F.E.A.R.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietokonepeliä. Siitä alkanutta pelisarjaa käsittelee artikkeli F.E.A.R. (pelisarja).
F.E.A.R.
Kehittäjä Monolith Productions (Windows)
Day 1 Studios
Julkaisija Vivendi
Jakelija Vivendi Games, GOG.com, Steam ja PlayStation Now
Suunnittelija Craig Hubbard
Pelisarja F.E.A.R.
Pelimoottori LithTech
Julkaistu
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 18
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Jakelumuoto CD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
F.E.A.R.
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
Metacritic
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 9.1 [4]
IGN

F.E.A.R. on Monolith Productionsin ja Day 1 Studiosin kehittämä sekä Vivendin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on F.E.A.R.-pelisarjan ensimmäinen osa. Peli julkaistiin vuonna 2005 Microsoft Windowsille, seuraavana vuonna Xbox 360:lle ja vuonna 2007 PlayStation 3:lle.

Pelille on julkaistu kaksi TimeGate Studiosin kehittämää lisäosaa, F.E.A.R. Extraction Point ja F.E.A.R. Perseus Mandate. Pelin jatko-osa F.E.A.R. 2: Project Origin julkaistiin helmikuussa 2009.

F.E.A.R.:n ensimmäinen traileri julkaistiin vuoden 2004 E3-messutilaisuudessa, jolloin peli herätti välittömästi pelikriitikkojen huomion. Kun peli lopulta julkaistiin, se sai useimmilta peliarvostelijoilta hyviä arvosanoja. Kriitikot ylistivät pelin nopeatempoisia taistelutilanteita, kehittynyttä tekoälyä ja tunnelmallista ilmapiiriä, joskin eräät arvostelijat väittivät pelin kenttien toistavan itseään. F.E.A.R. voitti vuoden 2005 Game Critics Awards -gaalassa parhaan toimintapelin palkinnon.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka F.E.A.R. onkin ensimmäisen persoonan ammuntapeli, useimmista saman lajityypin peleistä poiketen pelaaja voi nähdä pelaajahahmonsa torson ja jalat. Protagonistina toimivan pelaajahahmon nimeä ei mainita kertaakaan pelin aikana, ja hänestä käytetään ainoastaan ilmausta ”Kärkimies” (engl. Point Man). Pelaajahahmo ei myöskään puhu kertaakaan koko pelin aikana.

Pelissä on vähän välianimaatioita, joten juonenkuljetus on toteutettu skriptatuilla kohtauksilla. Vaikka tarinan keskeisimmät tapahtumat kerrotaankin skriptattujen kohtausten kautta, pelaaja voi löytää kenttien varrella puhelinvastaajia ja kannettavia tietokoneita, jotka paljastavat paljon pelin henkilöitä ja tapahtumia koskevia yksityiskohtia.

F.E.A.R. on ensimmäinen videopeli, joka pohjautuu Monolith Productionsin kehittämän Lithtech-pelimoottorin toistaiseksi uusimpaan versioon, Jupiter Extendendiin. Graafisesti peli hyödyntää bumpmappausta ja volumetrisiä valotehosteita. Pelissä on myös Havok-fysiikkamoottoriin pohjautuva fysiikanmallinnus.

F.E.A.R.:n erikoisuuksiin kuuluu sen kauhuaiheinen teema, joka on saanut vaikutteita japanilaisista kauhuelokuvista. Pelin kauhun pääasiallinen lähde on aavemainen, Alma-niminen pikkutyttö, jonka pelaaja voi usein nähdä vilahdukselta ja jonka läsnäolon voi huomata lamppujen ja tietokoneiden kaltaisten sähkölaitteiden sammumisesta. Pelissä on myös skripattuja kohtauksia, joissa pelaajahahmo näkee omituisia hallusinaatioita. Muita kauhuelementtejä ovat ympäristön selittämätön käyttäytyminen, omituiset äänitehosteet ja salaperäiset varjoihin katoavat hahmot.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

F.E.A.R.:n taistelujärjestelmän tärkein erityispiirre on pelaajahahmon salamannopeat refleksit, jotka kuvataan bullet time -tyylisenä tehosteena, joka kulkee pelissä nimellä ”SlowMo”. Koska SlowMo-tilassa reaalimaailma hidastuu viisinkertaisesti ja pelaajahahmo liikkuu kaksi kertaa nopeammin, se kykenee helpottamaan tilanteita, joissa pelaajahahmo ei muuten kykenisi selviytymään. Vaikka SlowMo’ta voi käyttää rajallisesti, sen kestoa kuvaava palkki latautuu itsestään pelin normaalitilassa.

