24 (5. tuotantokausi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
24 (5. tuotantokausi)
24 (TV Series).jpg
JackBauer Frank.jpg
Jack Bauer (Kiefer Sutherland) kauden ensimmäisessä jaksossa.
Maa Yhdysvallat
Esittäminen
Verkko Yhdysvallat Fox Broadcasting Company
Suomi Sub
Julkaisupäivä Yhdysvallat 5. joulukuuta 2006
Ensimmäinen esitys Yhdysvallat 15. tammikuuta 2006
Suomi 7. tammikuuta 2007
Viimeinen esitys Yhdysvallat 22. toukokuuta 2006
Suomi 12. kesäkuuta 2007
Jaksojen määrä 24

24:n viides tuotantokausi käynnistyi Yhdysvalloissa 16. tammikuuta 2006 ja päättyi 22. toukokuuta 2006.[1][2][3] Viides tuotantokausi käynnistyi Suomessa 7. tammikuuta 2007 ja päättyi 12. kesäkuuta 2007.

Viidennellä tuotantokaudella oli Yhdysvalloissa korkeammat katsojaluvut kuin aikaisemmilla 24:n tuotantokausilla. Yhdysvalloissa kausi sai myös suurimmaksi osaksi positiivisia arvosteluja, ja se voitti mm. parhaan draamasarjan ja parhaan miespääosan Golden Globe- ja Emmy-palkinnot.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Prologi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viidennen tuotantokauden tapahtumat sijoittuvat 18 kuukautta neljännen tuotantokauden tapahtumien jälkeen, jolloin Jack Bauer joutui lavastamaan kuolemansa, koska salainen palvelu oli saanut määräyksen tappaa Jack estäkseen Kiinan kansantasavallan agentteja kidnappaamasta häntä. Viidennen kauden alussa Bauer työskentelee Mojaven autiomaassa, Los Angelesin kaupungin läheisyydessä, öljynporaajana ja viettää rauhallista elämää yksinhuoltajaäiti Diana Huxleyn ja hänen teini-ikäisen Derek-poikansa alivuokralaisena. Koska kaikki paitsi Jackin läheisimmät ystävät — Tony Almeida, Michelle Dessler, David Palmer ja Chloe O'Brian — uskovat hänen kuolleen, Jack on hankkinut itselleen väärän henkilöllisyyden ja esiintyy nimellä "Frank Flynn".

Viidennen kauden "esiosa" julkaistiin 24:n neljännen tuotantokauden DVD-julkaisussa. Kymmenen minuutin pituisessa jaksossa Jack saapuu Chicagoon, jossa hän kohtaa Chloe O'Brianin. Tapaamisen aikana Chloe kertoo, että kolme vuorokautta ennen tapaamista tuntematon hakkeri murtautui Chloen tietokoneelle ja sai selville, että Jack on todellisuudessa yhä elossa. Kun salaperäiset miehet ilmestyvät paikalle, Chloe ja Jack joutuvat pakenemaan. Vaikka Jack onnistuukin karistamaan häntä jahtaavan henkilöauton, tuntematon moottoripyörän selässä istuva mies huomaamattomasti tarkkailee häntä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisempien tuotantokausien tavoin viidennen kauden tapahtumat voidaan jakaa erillisiin osiin:

