Jack Bauer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiosarjan 24 henkilöä. Muita Jack Bauer -nimisiä henkilöitä on lueteltu täsmennyssivulla.
Jack Bauer
Näyttelijä(t) Kiefer Sutherland
Kesto 24:n tuotantokaudet 1–8
24 – Lontoo
24: Redemption
24: The Game
Ensi-
esiintyminen
Kausi 1: 12:00am–1:00am
Viimeinen
esiintyminen
24 – Lontoo
Henkilötiedot
Ammatti agentti, lukuisia CTU:n ja valtion virkoja
Sukupuoli mies
Ikä 36 (1. tuotantokausi)
s. 18. helmikuuta 1966
Suhteet
Vanhemmat Phillip Bauer
Sisarukset Graem Bauer
Puoliso(t) Teri Bauer
Lapset Kim Bauer
Lastenlapset Teri

Jack Bauer on Kiefer Sutherlandin esittämä kuvitteellinen hahmo televisiosarjassa 24.[1] Jack on sarjan päähenkilö, joka työskentelee Yhdysvaltain terrorisminvastaisen viraston CTU:n Los Angelesin yksikössä ja joutuu estämään Yhdysvaltain maaperälle kohdistuneita terrori-iskuja. Jack uskoo tarkoituksen pyhittävän keinot, joten hän ei epäröi valehdella, kiduttaa, kiristää, salamurhata ja jopa uhrata liittolaisensa pelastaakseen Yhdysvallat terrorismilta.

Jack Bauer syntyi 18. helmikuuta 1966 Santa Monican kaupungissa Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Hänen isänsä oli BXJ Technologies -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Phillip Bauer, joka olisi halunnut Jackistä seuraajansa yrityksen johdossa. Jack ei kuitenkaan ollut kiinnostunut liikemaailmasta, joten yrityksen toimitusjohtajaksi nousi hänen veljensä Graem. Jack suoritti alemman yliopistotutkinnon englanninkielisestä kirjallisuudesta Kalifornian yliopistossa, minkä jälkeen hän siirtyi Yhdysvaltain maavoimille ja pääsi Delta Force -erikoisjoukkoihin. Armeijan jälkeen Jack työskenteli Los Angelesin poliisilaitoksen SWAT-erikoisjoukossa ja keskustiedustelupalvelu CIA:n agenttina. CTU:n Los Angelesin osaston päällikkö Christopher Henderson värväsi Jackin töihin CTU:ssa. Jackillä oli vaimo Teri Bauer ja tytär Kimberly ”Kim” Bauer.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäisellä tuotantokaudella Jack Bauer estää Yhdysvaltain demokraattisen puolueen presidenttiehdokas David Palmerin salamurhayrityksen, jonka oli laatinut palkkatappaja Ira Gaines. Jack pelastaa Palmerin, mutta Teri ja Kim kidnapataan. Jackin tutkimuksissa paljastuu, että Gainesin oli värvännyt kuolleeksi luultu serbialainen sotarikollinen Victor Drazen, jonka Bauer oli näennäisesti tappanut Kosovossa senaattori Palmerin valtuuttamassa operaatiossa. Drazenin pojat vapauttavat isänsä salaisesta vankilalaitoksesta, minkä jälkeen Jack joutuu Drazenien vangiksi ja hänet kiristetään tappamaan Palmer. Jack lavastaa Palmerin salamurhan, eliminoi Drazenit ja pelastaa Kimin terroristeilta, mutta hänen työtoverinsa Nina Myers paljastuu Drazeneille työskennelleeksi vakoojaksi. Nina tappaa Terin ja joutuu epäonnistuneen pakomatkan päätteeksi vangituksi.

Toisella kaudella vaimonsa kuolemasta järkyttynyt Jack on eronnut CTU:n palveluksesta, kunnes terroristijohtaja Syed Ali uhkaa laukaista ydinpommin Los Angelesin keskustassa. Yhdysvaltain presidentiksi valittu David Palmer kutsuu Jackin töihin CTU:lle, minkä jälkeen Jack vangitsee Alin ja paikantaa ydinpommin. Pommi on kuitenkin ohjelmoitu räjähtämään, joten Jack päättää lennättää itsensä ja pommin lentokoneessa keskelle Mojaven autiomaata, jossa ydinräjähdys ei vaatisi ihmishenkien menetyksiä. Jackin työtoveri George Mason kuitenkin uhraa itsensä Jackin sijasta, minkä jälkeen CTU:n tutkimuksissa paljastuu, että ydinpommin toimitti terroristeille yhdysvaltalaisten liikemiesten salaliitto. Jack eliminoi salaliittolaisten johtajan Peter Kingsleyn.