Pelin asearsenaali koostuu joukosta käsiaseita, kuten pistooleista, konepistooleista ja rynnäkkökivääreistä, joskin pelin loppupuolella pelaaja voida saada myös fiktiivisiä, scifi-tyyppisiä aseita. Koska pelaajahahmo voi kantaa ainoastaan kolmea asetta kerrallaan, pelaajan kannattaa valita aseita, jotka sopivat hänen pelityyliinsä tai käynnissä olevaan pelitilanteeseen. Pelaajahahmo myös hallitsee erilaisia lyöntejä ja potkuja, joiden teho riittää tappamaan lähitaistelussa useimmat viholliset yhdellä iskulla.

F.E.A.R.:n tekoälyä on kehuttu kehittyneeksi ja hienostuneeksi. Vihollissotilaat osaavat esimerkiksi ampua sulkutulta, heittää käsikranaatteja, hyppiä ikkunoiden läpi, kiivetä tikkaita pitkin, tehdä yhteistyötä, työntää hyllyjen kaltaisia huonekaluja nurin saadakseen suojaa ja jopa koordinoida hyökkäyksiä. Taistelutilanteessa sotilaiden välinen radiokeskustelu kertoo pelaajalle taistelun kulusta, esimerkiksi pyyntö vahvistusjoukkojen saamiseksi paljastaa, että pelaaja on tappanut useimmat lähialueen vihollisista. Sotilaat eivät hyökkää pelaajan kimppuun edestäpäin, vaan pyrkivät iskemään sivultapäin tai selustasta.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin aloituksen mukaan Yhdysvaltain hallitus perusti vuonna 2002 First Encounter Assault Reconin (F.E.A.R.), huippusalaisen erikoisyksikön, jonka tehtävänä oli suojella valtiota paranormaaleilta ja yliluonnollisilta uhkatekijöiltä. Pelin protagonistina toimii F.E.A.R.:n uusin jäsen, nimetön sotilas, jolla on salamannopeat refleksit ja joka on taistelukokemuksen puutteesta huolimatta nimitetty yksikön ”kärkimieheksi”.

Pelin tapahtumat saavat alkunsa, kun Paxton Fettel, kannibalismiin taipuva sotilaskomentaja, pakenee eristyssellistään ja ottaa telepaattisten kykyjensä avulla komentoonsa kokonaisen pataljoonan huippukoulutettuja Replica-kloonisotilaita. Replica-sotilaiden tukemana Fettel ottaa haltuunsa syrjäisen South Riverin vedenpuhdistamon, jolloin F.E.A.R. saa käskyn eliminoida hänet. Pelaaja tunkeutuu Delta Forcen tukemana vedenpuhdistamoon, mutta hän alkaa nähdä harhanäkyjä Alma-nimisestä pikkutytöstä. F.E.A.R.:n suunnitelmat napata Fettel epäonnistuvat, kun hän ja Replica-sotilaat vetäytyvät vedenpuhdistamosta ja valtaavat huipputeknologiaan erikoistuneen Armacham Technology Corporation -suuryhtiön päämajan.

Pelaaja lähetetään Armachamin päämajaan, jossa hän näkee lisää yliluonnollisia näkyjä Almasta. Vaikka Replica-sotilaat ovatkin teloittaneet suurimman osan rakennuksen henkilökunnasta, pelaaja kohtaa kolme Armachamin työntekijää; Norton Mapesin, Aldus Bishopin ja Alice Waden. Norton kuitenkin yrittää estää pelaajaa aktivoimalla rakennuksen turvajärjestelmät; Aldus joutuu päämajaa vartioivien turvamiesten ampumaksi; ja Alice pakenee löytääkseen isänsä, tiedemies Harlan Waden, mutta joutuu Fettelin vangiksi ja myöhemmin tappamaksi.

