Delta Force

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee erikoisjoukkoa. Delta Force käsittelee elokuvaa. Delta Force käsittelee pelisarjaa.
Delta Forcen sotilas

Erikoisjoukkojen 1. operatiivinen osasto–Delta (engl. The 1st Special Forces Operational Detachment-Delta (1st SFOD-D)) eli Delta Force on Yhdysvaltain maavoimien alaisuudessa toimiva erikoisjoukko, jonka ensisijaisiin tehtäviin kuuluvat terrorismin vastainen taistelu ja Yhdysvaltain maailmanlaajuisiin sotilasoperaatioihin osallistuminen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Delta Forcen perusti 9. syyskuuta 1977 aikoinaan Vietnamin sodassa palvellut Yhdysvaltain maavoimien eversti Charles ”Charlie” Beckwith, jonka silloinen Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter oli valinnut muodostamaan huippukoulutetun, terrorismin vastaiseen taisteluun perehtyneen erikoisyksikön. Yhdessä kenraali William Westmorelandin ja majuri Richard ”Dick” Meadowsin kanssa Beckwith perusti Yhdysvaltain maavoimien erikoisjoukon, jonka ”Delta Force” -nimen on yleisesti arveltu viittaavaan Beckwithin komentamaan Project Delta -erikoisyksikköön, joka suoritti Vietnamin sodassa erilaisia tiedusteluoperaatioita.[1] Delta Forcen toimintamenetelmät Beckwith kuitenkin kopioi brittien maineikkaalta Special Air Service -yksiköltä, jossa Beckwith oli palvellut vuosien 1962 ja 1963 välisenä aikana.

Tunnettuja operaatioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1980 – Operaatio Eagle Claw – epäonnistunut yritys pelastaa yhdysvaltalaisia panttivankeja, joita pidettiin Yhdysvaltain suurlähetystössä Teheranissa. Operaatio jouduttiin keskeyttämään, kun hiekkamyrskyyn joutunut RH-53D Sea Stallion ja C-130 Hercules törmäsivät toisiinsa sillä seurauksella, että sekä helikopteri ja lentokone räjähtivät ilmassa ja kahdeksan Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta menetti henkensä.
  • 1983 – Operaatio Urgent Fury – osallistuminen Grenadan miehitykseen. Operaation aikana Delta Force oli mukana ilmaiskussa Richmond Hillin vankilaan ja strategisesti tärkeän lentoaseman valtauksessa.
  • 1984 – Terroristien kaappaaman Kuwaiti Airlinesin matkustajalentokoneen panttivankien vapauttaminen. Operaation aikana kaksi panttivankia menetti henkensä.
  • 1984 – Los Angelesin kesäolympialaisten suojaaminen mahdollisten terroristi-iskujen varalta.
  • 1987 – Vietnamilaisten vakoojien mahdollisen salamurhayrityksen kohteeksi epäillyn Yhdysvaltain maavoimien eversti James ”Nick” Rowen suojaaminen.
  • 1989 – Operaatio Acid Gambit – CIA-agentiksi uskotun yhdysvaltalaisen Kurt Musen vapauttaminen panamalaisesta vankilasta.
  • 1991 – Operaatio Desert Storm – osallistuminen Persianlahden sotaan. Operaation aikana Delta Force sai tehtäväksi etsiä ja tuhota irakilaisten Scud-ohjusten laukaisuasemia.
  • 1993 – Operaatio Restore Hope – osallistuminen Yhdistyneiden kansakuntien rauhanturvaoperaatioihin Somaliassa.
  • 1993 – Operaatio Gothic Serpent – epäonnistunut yritys pidättää somalialainen sotapäällikkö Mohamed Farrah Aidid. Operaation aikana Delta Force oli mukana Mogadishun taistelussa.
  • 2001 – Operaatio Enduring Freedom – osallistuminen sotaan Afganistanissa Operaation aikana Delta Force hyökkäsi Taliban-johtaja mullah Omarille kuuluneeseen asuntoon.[2]
  • 2003 – Operaatio Iraqi Freedom – osallistuminen Irakin sotaan. Operaation aikana Delta Force tunkeutui Bagdadiin ja ohjasi Yhdysvaltain ilmaiskuja viholliskohteisiin sekä salakuunteli ja sabotoi irakilaisten tietoverkkoja.[3]
  • 2005 – Operaatio Iraqi Freedom – Taistelu kapinallisia ja terroristeja vastaan Irakissa liittouman joukkojen tukena. Kesti vuoteen 2011 saakka.
  • 2005 – Deltan jäseniä osallistui Presidentti Bushin suojelemiseen hänen osallistuessa G8-maiden kokoukseen.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Pentagon valvoo tiukasti Delta Forceen liittyviä tietoja ja kieltäytyy julkisesti kommentoimasta yksikköä ja sen toimintaa, Delta Forcen rakenteesta ei ole paljon tietoa. Delta Forcen tiedetään olevan arviolta 360 miehen vahvuinen,[1] ja että yksikön operatiivinen päämaja on Fort Braggin sotilastukikohta Pohjois-Carolinan osavaltiossa. Fort Braggissa sijaitsee Delta Forcen jäsenten harjoituskeskus, jossa on muiden muassa valtava uima-allas, kolmikerroksinen kiipeilyteline ja useita ampumaratoja.[4] Delta Forcen jäsenistä noin 250 toimii kenttätyössä, ja loput ovat joko mekaanikkoja, viestimiehiä tai tietokoneoperaattoreita.