Kolmannella kaudella Jack on palannut töihin CTU:hun. Yhdysvaltain hallitukselle annetaan ilmoitus geenimuunnellun viruksen vapauttamisesta Yhdysvalloissa, ellei rikollispäällikkö Ramon Salazaria päästetä vapaaksi vankilasta. Bauer päättää estää viruksen vapauttamisen auttamalla Salazarin pakoon vankilasta. Meksikossa Bauer tekee liiton Salazarin veljesten kanssa ja yrittää ostaa viruksen asekauppias Michael Amadorilta, mutta Amador myy viruksen Nina Myersin edustamalle terroristijärjestölle. Salazar saa surmansa Yhdysvaltain armeijan hyökkäyksessä ja Jack kostaa vaimonsa kuoleman ampumalla Ninan. Lopulta Amador myy viruksen entiselle MI6-agentti Stephen Saundersille. Saunders eliminoi Amadorin ja levittää viruksen hotelliin Los Angelesissa, kunnes Jack vangitsee Saundersin ja viruksen levittäminen ympäri Yhdysvaltoja estetään. Viruksen tappaman Jackin työtoverin Gael Ortegan vaimo kuitenkin surmaa Saundersin, jonka kätyri päättää levittää virusta paikallisessa koulussa. Jack kuitenkin tappaa terroristin ja presidentti Palmer kertoo hänelle, ettei hän kriisin seurauksena ryhdy toiselle presidenttikaudelle.

Neljännellä kaudella Jack on eronnut CTU:sta ja saanut uuden työpaikan puolustusministeri James Helleriltä. Terroristijohtaja Habib Marwan kidnappaa Hellerin ja aikoo teloittaa tämän televisiolähetyksessä. Jack pelastaa Hellerin, mutta Marwan kaappaa ohjelmointilaitteen, jonka avulla hän ylikuormittaa Yhdysvaltain ydinvoimaloiden reaktorit. Kun Jack estää ydinonnettomuuden, terroristit ampuvat alas Air Force Onen, minkä seurauksena presidentti John Keeler haavoittuu vakavasti ja uudeksi presidentiksi nousee varapresidentti Charles Logan. Jack murtautuu Kiinan suurlähetystöön ja kaappaa insinöörin, joka kertoo Marwanin suunnitelmista. Kiinan suurlähettiläs kuitenkin kuolee, minkä seurauksena presidentti Logan päättää eliminoida Jackin, jotta Kiinan viranomaiset eivät voisi kaapata häntä. Bauer tappaa Marwanin, mutta David Palmer antaa hänelle varoituksen salaisen palvelun agentista, joka on määrätty surmaamaan Jack. Jack lavastaa kuolemansa ja aloittaa uuden elämän.

Viidennellä kaudella yhdysvaltalaisten poliitikkojen ja liikemiesten salaliitto murhaa David Palmerin ja lavastaa Jackin salamurhaajaksi, minkä seurauksena tämä päättää todistaa syyttömyytensä löytämällä salaliittolaisten johtajat. Tutkimusten aikana Jackille osoittautuu, että Palmer murhattiin, koska tämä olisi paljastanut salaliittolaisten suunnitelman myydä venäläisille terroristelle hermokaasua. Jackille paljastuu vanhan toverinsa Christopher Hendersonin osallisuus salaliitossa. Venäläisterroristien johtaja Vladimir Bierko päättää levittää hermokaasua Los Angelesissa. Bauer eliminoi Hendersonin ja Bierkon, mutta salaliiton johtajaksi paljastuu presidentti Logan. Presidentin vaimon Marthan avulla Jack saa presidentin tunnustamaan osallisuutensa, jolloin salainen palvelu pidättää Loganin. Jack ei kuitenkaan tiedä veljensä Graemin manipuloineen presidenttiä salaliitossa. Kriisi on päättynyt, mutta kiinalaiset kidnappaavat Jackin ja kuljettavat tämän pois Yhdysvalloista.