Tehtävän aikana ilmenee, että Fettel on itse asiassa Alman lapsi. Hänelle myös paljastuu, että Fettel luotiin Armachamin huippusalaisessa Origin-sotilasprojektissa, jossa Harlan Waden johtamien tiedemiesten tarkoituksena oli luoda sotilaskomentaja, jolla olisi telepaattisia voimia. Projektiin värvättiin kahdeksanvuotias Alma-niminen tyttö, jolla oli voimakkaita psyykkisiä kykyjä. Kun Alma oli tarpeeksi vanha, hänet vaivutettiin koomatilaan ja hedelmöitettiin kahdesti. Ensimmäisellä lapsella ei ollut telepatiaan viittaavia voimia, toisin kuin seuraavalla lapsella, Paxton Fettelillä. Kun Fettel oli 10-vuotias, Alma linkitti mielensä hänen kanssaan, jolloin Fettel menetti järkensä ja tappoi muutamia Armachamin tutkijoita. Projekti lakkautettiin ja yhä koomassa olevan Alman elossapitojärjestelmä sammutettiin, jolloin Armacham uskoi hänen kuolleen.

Koska Fettelin suunnitelmana on löytää Armachamin tutkimuslaitos, jossa Alman ruumista säilytetään, pelaaja saa tehtäväkseen pysäyttää Fettel ennen kuin hän ehtii ”vapauttamaan” äitinsä. Kun pelaaja viimeinkin kohtaa Fettelin, hänelle paljastuu, että hän on Alman ensimmäinen lapsi ja Fettelin isoveli. Vaikka pelaaja tappaakin Fettelin ja aiheuttaa samalla Replica-sotilaiden ”sammumisen”, Harlan Wade päästää Alman vapaaksi. Yhtäkkiä Alma herää henkiin, tappaa Harlanin ja yrittää paeta tutkimuslaitoksesta, jolloin pelaajan tehtävänä on sabotoida laitoksen reaktoria. Reaktorin sabotointi aiheuttaa tuhoisan ketjureaktion, minkä jälkeen pelaaja joutuu pakenemaan romahtavasta laitoksesta ja taistelemaan Alman manaamia kummituksia vastaan. Kun hän viimeinkin poistuu laitoksesta, reaktori räjähtää ja pelaaja menettää räjähdyksen paineaallon seurauksena tajuntansa.

Kun pelaaja tulee tajuihinsa, tutkimuslaitos on kokonaan tuhoutunut ja UH-60 Black Hawk -kuljetushelikopteri saapuu noutamaan häntä. Kun pelaaja katselee laitoksen raunioita helikopterista käsin, Alma ilmestyy ja on aikeissa kiivetä helikopterin sisälle, mutta yhtäkkiä peli katkeaa ”kesken”. Pelin tarina jatkuu suoraan lisäosa F.E.A.R. Extraction Pointissa.

