Hallusinaatio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hallusinaatiota psykologian ja psykiatrian näkökulmasta. Ilmailufysiologiaan liittyvistä harha-aistimuksista kertoo artikkeli Harha-aistimus (ilmailufysiologia). Taidesivustosta kertoo artikkeli Harhakuva.org.
LSD-lappuja. LSD:n vaikutukset aisteihin ovat melkein aina ns. pseudohallusinaatioita eli henkilö ymmärtää ne päihteen vaikutuksista johtuviksi.
Unilääkkeitä, joiden vaikuttavana aineena tsolpideemi. Tsolpideemi voi aiheuttaa voimakkaita hallusinaatioita.

Hallusinaatiolla eli aistiharhalla tarkoitetaan todellisena koettavaa aistimusta, jota kuitenkin pidetään keskushermoston tuottamana eikä mihinkään todelliseen ulkoiseen ärsykkeeseen perustuvana.lähde? Aistiharha voidaan kokea minkä tahansa aistin välittämäksi: Silloin ihminen näkee, kuulee, tuntee, maistaa tai haistaa jotakin, jolle ei ulkoisesta, yhdessä havainnoidusta maailmasta löydy vastinetta.lähde? Yleisimpiä hallusinaatioita ovat näkö- ja kuuloharhat. Hallusinaatio on eri asia kuin illuusio eli havaintovirhe, jossa on kyse todellisen ulkoisen ärsykkeen virheellisestä havainnoinnista tai tulkinnasta. Illuusioita ovat esimerkiksi ulkomaailmasta peräisin olevat ”harhanäyt” kuten optiset harhat ja kangastukset.

Aiheuttajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallusinaatiot liittyvät usein psykooseihin eli mielisairauksiin kuten skitsofreniaan, mutta niitä esiintyy myös terveillä ihmisillä. Hallusinaation kokeminen sinänsä ei ole vaarallista eikä sairasta. Yleisimmin hallusinaatioita esiintyy puoliunessa, erittäin väsyneenä, unihalvauksessa ja joidenkin hallusinogeenisten huumausaineiden, kuten LSD:n tai DMT:n vaikutuksen alaisena. Useimmat hallusinogeeniseksi luokitellut huumeet eivät kuitenkaan aiheuta voimakkaita hallusinaatioita kuten olemattomien ihmisten, eläinten tai esineiden näkemistä, vaan lähinnä lieviä hallusinaatioita kuten näkökentän huojuntaa, vääristymiä tai välkkymistä. Nämä ovat melkein aina ns. pseudohallusinaatioita eli henkilö ymmärtää ne päihteen vaikutuksista johtuviksi.[1] Alkoholi ei suoranaisesti aiheuta hallusinaatioita suurinakaan annoksina. Liikakäyttäjillä runsaan käytön jälkeinen juoppohulluus saattaa kuitenkin vieroitusvaiheessa aiheuttaa voimakkaitakin hallusinaatioita kuten mielikuvituksellisien olentojen näkemistä. Myös kovien huumausaineiden, kuten heroiinin vieroitusoireisiin saattaa liittyä aistiharhoja.

Joissakin tapauksissa, etenkin psykooseissa, hallusinaatiot ovat ahdistavia, ja niistä pyritään pääsemään eroon. Psykoottisella ihmisellä voi joskus olla jatkuvia harha-aistimuksia, joita hän saattaa kokea jopa koko elämänsä ajan. Psykoottinen ihminen ei aina ymmärrä hallusinaatioiden olevan harhoja, vaan saattaa pitää esimerkiksi näkemiään outoja asioita todellisina.

Hallusinaation synnyn syytä ei tarkoin tiedetä. Viime aikoina on tehty tutkimuksia myös sen suhteen, että harha-aistimukset eivät olisikaan ainoastaan aivojen tuottamia kokemuksia, vaan esimerkiksi kuuloharhassa myös korvan sisällä tapahtuisi jotakin.lähde?

Hallusinaatiot ja uni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unitilan läheisyydessä tapahtuva hallusinointi on hyvin yleistä. Tällöin hallusinaatioita, tavallisesti näköharhoja, esiintyy tyypillisesti, kun henkilö on nukahtamaisillaan tai juuri äkillisesti herännyt. Ilmiön on kertonut kokeneensa jopa kolmannes ihmisistä.[2] Myös unihalvaukseen liittyy yleensä hallusinaatioita.

Hallusinaatioita koettaessa on mielen havainnointikyvyn virkeys yleensä jotenkin laskenut, ja mikäli se nousee, hallusinaatio katoaa.lähde?Hallusinaatiot ovat lähes aina suhteellisen lyhytaikaisia ja yksipuolisia. Niitä ei voida esimerkiksi yhtä aikaa tunnustella, kuunnella ja katsella eri puolilta.lähde? Yleensä hallusinaatioita kokevat eivät edes tunne uteliaisuutta tehdä näin.lähde? Tämän takia on joskus ajateltu, että koettu "yliluonnollinen" ilmiö jotenkin lamauttaisi kokijansa. Todellisuudessa tämä uteliaisuuden puute lienee paremminkin hallusinaatioiden edellytys kuin seuraus.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleiset lähteet

Viitteet

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]