 • Jaksot 1–2: Jack Bauer lavastetaan syylliseksi David Palmerin ja Michelle Desslerin salamurhiin sekä Tony Almeidan vakavaan haavoittumiseen. Chloe O'Brianin avustuksella Jack joutuu tutkimaan salamurhia, mutta tutkimusten aikana hänelle paljastuu, että salamurhien takana on Yhdysvaltain hallituksen sisäinen salaliitto.
 • Jaksot 3–4: Presidentti Loganin kansliapäällikkö Walt Cummingsin alaisuudessa toimivan entisen CIA-agentti James Nathansonin kanssa yhteistyötä tekevät venäläiset terroristit ottavat haltuunsa Ontarion kansainvälisen lentoaseman ja uhkaavat teloittavansa panttivangit, mikäli presidentti Logan ja Venäjän presidentti Juri Suvarov allekirjoittavat Yhdysvaltain ja Venäjän välisen terrorismin vastaisen sopimuksen. Jack Bauerin ja Curtis Manningin ansiosta terroristien suunnitelma kuitenkin epäonnistuu.
 • Jaksot 5–15: CTU:lle paljastuu, että panttivankikriisi lentoasemalla oli pelkkä harhautus, jonka turvin Vladimir Bierkon johtamat venäläisterroristit saivat haltuunsa Sentox VX1 -hermokaasulla täytettyjä kanistereja. Kun Bierkon yritys murhata presidentti Suvarov epäonnistuu salaisen palvelun agentti Aaron Piercen ansiosta, terroristit kostavat Yhdysvalloille käyttämällä hermokaasua Yhdysvaltain maaperällä. Vaikka terrori-iskut ostoskeskukseen ja sairaalaan epäonnistuvat, terroristit tunkeutuvat CTU:n päämajaan ja päästävät hermokaasua rakennuksen ilmastointijärjestelmään, minkä seurauksena Edgar Stiles ja lukemattomat muut CTU:n työntekijät menettävät henkensä. Bierko päättää laukaisevansa loput kanistereista kaasulaitoksessa, mutta terrori-isku epäonnistuu ja Bierko päätyy Jackin ansiosta CTU:n vangiksi.
 • Jaksot 16–21: Koska Jack on saanut selville, että Palmerin ja Desslerin salamurhat järjestänyt salaliitto oli vastuussa Sentox-hermokaasun luovuttamisesta terroristeille, hän päättää saattavansa syylliset oikeuden eteen. Aluksi Jack luulee entisen ystävänsä Christopher Hendersonin olevan salaliiton johtaja, mutta Wayne Palmerin ja Evelyn Martinin avulla hänelle paljastuu, että salaliiton takana on itse presidentti Logan. Jack yrittää saada haltuunsa nauhoituksen, joka todistaa presidentin osallisuuden salaliitossa, mutta presidentille työskentelevä Henderson ja hänen kätyrinsä yrittävät estää häntä saamasta haltuunsa todisteita. Kun Jack saa tallenteen CTU:n päämajaan, työntekijä nimeltä Miles Papazian pyyhkii kaiken presidentti Loganiin liittyvän todistusaineiston nauhoitukselta.
 • Jaksot 22–23: Bierko onnistuu pakenemaan ja jäljellä olevien miestensä avustuksella kaappaa venäläisen sukellusveneen Los Angelesin satamassa. Hän ottaa haltuunsa aluksen asejärjestelmät ja yrittää laukaista sukellusveneen risteilyohjukset Yhdysvaltain suurkaupunkeihin, mutta Hendersonin avustama Jack onnistuu tunkeutumaan sukellusveneeseen, eliminoimaan terroristit ja deaktivoimaan risteilyohjukset ennen laukaisua. Kun Bierko on kuollut, Henderson pettää Jackin ja yrittää tappaa hänet, mutta epäonnistuu ja joutuu Jackin tappamaksi.
 • Jakso 24: Koska nauhoite on tuhottu, Jack ja hänen ystävänsä käynnistävät varasuunniteleman saadakseen presidentti Loganin oikeuden eteen. Jack kidnappaa presidentin ja yrittää saada hänet tunnustamaan osallisuutensa salaliittoon, mutta presidentti ei tunnusta tekojaan ja Jack joutuu salaisen palvelun pidättämäksi. Presidentin puolison Marthan Loganin ansiosta presidentti kuitenkin vahingossa paljastaa olevansa salaliiton takana, minkä jälkeen salainen palvelu pidättää hänet syytettynä maanpetoksesta ja hän menettää virka-asemansa. Vaikka terroristiuhka on saatu päätökseen, salaisen palvelun vapauttama Jack joutuu kiinalaisten agenttien kidnappaamaksi ja hänet viedään rahtilaivaan, joka lähtee Los Angelesin satamasta Kiinaan.

