Mafia (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mafia
Kehittäjä Illusion Softworks
Julkaisija Gathering of Developers
Jakelija Take-Two Interactive, GOG.com, Humble Store, Steam ja Discord Store
Ohjaaja Daniel Vávra
Suunnittelija Daniel Vávra
Säveltäjä Vladimir Šimůnek
Pelisarja Mafia
Pelimoottori LS3D engine
Julkaistu Microsoft Windows
 • NA 28. elokuuta 2002
 • EU 6. syyskuuta 2002
PlayStation 2
 • NA 4. helmikuuta 2004
Xbox
 • NA 12. maaliskuuta 2004
Lajityyppi kolmannen persoonan ammuntapeli, avoin pelimaailma
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus BBFC: 15
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 18
OFLC: MA15+
Alusta Microsoft Windows
PlayStation 2
Xbox
Lisenssi suljettu lisenssi
Jakelumuoto CD-ROM
DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mafia (tunnetaan myös nimellä Mafia: The City of Lost Heaven) on Illusion Softworksin kehittämä ja Gathering of Developersin julkaisema kolmannen persoonan ammuntapeli.[1] Peli julkaistiin elokuussa 2002 Microsoft Windowsille sekä vuonna 2004 PlayStation 2:lle ja Xboxille.

Pelisarjaan on kehitetty kaksi jatko-osaa. Mafia II julkaistiin elokuussa 2010, Mafia III puolestaan lokakuussa 2016.

Pelistä julkaistiin syyskuussa 2020 remake-versio Mafia: Definitive Edition, jossa peli on päivitetty pelimoottorinsa ja grafiikoiden osalta nykypäivän vaatimusten mukaiseksi.[2]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mafia sijoittuu 1930-luvun kieltolain aikaiseen kuvitteelliseen amerikkalaiseen kaupunkiin nimeltä Lost Heaven, joka muistuttaa jossain määrin tuon ajan New Yorkia ja Chicagoa.[1] Peliympäristö kattaa myös kaupunkia ympäröivän maaseudun, ja pelialuetta on yhteensä reilun 30 neliökilometrin verran. Tehtävien aikana liikutaan myös lukuisissa sisätiloissa.

Liikkuminen paikasta toiseen voi tapahtua jalan, autolla, raitiovaunulla tai junalla. Monissa tehtävissä käytettävä kulkuväline on ennalta määrätty, mutta muulloin liikkumistapa on pelaajan päätettävissä.

Kaupungin kaduilla liikkuu pelaajan ja tavallisten asukkaiden lisäksi myös poliiseja, jotka pitävät järjestystä yllä Lost Heavenissa. Erilaisista rikkeistä voi saada sakot, tulla pidätetyksi tai jopa ammutuksi rikkeen vakavuudesta riippuen.

Pelissä on sekä story mode- että freeride-pelitilat, joista ensimmäisessä suoritetaan tehtäviä ja edetään tarinassa, kun taas jälkimmäisessä pelaaja voi vapaasti tutkia pelimaailmaa. Tarinan suorittaminen avaa freeride extreme -pelitilan, joka sisältää eriskummallisia sivutehtäviä, kuten esimerkiksi lentävän lautasen takaa-ajamisen. Pelitilasta on myös poistettu poliisit, jolloin pelaaja voi vapaasti rikkoa lakia ilman seuraamuksia.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli alkaa vuodesta 1930. Taksinkuljettaja Thomas ”Tommy” Angelo viettää taukoa eräällä parkkipaikalla, kunnes takaa-ajetut mafiosot Paulie ja Sam pakottavat Tommyn kyyditsemään heidät pakoon jahtaajiltaan. Tommy vie miehet Salierin mafiaperheen baariin, jonka omistaja Don Salieri on kiitollinen Tommyn avusta ja tarjoaa tälle töitä. Tommy ei aluksi halua liittyä mafiaan, mutta jouduttuaan Paulieta ja Samia jahdanneiden toisen mafiaperheen jäsenten ahdistelemaksi hän hakee Salierilta turvaa ja päätyy liittymään tämän mafiaperheeseen. Pian Tommy joutuu tappamaan ja keräämään suojelurahaa saaden myös kunniaa pelastamalla vangitun Samin Clarks’n motellilta.