Lopputekstien jälkeen pelaaja voi kuulla Armachamin presidentti Genevieve Aristiden ja salaperäisen senaattorin välisen puhelinkeskustelun, jonka mukaan pelin tapahtumat saattoivat kuulua Aristiden suunnitelmiin koetella pelihahmon taistelutaitoja.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • ”Protagonisti” on pelin nimetön päähenkilö. Hänen oikeaa nimeään ei kerrota, eikä hän myöskään puhu kertaakaan koko pelin aikana, vaikka hänen voikin toisinaan kuulla hengittävän raskaasti. Hänen menneisyytensä on aluksi täydellinen mysteeri, mutta pelin loppupuolella Paxton Fettel paljastaa, että protagonisti on Alman ensimmäinen lapsi. Protagonisti on oletettavasti perinyt Almalta salamannopeat refleksit, jotka kuvataan pelissä bullet time -tyylisenä ”SlowMo”-tehosteena.
 • Genevieve Aristide on Armacham Technology Corporation -suuryhtiön johtaja. Aristideä ei nähdä kertaakaan pelin aikana, tosin hänen ääntänsä voi kuulla pelin aloittavan animaation alussa ja pelin lopputekstien jälkeisessä keskustelussa sekä pelaajan löytämissä puhelinvastaajissa. Hänet esitetään häikäilemättömänä naisena, joka ei epäröi antaa yhtiönsä turvallisuuspalvelun agenteille käskyä eliminoida Armachamin työntekijöitä, kuten Aldus Bishopia. Aristiden päätös ottaa uudelleen käyttöön salainen Origin-tutkimuslaitos aiheutti jotakin, minkä ansiosta Alman henki pystyi toistaiseksi tuntemattomalla tavalla poistumaan laitoksesta ja päästämään Fettelin vapaaksi, mikä taasen käynnistää pelin tarinan. Pelin lopputekstien jälkeinen keskustelu Aristiden ja salaperäisen ”senaattorin” välillä kuitenkin viittaa siihen, että suunnitelma avata Origin-laitos, ja samalla kaikki pelin juonen tapahtumat, olivat pelkästään osa Aristiden suunnitelmia koetella protagonistin taistelutaitoja.
 • "Rowdy" Betters on F.E.A.R.-yksikön koordinaattori, ja hänen työtehtävänään on neuvoa muita F.E.A.R.:n jäseniä, tarkkailla heidän toimiaan sekä kertoa heille tehtävän tavoitteet. Betters ei osallistu suoraan toimintaan, vaan pitää yhteyttä alaisiinsa Hannibal-3 -nimisen vakoilusatelliitin avulla.
 • Aldus Bishop on yksi Armachamin työntekijöistä. Kun Fettelin Replica-sotilaat hyökkäävät ATC:n päämajaan, Bishop otetaan panttivangiksi ja häneltä kuulustellaan tietoja Harlan Wadestä. Protagonisti kuitenkin pelastaa Bishopin ja Douglas Holiday purkaa C-4-muoviräjähteet, jotka Replica-sotilaat ovat sitoneet Bishopin ympärille estääkseen panttivankinsa mahdolliset pakoyritykset. Delta Forcen yritys poistua rakennuksesta Bishopin kanssa kuitenkin epäonnistuu, kun Armachamin turvamiehet hyökkäävät heidän kimppuunsa ja ampuvat Bishopin. Myöhemmin pelissä ilmenee, että Bishop tapettiin siksi, että hän tiesi liian paljon Origin-projektia koskevia tietoja.
 • Marshall Disler on yksi Armachamin työntekijöistä. Häntä ei nähdä pelissä, vaan hänen äänensä kuullaan protagonistin löytämissä puhelinvastaajissa. Keskusteluiden perusteella hän aluksi tukee Aristidea, mutta Charles Habegger suostuttelee Dislerin menemään Perseus-kompeksiin. Vaikka Dislerin kohtalo jääkin epäselväksi, hän mahdollisesti menettää henkensä, sillä eräällä puhelinvastaajalla on viesti, jossa hätääntynyt Disler kertoo joutuneensa Perseus-kompleksissa Replica-sotilaiden hyökkäyksen kohteeksi.
 • Paxton Fettel on pelin antagonisti. Fettel on Alman nuorempi lapsi ja hän syntyi Armachamin salaisen Origin-projektin seurauksena, minkä jälkeen hänestä yritettiin kouluttaa sotilaskomentajaa Perseus-projektissa. Kun Alma linkitti mielensä silloin 10-vuotiaan Fettelin kanssa, jolloin Fettel menetti järkensä, projekti lakkautettiin ja Fettel lukittiin eristysselliin. Pelin alussa Alma kuitenkin vapauttaa Fettelin, joka telepaattisten voimiensa avulla ottaa haltuunsa kokonaisen pataljoonan Replica-kloonisotilaita. Fettel on antropofagi eli ihmissyöjä, ja hänet voi muutamia kertoja nähdä syömässä kuolleita uhrejaan: F.E.A.R.:n erikoispainoksen mukana tulevan sarjakuvalehtisen mukaan hän ei kuitenkaan syö ruumiita ruokkiakseen itseään, vaan saadakseen selville heidän muistonsa. Fetteli esiintyy protagonistille useita kertoja hallusinaatioissa, kunnes lopulta protagonisti tappaa hänet Origin-laitoksessa. Fettelin ohella pelissä piti olla myös toinen konna, Conrad Krieg, mutta lopulta Krieg poistettiin pelistä, ja hänen vaatetuksensa ja hänelle suunnitellut luonteenpiirteet yhdistettiin Fetteliin.
