Vladimir Bierko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vladimir Bierko
Näyttelijä(t) Julian Sands
Kesto 24:n tuotantokausi 5
Ensiesiintyminen 3:00pm–4:00pm
Viimeinen
esiintyminen
5:00am–6:00am
Henkilötiedot
Ammatti liikemies, miljonääri, poliitikko
Sukupuoli mies
Kotipaikka Venäjä
Kuolinsyy Jack Bauerin tappama
Suhteet
Julian Sands, Bierkon näyttelijä

Vladimir Bierko on kuvitteellinen hahmo yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa 24. Hahmoa esittää brittiläinen näyttelijä Julian Sands. Bierko esiintyy yhtenä sarjan pääroistoista viidennellä tuotantokaudella.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vladimir Bierko oli Venäjän rikkaimpiin miehiin kuuluva liikemies, joka ansaitsi valtaisan, miljardien arvoisen omaisuutensa hankkimalla öljyrikkaita maa-alueita ja harjoittamalla asekauppaa. Tuntemattomista syistä Bierko kannatti ja rahoitti Keski-Aasiassa toimivan, Venäjän presidentti Juri Suvarovin salamurhaamiseen pyrkivän venäläisen terroristijärjestön toimintaa. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB oletti hänen olevan pelkästään terroristijärjestön kannattaja, mutta kolme kuukautta ennen viidennen tuotantokauden tapahtumia Bierko katosi tuntemattomille ja ryhtyi tukemansa terroristijärjestön johtajaksi.

Näihin aikoihin Yhdysvaltain presidentti Charles Loganin kansliapäällikkö Walt Cummingsille työskentelevä entinen CIA-agentti James Nathanson otti yhteyttä Bierkoon ja lupasi luovuttavansa terroristeille Sentox VX1-hermokaasua sisältäviä kanistereita, jotka oli hankittu Omicron International -yhtiön varapääjohtaja Christopher Hendersonilta. Bierko suunnitteli kuljettavansa kanisterit Yhdysvalloista Venäjälle ja sittemmin käyttävänsä hermokaasua Moskovan väestön tappamiseen, mutta hän ei ollut tietoinen siitä, että Nathanson, Cummings, Henderson ja Logan olivat mukana Yhdysvaltain hallinnon korkea-arvoisten virkamiesten välisessä salaliitossa. Salaliittolaisten pyrkimyksenä oli antaa Bierkon kuljetaa kanisterit Keski-Aasiaan, minkä jälkeen salaliittolaiset laukaisisivat ne kauko-ohjaimella; tämän jälkeen Yhdysvallat saisi tekosyyn ”varmistaa Keski-Aasian sisäinen turvallisuus”, jolloin yhdysvaltalaisjoukot miehittäisivät Keski-Aasian strategisesti merkittävät öljykentät ja täten takaisivat Yhdysvaltain geopoliittisen aseman tulevaisuudessa.

Rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Nathanson oli kätkenyt Sentox-kanisterit Los Angelesin Ontarion kansainvälisellä lentoasemalla sijaitsevaan hylättyyn lentokonehangaariin, Bierko lähetti lentoasemalle entisen puna-armeijan komentajan ja korkea-arvoisen terroristijohtaja Anton Bereskin alaisuudessa toimivan pienen terroristiryhmän, joka kaappasi haltuunsa lentoaseman terminaalin ja otti panttivangeiksi useita kaappaushetkellä terminaalissa oleskelleita ihmisiä. Koska samana päivänä presidentti Suvarov oli matkustanut valtiovierailulle Yhdysvaltoihin tavatakseen presidentti Loganin, Beresk uhkasi suorassa televisiolähetyksessä teloittavansa yhden panttivangin joka 15 minuutin välein, mikäli Suvarov ja Logan allekirjoittaisivat kaavailemansa Venäjän ja Yhdysvaltain välisen terrorismin välisen sopimuksen. Terroristien uhkauksista ja kahdesta teloitetusta panttivangista huolimatta presidentit allekirjoittivat sopimuksen, ja Curtis Manningin johtama CTU-yksikkö onnistuivat ottamaan terminaalin takaisin haltuunsa ja pelastamaan panttivangit. CTU:n tietämättä panttivankikriisi lentoasemalla oli kuitenkin todellisuudessa pelkkä Bierkon suunnittelema hämäys, jonka aikana Ivan Erwichin johtamat terroristit saivat haltuunsa hangaariin kätketyt hermokaasukanisterit ja poistuivat huomaamattomasti lentoaseman läheisyydestä.