Delta Force on jaettu Alpha-, Bravo- ja Charlie-komppaniaan, joista jokaisessa on kolme joukkuetta. Yhdessä joukkueessa on neljä ryhmää, ja yhteen ryhmään kuuluu viisi taistelijaa. Jokaisessa joukkueessa kaksi ryhmistä on perehtynyt tarkka-ammuntaan ja rynnäkkö-operaatioihin ja kaksi muuta ovat erikoistuneet tiedusteluun ja viholliskohteiden valvontaan. Joukkueiden ja ryhmien kokoa voi muuttaa tehtävän vaatiessa, minkä tarkoituksena on tehdä Delta Forcesta mahdollisimman sopeutumiskykyinen mitä erilaisimpiin tehtäviin.

Delta Force on tunnettu siitä, että yksikkö tekee aktiivista yhteistyötä muiden maiden asevoimien ja poliisilaitosten erikoisjoukkojen kanssa, kuten Yhdistyneen kuningaskunnan Special Air Servicen, Israelin Sayeret Matkalin, Saksan GSG 9:n ja Ranskan GIGN:n kanssa.[4] Delta Force on myös antanut terrorismin vastaista taistelukoulutusta monille SWAT-yksikköjen ja FBI HRT:n jäsenille.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmat Delta Forcen jäsenet ovat peräisin Yhdysvaltain maavoimien muista erikoisjoukoista, mutta Delta Forceen voi myös pyrkiä suoraan, mikäli kuuluu maavoimiin tai kansalliskaartiin. Alokkaiden on oltava miespuolisia ja 22–26-vuotiaita Yhdysvaltain kansalaisia, jotka ovat suorittaneet asepalveluksensa ja saaneet perusteellisen sotilaskoulutuksen.[5]

Alokkailta vaaditaan erilaisia, fyysisesti vaativia kuntotestejä, joissa heidän on muiden muassa suoritettava 33 punnerrusta minuutissa, juostava kahden mailin (3218 m) mittainen juoksurata läpi 16 ja puolessa minuutissa, sekä uitava sata metriä täydessä sotilasvarustuksessa. Neljän viikon mittaisen valintaprosessin viimeisessä ja ratkaisevassa kuntotestissä alokkaiden on vaellettava 80 kilometrin mittainen matka 20 tunnin sisällä, ja koko vaelluksen aikana heidän on kannettava noin 30 kilogramman (70 paunaa) painoista rinkkaa selässään.[1]