 • Charles ”Chuck” Habegger on yksi Armachamin tiedemiehistä. Kun protagonisti ja Jankowski löytävät hänet hylätystä talosta, Habegger on joutunut Fettelin tappamaksi, minkä lisäksi Fettel on syönyt osan hänen kasvoistaan. Protagonistin löytämilla puhelinvastaajilla Habegger käyttää itsestään lempinimeä ”Chuck” ja hän vaikuttaa pelkäävänsä sitä, että Alma linkittäisi uudestaan mielensä Fettelin kanssa.
 • Iain Hives on yksi Armachamin työntekijöistä. Häntä ei nähdä pelissä, vaan hänen äänensä kuullaan protagonistin löytämissä puhelinvastaajissa. Keskusteluiden perusteella Hives ei ole tietoinen Origin-projektista. Kun ATC:n turvamiehet ovat tappaneet Aldus Bishopin, protagonisti kuulee turvamiesten välisen keskustelun, jossa he saavat käskyn etsiä Hives.
 • Douglas Holiday on protagonistia tukevan Delta Force -ryhmän komentaja. Hän esiintyy pelissä muutamia kertoja, muiden muassa purkamassa Aldus Bishopin ympärille sidottuja räjähteitä. Holiday oli alun perin suunniteltu F.E.A.R.:n räjähde-ekspertiksi, mutta hänen roolinsa vaihdettiin Delta Forcen jäseneksi.
 • Spen Jankowski on F.E.A.R.:n entinen ”kärkimies”, minkä vuoksi hän suhtautuu epäileväisesti protagonistiin eikä luota hänen taistelutaitoihinsa. Pelin alussa hän toimii protagonistin tukena, minkä jälkeen hän yrittää jäljittää Paxton Fetteliä ja katoaa salaperäisesti. Myöhemmin protagonisti kohtaa Jankowskin haamuna, joka yrittää varoittaa häntä Almasta.
 • Norton Mapes on sairaalloisen ylipainoinen, Armachamille työskentelevä tietokoneasiantuntija, joka selviytyy Fettelin Replica-sotilaiden hyökkäyksestä ATC:n päämajaan. Armachamin päämajassa protagonisti kohtaa Mapesin kahdesti, mutta molemmilla kerroilla Mapes kieltäytyy F.E.A.R.:n avusta ja lopulta hän aktivoi rakennuksen puolustusjärjestelmät. Myöhemmin protagonisti kohtaa Mapesin Origin-laitoksessa, minne Mapes on lähetetty tuhoamaan kaikki tiedot Armachamin tutkimuksista koskien Origin-projektia. Harlan Wade kuitenkin ampuu Mapesiä, jolloin pahoin haavoittunut Mapes neuvoo protagonistia tuhoamaan laitoksen ennen kuin Harlan kykenee päästämään Alman vapaaksi. Vaikka hän oli pelin lopussa haavoittunut pahasti, Norton nähdään lyhyessä cameo-roolissa lisäosassa Extraction Point. Tämä kutsuu päähenkilöä silloin nimellä ”asshole” mutta huomaakin tuntevansa pelaajan.
 • Bill Moody on Armachamin tiedemies, joka joutuu Paxton Fettelin vangiksi South Riverin vedenpuhdistamossa. Moody nähdään aluksi hallusinaatiossa, mutta hieman myöhemmin protagonisti kohtaa hänet, jolloin Moody on sidottu tuoliin ja Fettel on kiduttanut häntä. Hän kuolee vammoihinsa, mutta hetkeä ennen kuolemaansa hän ehtii varoittamaan protagonistia Fettelin aikeista sekä mainitsee ensimmäistä kertaa pelin aikana sanat ”Alma” ja ”Origin”.
 • A. Shepherd on pienessä sivuosaroolissa oleva Delta Force -joukkojen koordinaattori. Häntä ei nähdä pelin aikana, mutta hänet voi kuulla pelin alkupuolella keskustelemassa Bettersin kanssa. Hänen nimensä on mahdollisesti viittaus Half-Life: Opposing Force -pelin protagonistiin, Adrian Shephardiin.
 • Jin Sun-Kwon on F.E.A.R.:n eteläkorealais-amerikkalainen ”tekninen asiantuntija”, ja hänen tehtäviinsä kuuluvat lääkintä sekä yliluonnollisten tapausten tapahtumapaikkojen tutkiminen. Hän on hento ja pienikokoinen nainen, jonka vanhemmat ovat kotoisin Soulista, tosin Jin itse on syntynyt Yhdysvalloissa. Toisin kuin Jankowski, Jin luottaa protagonistin taistelutaitoihin ja tukee häntä, minkä vuoksi myöhemmin Holiday vitsailee Jinin olevan protagonistin ”tyttöystävä”. Jin oli alun perin suunniteltu tarkka-ampujaksi, mutta hänen roolinsa vaihdettiin, koska peliin ei mahtunut kohtauksia, joissa hän olisi voinut käyttää tarkkuuskivääriä.