Kuudennella kaudella presidentti Wayne Palmer neuvottelee Jackin Kiinasta takaisin Yhdysvaltoihin ja luovuttaa tämän arabiterroristi Abu Fayedille, joka on luvannut vastapalveluksena paljastaa Yhdysvaltoihin kohdistuneiden pommi-iskujen suunnittelijan. Jack toimitetaan Fayedille ja terroristi paljastaa pommi-iskujen suunnittelijaksi terroristijohtaja Hamri Al-Assadin. Fayed kuitenkin paljastaa Jackille suunnitelleensa pommi-iskut ja huijanneen yhdysvaltalaiset eliminoimaan terrorismista luopuneen Assadin, joka oli saapunut Yhdysvaltoihin estääkseen Fayedin toiminnan. Jack pakenee terroristeilta ja pelastaa Assadin yhdysvaltalaisilta, mutta Fayed on saanut haltuunsa viisi neuvostoliittolaista ydinasetta. Jack saa selville veljensä Graemin osallisuudesta pommien päätymisessä terroristeille, mutta heidän isänsä Phillip Bauer murhaa Graemin. Bauer paikantaa loput pommeista ja tappaa Fayedin, mutta kiinalaiset kiristävät hänet varastamaan pommeista piirilevyn, jolla Kiina voisi murtautua Venäjän tietojärjestelmiin. Venäjä uhkaa Yhdysvaltoja sotatoimilla, mutta Jack onnistuu tuhoamaan piirilevyn ja kiinalaisten kanssa juonitellut Phillip saa surmansa.

24: Redemption -elokuvassa Jack on paennut Yhdysvalloista Afrikan Sangalaan, jottei hänen tarvitsisi olla oikeudessa lukuisten kidutusten takia. Hän auttaa ystäväänsä Carl Bentonia tämän poikakoulussa. Sangalassa on käynnissä vallankumous ja nuoria poikia värvätään kenraali Juman vallankumoukselliseen armeijaan. Kun kohteeksi sattuvat Bentonin koulun pojat, Jackin on autettava poikia pakenemaan Sangalasta. Benton saa surmansa paossa, mutta Bauer onnistuu pakenemaan lasten kanssa Sangalasta.

Seitsemännen tuotantokauden alussa CTU on lakkautettu ja Jack on oikeuden kuultavana kidutuksistaan, kunnes FBI:n agentti Renee Walker pyytää tämän apua jäljittämään yhä elossa oleva Tony Almeida, joka työskentelee terroristeille. Tony on kuitenkin mukana Bill Buchananin ja Chloe O’Brianin peiteoperaatiossa paljastaa Yhdysvaltain hallituksessa oleva salaliitto. Salaliitto paljastuu, mutta esille tulee suurempi uhka bioaseesta, jonka Starkwood-yhtiö on valmistanut ja salakuljettanut Sangalasta Washingtoniin. Jack altistuu bioaseelle, johon ei ole selvää parannuskeinoa. Kun bioaseuhka on pysäytetty, Jack aikoo kuolla rauhassa. Hänen tyttärensä Kim kuitenkin puuttuu asiaan, sillä Jackilla on Teri-niminen lapsenlapsi. Kim pelastaa isänsä antaen tälle uusia kantasoluja.

Kahdeksannella kaudella Jack viettää aikaansa Kimin ja lapsenlapsensa kanssa, kunnes Kim onnistuu vakuuttamaan Jackin auttamaan CTU:ta selvittämään presidentti Omar Hassanin salamurhayritys. Jack saa selville pommimiehen olleen yksi turvallisuushenkilöistä, ja Jack tappaa terroristin pelastaen Hassanin. Hassanin veljen Farhadin osoittauduttua osalliseksi tapahtumaan ja ydinpolttoaineen salakuljettajaksi Jack ja Renee soluttautuvat Farhadin joukkoihin estääkseen tämän aikeet, mutta Samir Mehrad nappaa heidät ja surmaa Hassanin. Renee kuolee tarkka-ampujan luodista, ja Jack kuulustelee CTU:n myyrää Dana Walshia. Presidentti Allison Taylor vangitsee Jackin, joka kuitenkin onnistuu pakenemaan kuljetuksen aikana ja saa selville venäläisten agenttien olleen osallisena Hassanin kuolemaan. Jack tappaa agentit ja saa yhteyden Charles Loganiin, joka oli tehnyt liiton Venäjän presidentin kanssa. Jack aiotaan teloittaa, mutta Taylor säästää hänet. Chloe ja Taylor järjestävät Jackille aikaa jotta tämä voisi paeta maasta eikä joutuisi venäläisagenttien käsiin. Lopuksi Jack pyytää Chloea suojelemaan Kimiä ja perhettään.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  1. Kiefer Sutherland Rotten Tomatoes. Viitattu 6.6.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]