Sairaus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sairaus (lat. morbus, kreik. nosos) on fyysisen rakenteen tai toiminnan tai psyykkisen tilan poikkeavuus, joka aiheuttaa yksilölle tai hänen ympäristölleen tilapäistä tai pysyvää haittaa tai toiminnanvajavuutta. Yleiskielessä sanaa tauti (kreik. pathos) käytetään joskus synonyyminä sairaudelle; tauti on kuitenkin kapeampi käsite, joka merkitsee lääketieteellisesti määriteltävissä olevaa, monilla yksilöillä samantapaisin oirein ilmenevää sairautta. Termiä sairaus käytetään joskus laajemmassa merkityksessä kattamaan myös vammat, vammaisuuden, syndroomat tai oireet. Sairaus on monitulkintainen käsite ja sairauksiksi luokitellut tilat ovat kulttuuri- ja aikasidonnaisia. Jonkinlaisena länsimaisen lääketieteen konsensuksena sairauksiksi määritellyistä tiloista voinee pitää kansainvällisen ICD-luokituksen tämänhetkistä versiota ICD-10.

Sairaus tieteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patologia (pathos + kreik. logos, oppi) on sairauksia tutkiva tieteenala. Nosologia (nosos + logos) tähtää sairauksien systemaattiseen luokitteluun. Nämä alat kuuluvat lääketieteeseen, joka tutkii sairauksia, niiden hoitoa ja ehkäisyä laajana kokonaisuutena.

Sairaudeksi määrittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se, määritelläänkö jokin fyysinen tai psyykkinen tila sairaudeksi vai normaalivariaatioksi, on merkittävä yhteiskunnallinen kysymys niin sosiaalisesta kuin taloudellisestakin näkökulmasta. Erityisesti psykiatristen sairauksien määritelmät aiheuttavat erimielisyyttä, ja niissä lienee eniten myös kulttuurista ja aikakaudesta riippuvia eroja. Esimerkiksi homoseksuaalisuus kuului aiemmin suomalaiseen tautiluokitukseen.

Termin muu käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biologiassa sairaus viittaa mihin tahansa organismin epänormaaliin, toimintaa haittaavaan tilaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nienstedt, W. et al (toim.). Lääketieteen termit. Duodecim 1991

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leader, Darian & Corfield, David: Miksi ihmiset sairastuvat?. (Why do people get ill?, 2007.) Suomentanut Seppo Hyrkäs. Helsinki: Teos, 2008. ISBN 978-951-851-158-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]