Mohammed Omar

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mullah Mohammed Omar (s. n. 1959) oli Taleban-liikkeen johtaja Afganistanissa vuosina 19962001.

Mohammed Omar syntyi Nodehin kylään lähellä Kandaharia. Hänen perheensä oli köyhää, maatonta Hotak-heimoa, joka kuuluu Ghilzai-pataaneihin. Historiallisesti Ghilzai-heimo on Durrani-heimon vihollinen; tähän heimoon kuuluu mm. Afganistanin presidentti Hamid Karzai.lähde?[1]

Omarista tuli viimein kylän mullah Mewandin piiriin Kandaharin maakunnassa. Hän taisteli 1989–1992 Mohammad Yunus Khalisin Hizb-e Islamin jäsenenä Afganistanin kommunistihallintoa vastaan neuvostojoukkojen vetäydyttyä maasta. Hänen on kerrottu menettäneen silmän Jalalabadin taistelussa 1989.

Vuonna 1994 Omarin kerrotaan johtaneen 30 miestä 16 kiväärin kanssa vapauttamaan kaksi tyttöä, jotka paikalliset komentajat olivat kaapanneet ja raiskanneet. Tästä lähtenyt Taliban-liike keräsi lisää kannatusta ja marraskuussa 1994 Omarin liike hallitsi Kandaharin maakuntaa ja syyskuussa 1995 Heratia.

Huhtikuussa 1996 Omarin kannattajat huusivat hänet Amir al-Mu'mininiksi, Uskovaisten komentajaksi. Saman vuoden syyskuussa Omarin joukot valloittivat Kabulin. Hän julisti lokakuussa 1997 maan Afganistanin islamilaiseksi emiraatiksi. Pääkaupungissa Kabulissa hän kävi vain kahdesti ja pysytteli enimmäkseen Kandaharissa. Hän ei ole juurikaan tavannut ei-muslimeja vaan ulkosuhteita hoiti ulkoministeri Wakil Ahmed Muttawakil. Mullah Omarista ei ole juurikaan valokuvia, eikä yhtään virallista, koska Taliban kielsi muotokuvien laatimisen. Myös Omarin ulkonäöstä on esitetty ristiriitaisia kuvauksia.

Yhdysvaltain hyökättyä vuonna 2001 Afganistaniin ja syöstyä Talebanin vallasta Omar katosi tietymättömiin. Hän on yhä yksi etsityimmistä henkilöistä. Hänen epäillään piileskelevän Pakistan ja Afganistanin rajaseuduilla.[2]. Hänen on myös epäilty kuolleen.

Vuonna 2011 Washington Post kirjoitti mullah Omarin olleen hoidossa Pakistanissa hänen saatuaan sydänkohtauksen 7. tammikuuta. Hänet vei hoitoon Pakistanin tiedustelupalvelu ISI.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Afghanistan: Taliban Evolves Into Network Of Groups RFE/RL.
  2. Nämä miehet Yhdysvallat haluaa seuraavaksi, Helsingin Sanomat 3.5.2011 sivu A 7
  3. Taleban-johtajaa hoidettiin sairaalassa Pakistanissa, Hs.fi
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.