Tommy osallistuu autokilpailuun, jonka voittaessaan hänen arvostuksensa Salierin perheessä kasvaa. Baarimikko Luigi kertoo tyttärensä Sarahin joutuneen ahdistelluksi, jolloin Tommy joutuu suojelemaan tätä ja saattamaan tämän kotiin, jossa he viettävät yönsä ja rakastelevat. Seuraavana päivänä Salieri käskee Tommya ja Paulieta etsimään Chinatownista ”vasikan” nimeltään Big Biff, joka tietäisi ahdistelijoiden olinpaikan. Tulitaistelun jälkeen Tommy ja Paulie lähtevät takaa-ajoon, jonka jälkeen Paulie tappaa miehen, joka yritti raiskata Sarahin. Salierin neuvonantaja Frank antaa Tommylle tehtävän, jossa Tommyn on tapettava eräs salaisia tietoja vuotava ilotyttö ja julkisena varoituksena myös hotelli Corleonen johtaja. Tommy tappaa johtajan, mutta tunnistaessaan ilotytön Sarahin ystäväksi Michelleksi, Tommy ei kykene tappamaan tätä, vaan käskee tämän häipyä kaupungista. Paetessaan räjäyttämästään hotellista Tommy etenee kirkkoon, jossa on meneillään Paulien tappaman miehen hautajaiset. Tulitaistelun jälkeen Tommy antaa kauhistuneelle papille rahaa vahinkojen korvaamiseen.

Frank kertoo Samin lähteneen maaseudulle ostamaan kanadalaista viskiä. Tommy ja Paulie saapuvat farmille, jossa he joutuvat tulitaisteluun Morellon miehiä vastaan ja pelastavat haavoittuneen Samin. Ongelmat jatkuvat Frankin viedessä mafialta tilikirjoja, jotka antaisivat kaupungin syyttäjille todisteita Salieria vastaan. Tommy nappaa Frankin lentokentällä, jossa tämä kertoo joutuneensa kiristetyksi ja suojelevansa perhettään. Tommy pelastaa Frankin ja saa vastineeksi tilikirjat. Hän kuitenkin uskottelee Salierille tappaneensa Frankin. Vaikka Salieri saa tilikirjat takaisin, hän käskee Tommya murtautumaan syyttäjän kartanoon ja varastamaan kaikki todisteet mafiaa vastaan. Kassakaappiekspertti Salvatoren avulla Tommy selviytyy tehtävästä. Tommy, Paulie ja Sam tekevät kauppaa viskikauppias Billyn kanssa, mutta Morellon miesten hyökätessä Billy miehineen kuolee. Tommy, Paulie ja Sam pelastuvat tulitaistelusta ja saavat viskit haltuunsa.

Tommyn saapuessa baariin Salieri kertoo hänen henkivartijansa Carlon olevan kuumeessa. Tommy vie Salierin Pepen ravintolaan lounaalle, jossa he joutuvat Morellon miesten hyökkäyksen kohteeksi. Morellon miehet tuhoavat ravintolan, mutta Tommy tappaa heidät. Salieri kertoo Carlon olleen ainoa, joka tiesi heidän menevän ravintolaan. Tommy ja Salieri menevät Carlon talolle ja Tommy tappaa hänet. Salierin salamurhayritys tarkoittaa Morellon aloittaneen täyden mafiasodan Salieria vastaan. Tommy alkaa tappaa Morellon pääjäseniä, kunnes jäljellä on Morello itse. Salierin käskystä Tommy, Paulie ja Sam tappavat epätoivoisesti pakenevan Morellon. Morellon organisaation hajottua Salierin mafia hallitsee koko kaupungin alamaailmaa.