 • Phil Vecchio on yksi Armachamin työntekijöistä. Häntä ei nähdä pelissä, vaan hänen äänensä kuullaan protagonistin löytämissä puhelinvastaajissa. Keskusteluiden perusteella Vecchio tukee Harlan Wadea ja lopulta hän varoittaa Aristidea Origin-laitoksen avaamisesta, sillä ”se voisi olla vaarallista”.
 • Alice Wade on Harlan Waden tytär ja yksi Armachamin työntekijöistä. Työtoverinsa Aldus Bishopin tavoin Alice joutuu ATC:n päämajaan hyökkänneiden Replica-sotilaiden panttivangiksi, mutta protagonisti pelastaa hänet. Alice haluaa kuitenkin saada selville, onko hänen kadoksissa oleva isänsä kunnossa, joten Replica-sotilaiden Mil Mi-24 -taisteluhelikopterin tuhotessa häntä hakemaan saapuneen UH-60 Black Hawkin hän panikoi ja pakenee paikalta. Tämän jälkeen Alice nähdään kahdesti protagonistin kokemissa hallusinaatioissa Paxton Fettelin vankina. Kun protagonisti lopulta kohtaa Alicen toistamiseen, Fettel on jo ehtinyt tappaa hänet.
 • Alma Wade on alussa pelin salaperäisin hahmo, mutta hänen henkilöllisyytensä ja taustatarinansa kerrotaan pelin kuluessa. Alma esiintyy aavemaisena, kahdeksanvuotiaana pikkutyttönä, tosin pelin loppuvaiheessa hänet nähdään alastomana, noin 20-vuotiaana naisena. Harlan Waden mukaan Alma oli häiriintynyt lapsi, joka psyykkisten voimiensa takia näki jatkuvasti hallusinaatioita ja painajaisia. Alma otettiin mukaan Armachamin Origin-projektiin, jossa ATC:n tiedemiehet yrittävät luoda supersotilaan, jolla olisi psyykkisiä voimia. Harlan Wade kuitenkin epäili, että Alman voimat eivät olisi geneettisiä, joten Harlan muutti projektin siten, että Alma vaivutettiin koomaan ja sitten hedelmöitettiin keinotekoisesti. Ensimmäisellä lapsella ei ollut telepaattisia voimia, toisin kuin seuraavalla, Paxton Fettelillä. Kun Fettel oli 10-vuotias, Alma linkitti mielensä hänen kanssaan, jolloin Fettel menetti järkensä ja tappoi muutamia tiedemiehiä. Projekti lakkautettiin, Fettel vangittiin ja yhä koomassa olevan Alman elossapitolaitteisto sammutettiin. Vuosikymmeniä myöhemmin Genevieve Aristide kuitenkin päätti aloittaa projektin uudelleen ja yritti avata laitoksen, mutta Alman henki pääsi vapaaksi ja tappoi kaikki laitokseen tunkeutuneet ATC:n tutkimusryhmät, minkä jälkeen Alma päästi Fettelin vapaaksi. Alma esiintyy jatkuvasti pelin aikana; useimmiten hän ilmestyy varjoista kuin tyhjästä ja lyhyen ajan kuluttua haihtuu olemattomiin. Pelin loppuhuipennuksessa paljastuu, että Alman sukunimi on Wade, mistä päätellen hän on Harlan Waden lähisukulainen tai jopa Harlanin oma tytär.
 • Harlan Wade on yksi Armachamin vanhimmista ja arvostetuimmista tiedemiehistä sekä yksi Origin-projektin avainhenkilöistä. Protagonistin löytämillä puhelinvastaajilla käytyjen keskusteluiden perusteella Harlan suhtautuu työtovereihinsa kyynisesti eikä vaikuta arvostavan heitä, minkä ohella hän on myös turhautunut Genevieve Aristideen ja hänen suunnitelmiinsa avata Origin-laitos. Pelin lopussa Harlan tuntemattomasta syystä päästää Alman vapaaksi, minkä seurauksena Alman psyykkiset voimat kirjaimellisesti sulattavat hänen ihonsa ja Harlanin ruumiista jää jäljelle pelkkä luuranko.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. F.E.A.R. PC 2005. Metacritic. Viitattu 21.10.2016. (englanniksi)
 2. F.E.A.R. PS3 2006. Metacritic. Viitattu 21.10.2016. (englanniksi)
 3. F.E.A.R. Xbox 360 2006. Metacritic. Viitattu 21.10.2016. (englanniksi)
 4. F.E.A.R. 2005. GameSpot. Viitattu 21.10.2016. (englanniksi)
 5. F.E.A.R. PC 2005. IGN. Viitattu 21.10.2016. (englanniksi)
 6. F.E.A.R. PS3 2005. IGN. Viitattu 21.10.2016. (englanniksi)
 7. F.E.A.R. Xbox 360 2005. IGN. Viitattu 21.10.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]