Kun Erwich oli saanut haltuunsa kanisterit, Bierko sai selville Nathansonin todelliset aikeet ja lähetti miehensä eliminoimaan entisen liittolaisensa. Bierko ei kuitenkaan tiennyt, että ennen kuolemaansa Nathanson luovutti Jack Bauerille mikrosirun, jonka avulla kanisterit kyettäisiin jäljittämään. Vaikka Bierko oli kieltänyt miehiään käyttämästä hermokaasua Yhdysvaltain maaperällä, Erwich yritti kokeilla Sentoxin tappavuutta Sunrise Hillsin ostoskeskuksessa, mutta Bauer esti terroristien aikeet ja Bierko puukotti Erwichin kuoliaaksi rangaistuksena hermokaasun luvattomasta käytöstä. Koska CTU:n Los Angelesin osasto oli Nathansonin mikrosirun avulla jäjlittämässä kanistereita, Bierko ymmärsi, että kaasun salakuljettaminen pois Yhdysvalloista oli mahdotonta ja hän otti yhteyden presidentti Loganiin. Puhelinkeskustelussa hän kiristi presidenttiä kertomaan Suvarovia kuljettavan autosaattueen ajoreitin, sillä muussa tapauksessa Bierko uhkasi käyttävänsä Sentoxia yhdysvaltalaisia siviilikohteita vastaan. Presidentti kertoi Bierkolle autosaattueen ajoreitin, mutta saatuaan tietää vaimonsa Marthan olevan saattueen kyydissä hän rikkoi sopimuksensa Bierkon kanssa ja varoitti salaista palvelua terroristien laatimasta väijytyksestä. Terroristien salamurhayritys epäonnistui ja Bierko päätti käyttävänsä hermokaasua Venäjän sijasta Yhdysvaltain maaperällä.

Bierko lähetti terroristin nimeltä Viktor Grigorin Los Angelesissa sijaitsevaan sairaalaan, mutta Curtis Manning tappoi Grigorinin ennen kuin terroristi ehti käyttämään hermokaasua sairaalan sisätiloissa. Bierko myös lähetti Ostroff-nimisen kätyrinsä soluttautumaan CTU:n Los Angelesin osaston päämajaan. Vaikka Bauer tappoi Ostroffin, terroristi onnistui käyttämään hermokaasua rakennuksessa sillä seurauksella, että kymmenet CTU:n työntekijät, mukaan lukien Egdar Stiles, menettivät henkensä. Kun CTU:n Los Angelesin osasto oli onnistuneen hermokaasuiskun seurauksena muuttunut käytännössä toimintakyvyttömäksi, Bierko päätti käyttävänsä jäljellä olevat hermokaasukanisterit Willshire Gas Companyn kaasulaitoksessa, jolloin Sentox kulkeutuisi laitoksen kautta ympäri Los Angelesia ja aiheuttaisi vähintäänkin 200 000 ihmisen kuoleman. Kaasulaitoksen pohjapiirrokset hänelle toimitti tiedonvälittäjä Collette Stenger, mutta myöhemmin Stenger jäi CTU:n vangitsemaksi ja luovutti heille tietoja Bierkon aikeista. Bauerin ja Manningin johtama CTU-yksikkö hyökkäsi Bierkon kaappaamaan kaasulaitokseen ja tuhosi pääkaasuputken, jota seuranneen valtaisan räjähdyksen synnyttämä kuumuus muutti Sentoxin vaarattomaksi. Räjähdyksen aikana Bierko yritti paeta, mutta joutui Bauerin tainuttamaksi ja toimitettiin CTU:lle kuulusteluja varten.

Bierkoa pidettiin CTU:n Los Angelesin osaston päämajassa vankina muutamien tuntien ajan, kunnes Karen Hayes valtuutti Bierkon siirtämisen uuteen vankilalaitokseen. Kesken ajomatkan Bierkoa kuljettanut autosaattue joutui terroristien väijytyksen kohteeksi, ja Bierko onnistui pakenemaan kätyriensä kanssa. Bierko ja muut terroristit tunkeutuivat Los Angelesin satama-alueelle, missä Venäjän laivaston sukellusvene Natalia oli tarkastuksessa osana Venäjän ja Yhdysvaltain välistä terrorismin vastaista sopimusta. Vaikka Bauer yritti varoittaa sukellusveneen miehistöä Bierkon aikeista, Bierko tappoi kaikki sukellusveneen miehistönjäsenet viimeisellä Sentox-kanisterilla, poikkeuksena yhdysvaltalainen Tim Rooney. Bierko otti haltuunsa Natalian asejärjestelmät ja valmistautui laukaisemaan sukellusveneen ballistiset risteilyohjukset Yhdysvaltain poliittisiin ja taloudellisiin keskuksiin sekä merkittäviin siviilikohteisiin. Rooneyn avulla Bauer, Christopher Henderson ja agentti McCullough onnistuivat huomaamattomasti tunkeutumaan sukellusveneeseen. Bauer loi harhautuksen, jolloin Bierko kätyreineen lähti pois komentosillalta ja Henderson kykenisi salaa deaktivoimaan risteilyohjukset ennen kuin Bierko olisi voinut laukaista ne. Samalla Bauer ja McCullough väijyttivät Bierkon miehineen, jota seuranneessa tulitaistelussa McCullough ja Bierkon kätyrit saivat surmansa. Kun Bierko oli ainoa elossa oleva terroristi, hän yritti hyökätä Bauerin kimppuun, mutta Bauer tappoi Bierkon vääntämällä tämän kaulanikamat poikki.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]