Sivujuonet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Päähenkilöiden, kuten David Palmerin, Michelle Desslerin ja Tony Almeidan, kuolemat ja niiden vaikutus toisiin hahmoihin.
 • Audrey Rainesin, Kim Bauerin, Bill Buchananin ja muiden hahmojen reaktio siihen, että Jack Bauer lavasti kuolemansa ja on elossa.
 • Charles Loganin ja vaimonsa Martha Loganin aviokriisi.
 • Presidentti Loganin ja Venäjän presidentti Juri Suvarovin suunnitelma allekirjoittaa Yhdysvaltain ja Venäjän välinen terrorismin vastainen sopimus.
 • Martha Loganin suhde salaisen palvelun agentti Aaron Pierceen.
 • Valtataistelu CTU:ssa Bill Buchananin ja Lynn McGillin välillä.
 • Jack joutuu kohtamaan entisen ystävänsä Christopher Hendersonin, joka on sekaantunut salaliittoon.
 • Vaimonsa Michelle Desslerin pommi-iskussa menettäneen Tony Almeidan henkinen tuska.
 • Valtataistelu Yhdysvaltain hallituksessa presidentti Loganin ja varapresidentti Hal Gardnerin välillä.
 • Wayne Palmerin aikeet kostaa veljensä David Palmerin kuolema.
 • Terroristi-iskujen seurauksena Yhdysvaltain turvallisuusvirasto Homeland Security ottaa vallan CTU:n Los Angelesin osastossa.
 • Presidentti Loganin ja hänen hallintoonsa liittyvien henkilöiden yhteydet viidennen päivän tapahtumiin.
 • Salaperäinen liikemies Graem manipuloi presidentti Loganin tekoja ja neuvoo häntä suorittamaan erilaisia laittomia toimia, jotta presidentin osuus salaliittoon ei paljastuisi kansalle.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooliluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Roolihahmo
Kiefer Sutherland[4] Jack Bauer
Kim Raver[4] Audrey Raines
Mary Lynn Rajskub[4] Chloe O'Brian
Carlos Bernard[4] Tony Almeida
Gregory Itzin[4] Charles Logan
James Morrison[4] Bill Buchanan
Roger Cross[4] Curtis Manning
Louis Lombardi[4] Edgar Stiles
Jean Smart[4] Martha Logan
Jayne Atkinson Karen Hayes
Jude Cicconella Mike Novick
D. B. Woodside Wayne Palmer
Glenn Morshower Aaron Pierce
Julian Sands Vladimir Bierko
Connie Britton Diane Huxley
Brady Corbet Derek Huxley
Sandrine Holt Evelyn Martin
Nick Jameson Juri Suvarov
Kathleen Gati Anja Suvarov
Carlo Rota Morris O'Brian
Stephen Spinella Miles Papazian
John Allen Nelson Walt Cummings
Geraint Wyn Davies James Nathanson
Paul McCrane Graem
Peter Weller Christopher Henderson
Reiko Aylesworth Michelle Dessler
Elisha Cuthbert Kim Bauer
Sean Astin Lynn McGill
William Devane James Heller
Dennis Haysbert David Palmer

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
# Nimi Käsikirjoittaja Ohjaaja Ensiesitys Tuotantokoodi
1 "07:00–08:00" Howard Gordon Jon Cassar 15. tammikuuta 2006 5AFF01
Puolitoista vuotta on kulunut Jack Bauerin lavastetusta kuolemasta. Vain neljä ihmistä, entinen presidentti David Palmer, ja CTU:n aikaiset kollegat Tony Almeida, Michelle Dessler ja Chloe O'Brien tietävät, että hän on elossa. Hieman yli seitsemän aamulla Los Angelesissa yksi heistä murhataan...
2 "08:00–09:00" Evan Katz Jon Cassar 15. tammikuuta 2006 5AFF02
CTU pystyy valvontakameran tallenteesta näkemään Jack Bauerin rakennuksessa, josta kuolettava laukaus hieman myöhemmin ammuttiin, ja laaja operaatio käynnistyy hänen pidättämisekseen. Vastoin neuvonantajiensa mielipidettä presidentti Logan valmistautuu tapaamaan Venäjän presidentin.
3 "09:00–10:00" Manny Coto Brad Turner 16. tammikuuta 2006 5AFF03

Eteläkalifornialaisen lentokentän terminaaliin saapuneet venäläiset terroristit uhkaavat panttivankejaan kuolemalla, jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta. Katon rajassa piileskelevä Jack toteaa kauhukseen, että yksi panttivangeista on hänen ystävänsä Diane Huxleyn 15-vuotias poika Derek. Martha Logan haluaa varmuuden David Palmerin eilisiltaisen puhelun sisällöstä.

4 "10:00–11:00" Michael Loceff, Joel Surnow Brad Turner 16. tammikuuta 2006 5AFF04

Samalla kun Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit saapuvat terrorisminvastaisen sopimuksen allekirjoitustilaisuuteen, valmistautuvat CTU:n iskujoukot hyökkäämään Ontarion lentokentän terminaaliin, terroristien vankina olevan Jack Bauerin ”ohjeiden” mukaan...

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. '24' works overtime to open season TV. 14.1.2006. Boston Globe. Viitattu 21.7.2018. (englanniksi)
 2. Norris, Matt & West, Kelly: Bests and Worsts of Season 5 of '24' TV. 16.5.2006. CinemaBlend. Viitattu 21.7.2018. (englanniksi)
 3. 24: Day 5 TV. Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2018. (englanniksi)
 4. a b c d e f g h i 24: Season 5 - Details & Credits TV. Metacritic. Viitattu 21.7.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]