David Palmer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Palmer
Näyttelijä(t) Dennis Haysbert
Kesto 24:n tuotantokaudet 1–5
24: The Game
Ensi-
esiintyminen
Kausi 1: 12:00am–1:00am
Viimeinen
esiintyminen
Kausi 5: 8:00am–9:00am
Henkilötiedot
Ammatti Marylandin senaattori
(1. tuotantokausi)
Yhdysvaltain presidentti
(tuotantokaudet 2–3)
presidentin neuvonantaja
(4. tuotantokausi)
Sukupuoli mies
Ikä 55 (5. tuotantokausi)
Kuolinsyy Conrad Haasin ampuma
Suhteet
Sisarukset Wayne Palmer
Sandra Palmer
Puoliso(t) Sherry Palmer
Lapset Keith Palmer
Nicole Palmer

David Palmer on Dennis Haysbertin esittämä kuvitteellinen hahmo televisiosarjassa 24. Palmer oli yksi sarjan neljän ensimmäisen tuotantokauden päähahmoista.

Rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

24:n taustatarinan mukaan David Palmer edustaa Yhdysvaltain demokraattista puoluetta, ja hän oli ennen ensimmäistä tuotantokautta Marylandin osavaltion senaattori. Hänellä on kaksi sisarusta, veli Wayne ja sisko Sandra. Ensimmäisen tuotantokauden alussa hän on naimisissa Sherry Palmerin kanssa ja heillä on kaksi lasta, Keith ja Nicole. Palmer oli Yhdysvaltain edustajainhuoneen turvallisuuskomitean jäsen, ja juuri hän valtuutti Jack Bauerin johtaman kommandoryhmän huippusalaisen operaation eliminoida serbialainen sotarikollinen Victor Drazen. Vaikka virallisesti Drazen tapettiin operaatiossa, todellisuudessa yhdysvaltalaiset pidättivät hänet ja Drazenin pojat päättivät kostaa isänsä kohtalon tappamalla Palmerin ja Bauerin.

Ensimmäisellä kaudella Andre ja Alexis Drazen värväävät palkkatappaja Ira Gainesin tappamaan David Palmer, joka pyrkii presidentinvaaleissa uudeksi Yhdysvaltain presidentiksi. Jack Bauerin ansiosta Palmer kuitenkin selviytyy salamurhayrityksestä. Salamurhayritysten ohella Palmerin vaalikampanjaa vaikeuttaa se, että seitsemän vuotta aikaisemmin mies nimeltä Lyle Gibson raiskasi Nicole Palmerin. Raiskauksen jälkeen Keith Palmer tappoi Gibsonin, joten Sherry Palmer ja Carl Webb päättävät lavastaa Gibsonin kuoleman itsemurhaksi, koska tapauksen paljastuminen tiedotusvälineille voisi päättää Palmerin poliittisen uran. Sherry yrittää manipuloida Palmerin tukemaan hänen ja Webbin laatimaa suunnitelmaa, mutta Palmer ei suostu osalliseksi ja lopulta hän tekee avioeron Sherryn kanssa. Kauden päätteeksi Jack tappaa Victor Drazenin ja David Palmer valitaan seuraavaksi presidentiksi.

Toisella kaudella Palmer on ollut vuoden ajan presidenttinä, kun Syed Alin johtama ääri-islamistinen terroristijärjestö uhkaa laukaisevansa ydinpommin Yhdysvaltain maaperällä. Palmer kutsuu CTU:sta eronneen Jack Bauerin takaisin palvelukseen, ja lopulta tämä onnistuu estämään pommin räjähdyksen Los Angelesissa. Yhdysvaltalaiset saavat kuitenkin selville tallenteesta, jonka mukaan Syed Ali työskenteli kolmen nimettömän Lähi-idän valtion viranomaisten alaisuudessa. Varapresidentti Jim Prescottin mielestä Yhdysvallat saisi lailliset valtuudet käynnistää terrorismin vastainen sota Lähi-idässä. Palmer kuitenkin vastustaa varapresidentin ehdotusta, joten hänet erotetaan presidentin virasta ja Prescottista tehdään väliaikaisesti uusi presidentti. Kun tallenne osoittautuu väärennökseksi, Palmer palaa takaisin presidentiksi. Palkkamurhaaja Mandy kuitenkin myrkyttää Palmerin viruksella, ja presidentin kohtalo paljastetaan vasta kolmannella kaudella.

Kolmannella tuotantokaudella Palmer on yhä presidentti, mutta hänen terveydentilansa on heikentynyt. Palmer pyrkii toiselle virkakaudelle, mutta hänen pääsyään jatkokaudelle vaikeuttaa hänen poliittisen tukijansa Alan Millikenin vaimon Julian ja Wayne Palmerin välisen suhteen paljastuminen. Milliken vaatii Palmeria erottamaan veljensä Valkoisen talon kansliapäällikön virasta, koska muussa tapauksessa hän kertoo suhteesta tiedotusvälineille. Palmer värvää Sherryn hävittämään todisteet Waynen ja Julian suhteesta, mutta Sherry tulee aiheuttaneeksi Alan Millikenin kuoleman. Julia Milliken tappaa Sherryn, ja entisen vaimonsa kuolemasta järkyttynyt Palmer päättää, ettei hän osallistu presidentinvaaleihin. Seuraavaksi Yhdysvaltain presidentiksi valitaan Palmerin poliittinen kilpailija John Keeler.

Neljännellä kaudella Keeler haavoittuu vakavasti terrori-iskussa ja varapresidentti Charles Loganista tulee presidentti. Logan ei kuitenkaan osoittaudu päättäväiseksi johtajaksi, joten Palmer kutsutaan toimimaan presidentin neuvonantajana. Kun Jack Bauer tunkeutuu Kiinan suurlähestöön ja suurlähettiläs Koo Yin saa surmansa, kiinalaiset vaativat Yhdysvaltoja luovuttamaan Bauerin heille. Logan kuitenkin suostuu ehdotukseen murhata Jack ja lavastaa hänen kuolemansa onnettomuudeksi, mutta Palmer päättää pelastaa ystävänsä ja ottaa yhteyden Jackiin, joka ystäviensä avustuksella lavastaa kuolemansa.

Viidennellä kaudella David Palmer on matkustanut Waynen luokse kirjoittaakseen omaelämäkertaansa. Kun Palmer katsoo ulos Waynen kattohuoneiston ikkunasta, vastapäisestä kerrostalosta ammuttu laukaus tappaa hänet. Kauden edetessä paljastuu, että Palmerin tappoi tarkka-ampuja Haas, jonka yhdysvaltalaisista poliitikoista ja liikemiehistä muodostuva salaliitto palkkasi tappamaan Palmerin. Palmer oli saanut tietoja salaliittolaisten aikeista myydä hermokaasua Vladimir Bierkon johtamille venäläisterroristeille. Kauden päätösjaksossa salaliittoon osallistunut presidentti Logan järjestää Palmerin hautajaisissa muistopuheen, mutta puheen päätteeksi salainen palvelu pidättää presidentin syytettynä Palmerin murhasta. David Palmerin ruumisarkku lasketaan hautaan Arlingtonin sotilashautausmaalle.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]