brian 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
D. B. Woodside Wayne Palmer 3, 5, 6
James Badge Dale Chase Edmunds 3
James Morrison Bill Buchanan 4, 5, 6, 7
Gregory Itzin Charles Logan 4, 5, 6, 8
Roger Cross Curtis Manning 4, 5, 6
William Devane James Heller 4, 5, 6, 9
Kim Raver Audrey Raines 4, 5, 6, 9
Louis Lombardi Edgar Stiles 4, 5
Lana Parrilla Sarah Gavin 4
Alberta Watson Erin Driscoll 4
Carlo Rota Morris O’Brian 5, 6, 7
Jayne Atkinson Karen Hayes 5, 6
Jean Smart Martha Logan 5, 6
Bob Gunton Ethan Kanin 6, 7, 8
Regina King Sandra Palmer 6
Peter MacNicol Tom Lennox 6
Marisol Nichols Nadia Yassir 6
Cherry Jones Allison Taylor 7, 8
Annie Wersching Renee Walker 7, 8
Rhys Coiro Sean Hillinger 7
Colm Feore Henry Taylor 7
Janeane Garofalo Janis Gold 7
Jeffrey Nordling Larry Moss 7
John Boyd Arlo Glass 8
Chris Diamantopoulos Rob Weiss 8
Anil Kapoor Omar Hassan 8
Freddie Prinze Jr. Cole Ortiz 8
Katee Sackhoff Dana Walsh 8
Mykelti Williamson Brian Hastings 8
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotantokaudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokaudet noudattavat samanlaista tarinalinjaa: pääjuoneen sisältyy jokin kansalliseen turvallisuuteen liittyvä ulkomaalainen uhka. Yllätykselliset uhraukset ja ”selkäänpuukotukset” ovat sarjalle tyypillisiä. Jokaisessa kaudessa on myös useita tärkeitä sivujuonia, jotka liittyvät loppujen lopuksi pääjuoneen. Päähenkilö Jack Bauer joutuu myös usein kokemaan voimakasta henkilökohtaista kärsimystä, joka haittaa hänen työtään terroristien pysäyttämiseksi.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäinen kausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: 24 (1. tuotantokausi)

Ensimmäisellä tuotantokaudella (ensiesitys Yhdysvalloissa 2001–2002, Suomessa MTV3:lla syksyllä 2002) Jack Bauerin vaimo ja tytär kidnapataan, ja tekijät yrittävät tappaa demokraattien presidenttiehdokkaan David Palmerin. CTU:n sisältä on paljastunut vakooja, mutta häneltä ei saada kuulusteluissa tietoa, joka auttaisi tutkimuksissa. Lopulta paljastuu, että se, joka kidnappasi Bauerin perheen, on hänen menneisyydestään ja kaikki tapahtunut sijoittuvat hänen lähipiiriinsä ja että CTU:sta löytyy useita vakoojia. Lopussa CTU:n pettäjä ampuu Jackin vaimon Teri Bauerin.

Pääartikkeli: 24 (2. tuotantokausi)

Toisella tuotantokaudella (ensiesitys Yhdysvalloissa 2002–2003, Suomessa MTV3:lla keväällä 2004) Jack ei ole vielä päässyt yli vaimonsa Terin kuolemasta, mikä on myös huonontanut Jackin ja hänen tyttärensä Kimin välejä. Jack ei työskentele enää CTU:ssa, mutta kun Valkoinen talo saa tiedon siitä, että päivän aikana Los Angelesissa räjäytetään mahdollisesti ydinpommi, presidentti David Palmer pyytää Jackilta apua iskun pysäyttämisessä vedoten siihen, että Jack on ainoa mies, jonka kykyihin presidentti luottaa täysin.

Pääartikkeli: 24 (3. tuotantokausi)

Kolmannella tuotantokaudella (ensiesitys Yhdysvalloissa 2003–2004, Suomessa MTV3:lla keväällä 2005) Jack on palannut pitkältä puolen vuoden peiteoperaatiolta, soluttautumasta Salazarien huumeperheeseen, jolla on yhteyksiä terroristeihin. Samaan aikaan löydetään tappavaan Cordilla-virukseen menehtynyt mies. Jackin uusi työkaveri on röyhkeä mutta taidokas agentti Chase Edmunds, jolla on suhde nykyisin CTU:ssa työskentelevän Kim Bauerin kanssa. CTU saa piakkoin uhkauksen viruksen vapauttamisesta, jos Ramon Salazaria ei vapauteta vankilasta kuuden tunnin kuluessa.