Mikäli alokas selviytyy kuntotesteistä, hän pääsee Delta Forcen jäseneksi. Valintaprosessin jälkeen alokas joutuu kuuden kuukauden mittaiselle koulutuskurssille, minkä aikana hänelle opetetaan muiden muassa erilaisten käsiaseiden ja räjähteiden käyttöä. Kertomusten mukaan tarkka-ampujiksi koulutettavien on koulutuksen aikana osuttava kaikkiin maaleihin noin 550 metrin (600 jaardia) päästä ja 90 prosenttiin noin 915 metrin (1000 jaardia) päässä olevista maaleista.[1]

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaarallisten ja yleensä huippusalaisten tehtäviensä takia Delta Forcen jäsenet on varustettu Yhdysvaltain asevoimien kehittyneimmillä aseilla ja varusteilla.[4] Yksikön sotilaiden ensisijaiset aseet ovat Colt M1911 -pistooli sekä M4-karbiini, johon on yleensä kiinnitetty M203-kranaatinheitin (tullaan myöhemmin korvaamaan M320-kranaatinheittimellä). Heckler & Kochin uusin valmistama rynnäkkökivääri, HK416, on myös Delta Forcella rajallisessa käytössä. Yksikön tarkka-ampujat on aseistettu M14-tarkkuuskivääreillä tai sen eri versioilla. Delta Forcen jäsenet voivat myös halutessaan käyttää muita Yhdysvaltain asevoimien palveluskäytössä olevia pienaseita.

Delta Forcella on myös käytössä erilaisia kuljetushelikoptereita, joille on annettu väärennetyt tunnusnumerot. Historiansa aikana Delta Force on käyttänyt erikoisoperaatioissaan muiden muassa MD500-, CH-53 Sea Stallion - ja UH-60 Black Hawk -helikoptereita.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Delta Force tuli tunnetuksi Suomessa ensimmäisen kerran 80-luvulla elokuvasta Delta Force, jossa olivat pääosissa Chuck Norris ja Lee Marvin. Elokuvat tosin vastaavat Ramboja, eli eivät tavallaan kerro Delta Forcesta paljoakaan.
  • Delta Forcen jäseniä nähdään Ridley Scottin ohjaamassa sotaelokuvassa Isku Mogadishuun, joka kertoo Mogadishun taistelusta. Elokuvassa taisteluun osallistuneet Delta Forcen jäsenet on korvattu fiktiivisillä henkilöillä; esimerkiksi William Fichtnerin esittämä Jeff Sanderson pohjautuu kersantti Paul Hoween.
  • Delta Forcella on merkittävä rooli NovaLogic-pelitalon Delta Force -pelisarjassa, jossa pelaajahahmo on yksi Delta Forcen jäsenistä.
  • Kolme Delta Forcen jäsentä esiintyy vastustajina Dan Brownin tieteisromaanissa Meteoriitti.
  • Tietokonepelissä F.E.A.R. ja sen lisäosassa F.E.A.R. Extraction Point esiintyy Delta Forcen jäseniä tukemassa pelaajahahmoa.
  • Yhdysvaltalaisen toimintasarja Kasvottomat sotilaat esittelemä fiktiivinen Yhdysvaltain maavoimien erikoisjoukko on saanut vaikutteita Delta Forcesta. Sarjan tuottajiin kuuluva Eric L. Haney on Delta Forcesta kertovan teoksen Inside Delta Force kirjailija ja yksi Delta Forcen varhaisimmista jäsenistä.
  • Yhdysvaltalaisen jännityssarja 24:n protagonisti Jack Bauer oli entinen Delta Forcen jäsen, minkä ohella Delta Forcella on merkittävä rooli sarjan kolmannella tuotantokaudella.
  • Videopelissä Call of Duty: Modern Warfare 3 pelattava hahmo Derek ”Frost” Westbrook kuuluu Delta Forceen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Delta Force.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]