Tommy saa tehtäväkseen murhata poliitikon, joka aikoo laittaa lopun kaupungin järjestäytyneelle rikollisuudelle. Tommy murtautuu vanhaan vankilaan viemärin kautta ja salamurhaa poliitikon kiikarikiväärillä. Salieri käskee Tommyn, Paulien ja Samin varastaa satamasta harvinaisia ja kalliita sikareita. Kolmikon varastettua laatikot Tommy ja Paulie tutkivat salaa niiden sisältöä, joka paljastuu sikareiden sijasta timanteiksi. Tommy ja Paulie tuntevat Salierin käyttävän heitä hyväkseen. Paulien ehdotuksesta kaksikko ryöstää onnistuneesti pankin, mutta seuraavana päivänä Tommy löytää Paulien kuolleena asuntonsa lattialta. Tommy vastaa asunnon puhelimeen, jossa Sam kertoo Salierin saaneen tietää Paulien ja Tommyn pankkiryöstöstä, jota hän ei hyväksynyt. Sam kertoo Tommylle, että tämän on kadottava nopeasti ja että hän voi auttaa. Tapaamisessa kaupungin taidegalleriassa Sam kertoo hänen tappaneen Paulien ja syitä sille, miksi Salieri haluaa tappaa Tommyn. Sam käskee miestensä tappaa Tommyn, joka kuitenkin onnistuu tappamaan miehet. Hän ampuu Samia, joka ennen kuolemaansa vannoo, että vaikka Tommy piiloutuisi kuin hylkiö, Salieri tulee löytämään hänet.

Pelin päätapahtumat päättyvät vuoteen 1938, kun Tommy luovuttaa tietoja etsivä Normanille. Hän kertoo tarinansa Salierin mafiaperheessä, jotta Salierin organisaatio tuhottaisiin ja hän voisi elää vaimonsa ja tyttärensä kanssa rauhassa. Norman suostuu, mutta toisin kuin lukuiset mafiosot, Salieri itse välttää kuolemantuomion. Tommy tuomitaan kahdeksaksi vuodeksi vankilaan. Vuonna 1951 Tommy elää rauhallista elämää toisessa kaupungissa, kunnes kaksi miestä (Mafia II:n päähahmot Vito Scaletta ja Joe Barbaro) tulevat kertomaan ”terveisiä herra Salierilta” ja ampuvat Tommyn. Tommyn kertojaääni toteaa lopuksi, etteivät maailmaa pyöritä paperille kirjoitetut lait, vaan ihmiset, jotkut lakien mukaan, jotkut taas eivät.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin eri alueilla kuuluu eri musiikkia. Pelin valikossa kuuluvan musiikin on säveltänyt Vladimir Šimůnek, ja sen on esittänyt Bohemia Symphonic Orchestra.

Kaupungissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • ”Belleville” – Django ReinhardtCentral Islandissa
 • ”Caravan” – The Mills Brothers Oakhillissa
 • Chinatown, My Chinatown” – The Mills Brothers – Chinatownissa
 • ”Cavalerie” – Django Reinhardt – Little Italyssa
 • ”Echoes of France” – Django Reinhardt – Oakwoodissa
 • ”Manoir de Mes Reves” – Django Reinhardt – Hobokenissa
 • ”Minor Swing” – Django Reinhardt – New Arkissa
 • ”The Mooche” – Duke EllingtonWorks Quarterissa
 • ”Vendredi 13” – Django Reinhardt – Down Townissa

Maaseudulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • ”Douce ambiance” – Django Reinhardt
 • ”Jet Black Blues” – Lonnie Johnson
 • ”Im Living in a Great Big Way” – Buddy Clark (Benny Goodman & his Orchestra) – myös tehtävässä ”Running Man”

Sekalaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • ”Cou-cou” – Django Reinhardt – tehtävän ”Happy Birthday” aikana
 • Lake Of Fire” – Lordz Of Brooklyn – lopputekstien aikana
 • ”Moanin’ for You” – The Mills Brothers – tehtävän ”Great Deal!” aikana
 • ”You Run Your Mouth and I'll Run My Business” – Louis Jordan – tehtävän ”Great Deal!” aikana

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Mafia: The City of Lost Heaven Gamepressure. Viitattu 6.4.2020. (englanniksi)
 2. Mafia: Definitive Edition: A remake of Mafia launched; completes remastered trilogy Tech2. 25.9.2020. Viitattu 17.10.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]