Neljäs kausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: 24 (4. tuotantokausi)

Neljännellä tuotantokaudella (ensiesitys Yhdysvalloissa kevättalvella 2005, Suomessa MTV3:lla kevättalvella 2006) Jack työskentelee Washingtonissa puolustusministeri James Hellerin alaisena, ja hänellä ja ministerin tyttärellä Audrey Rainesilla on suhde. CTU:n uutena johtajana toimii Erin Driscoll. Heti kauden alussa puolustusministeri ja tämän tytär kidnapataan, mutta kidnappaus paljastuukin vain osaksi suurempaa suunnitelmaa, ja Jackin täytyy työskennellä CTU:n kanssa estääkseen Habib Marwanin johtaman terroristiryhmän suunnittelemat terroristi-iskut. Kauden loppupuolella CTU kaappaa Kiinan suurlähetystöstä henkilön, jolla on tietoa Marwanin olinpaikasta. Kiinan konsuli saa operaatiossa surmansa. Kauden päättyessä Bauer joutuu lavastamaan oman kuolemansa välttyäkseen Valkoisen talon salaiselta operaatiolta, jonka aikomus on tappaa Bauer jotta kiinalaiset eivät saisi tätä vangikseen.

Pääartikkeli: 24 (5. tuotantokausi)

Viidennellä tuotantokaudella (ensiesitys Yhdysvalloissa kevättalvella 2006, Suomessa Subtv:llä ja MTV3:lla kevättalvella 2007) Jack Bauer joutuu ”palaamaan kuolleista” järkyttävien tapahtumien myötä. David Palmer, Michelle Dessler ja Tony Almeida murhattiin, koska vain he tiesivät Jackin olevan elossa. Keskeiseksi uhaksi nousee Yhdysvaltain maaperällä oleva vaarallinen hermokaasulasti ja Valkoisessa talossa piilevä salaliitto. Kiinalaiset eivät unohtaneet Jackin osallisuutta Kiinan konsulin kuolemaan, ja kauden lopussa kaappaavat Jackin puoleksitoista vuodeksi Kiinaan vangiksi.

Pääartikkeli: 24 (6. tuotantokausi)

Kuudennen kauden (ensiesitys Yhdysvalloissa kevättalvella 2007) alussa presidentti järjestää Jackin pois Kiinasta, mutta vain pyytääkseen suurta palvelusta: hänen tulisi antaa henkensä, jotta Yhdysvaltoja kohti tehdyt terrori-iskut loppuisivat. Uhraus meneekin pieleen, sillä takana onkin paljon suurempi uhka, johon ovat sotkeutuneet myös Jackin omat perheenjäsenet.

Kuudennen tuotantokauden neljä ensimmäistä jaksoa vuotivat Internetiin noin viikkoa ennen ensiesitystä televisiossa.[4]

24: Redemption

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: 24: Redemption

24: Redemption on marraskuussa 2008 ensiesityksensä saanut televisioelokuva, joka edeltää sarjan seitsemättä tuotantokautta.

Seitsemäs kausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: 24 (7. tuotantokausi)

Seitsemännellä kaudella (ensiesitys Yhdysvalloissa kevättalvella 2009) CTU on lakkautettu, ja ensimmäistä kertaa tapahtumat sijoittuvat Los Angelesin sijaan Washington DC:hen. Kuolleeksi luultu Tony Almeida toimii kauden alussa terroristien puolella, mutta onkin yhteistyössä Bill Buchananin ja Chloe O’Brianin kanssa selvittääkseen hallituksessa piilevää suurta salaliittoa. Baueria pyydetään jälleen kerran apuun. Kaudella nähdään myös Yhdysvaltojen ensimmäinen naispresidentti, Allison Taylor.

Tuotantokauden oli määrä alkaa jo tammikuussa 2008, mutta Fox siirsi ajankohtaa vuodella eteenpäin käsikirjoittajien lakon vuoksi.

Kahdeksas kausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: 24 (8. tuotantokausi)

Kahdeksannen kauden (ensiesitys Yhdysvalloissa kevättalvella 2010) alussa Jack on päättänyt lopullisesti jättää menneisyytensä taakse ja on aloittamaisillaan uuden elämän tyttärensä ja lapsenlapsensa kanssa, kun Kamistanin presidentti Omar Hassaniin kohdistuva salamurhasuunnitelma pakottaa Jackin jälleen apuun. Sarja päättyy kun Jack koittaa salamurhata Venäjän presidentin ja lähtee maanpakoon. Kaudella CTU on jälleen toiminnassa, ja tapahtumat sijoittuvat New Yorkiin.

12-osaisessa minisarjassa 24 – Lontoo Jack on Yhdysvaltain vihollinen kahdeksannen kauden tapahtumien johdosta. Tapahtumat sijoittuvat Lontooseen, jossa Yhdysvaltain presidentti James Heller yrittää solmia sopimuksen sotilastukikohdasta Isossa-Britanniassa. Jack on tullut Lontooseen estämään Hellerin salamurhaa ja joutuu keskelle terroristiuhkaa, joka voi repiä maailman sodan partaalle.

Katsojamäärät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katsojamäärät kauden kaikkien jaksojen keskiarvona.

Kausi Esitetty (USA) TV-kausi # Katsojia
(miljoonaa)
1 6. marraskuuta 2001 – 21. toukokuuta 2002 2001–02 #78 8,60
2 29. lokakuuta 2002 – 20. toukokuuta 2003 2002–03 #36 11,73
3 28. lokakuuta 2003 – 25. toukokuuta 2004 2003–04 #42 10,30
4 9. tammikuuta 2005 – 23. toukokuuta 2005 2005 #29 11,90
5 15. tammikuuta 2006 – 22. toukokuuta 2006 2006 #24 13,78
6 14. tammikuuta 2007 – 21. toukokuuta 2007 2007 #27 13,00
24: Redemption 23. marraskuuta 2008 2008 #17 12,12
7 11. tammikuuta 2009 – 18. toukokuuta 2009 2009 #20 12,62
8 17. tammikuuta 2010 – 24. toukokuuta 2010 2010 #39 9,31
24 – Lontoo 5. toukokuuta 2014 – 14. heinäkuuta 2014 2014
Pääartikkeli: 24: The Game

24: Day Zero on kahdeksanosainen animaatiosarja, jossa kerrotaan minkälaista Jack Bauerin elämä oli ennen 1. tuotantokautta. Sarjaa voi katsoa netistä ja oletettavasti se julkaistaan myös 6. tuotantokauden DVD-boksilla. Henkilöt ovat animaatioita ja äänet eivät ole aitojen näyttelijöiden, paitsi Jack Bauer, jonka ääni on otettu ”televisio-Bauerin” repliikeistä kausilta 1–6. Yksi jakso on noin kaksi minuuttia. Sarjassa piipahtaa muun muassa Nina Myers, Tony Almeida ja George Mason.

24: Conspiracy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

24: Conspiracy on mobiililaitteille suunnattu 24:seen pohjautuva draamasarja, joka julkaistiin tammikuussa 2005.

24: Day 6 Debrief

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

24: Day 6 Debrief on web-sarja, jonka tapahtumat sijoittuvat 24:sen kuudennen kauden jälkeen. Sarjassa seurataan mitä tapahtuu Jack Bauerille Kiinassa ja se pohjustaa 24:sen seitsemättä kautta.

Pääartikkeli: The Rookie (web-sarja)

The Rookie on 24:sta syntynyt spin-off, joka seuraa esikuvansa tyyliä ja tempoa. Sen tapahtumat sijoittuvat Jack Bauerin työpaikalle, terrorismin vastaiseen yksikköön CTU:hun Los Angelesissa. Sitä tehtiin vuosina 2007–2008.

Pääartikkeli: 24: Legacy

24: Legacy on 24:sta syntynyt 12–osainen spin-off, jossa seurataan kotiin palaneen sotilaan, Eric Carterin ja CTU:n entisen johtajan Rebecca Ingramin vuorokautta. Sarjan esittäminen aloitettiin helmikuussa 2017.

Sarjasta on julkaistu useita kirjoja, joista on suomennettu seuraavat:

Kirjat on kirjoittanut Marc Cerasini ja John Whitman.

  1. 24 emmys.com. Viitattu 6.6.2014. (englanniksi)
  2. Kiefer Sutherland Returning For New 24 Series Sky News. 14.5.2013. Viitattu 6.6.2014. (englanniksi)
  3. Fox Announces Spring Premiere Dates for 24: Live Another Day, Surviving Jack and More TVLine. 13.1.2014. Viitattu 6.6.2014. (englanniksi)
  4. Netscape.com

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]