Kaksoisolento

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kaksoisolento tarkoittaa henkilön kuviteltua elävää kuvajaista tai varjoa, ihmisen kopiota, tai toista samannäköistä ihmistä.

Todelliset kaksoisolennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samannäköisiä ihmisiä on melko usein käytetty vaikutusvaltaisten henkilöiden esittämiseen. Vaikka ihmisten välillä on suuria eroavaisuuksia kasvoissa ja ruumiissa, on nykyisin niin paljon ihmisiä, että on todennäköistä, että lähes kaikille löytyisi kaikki maailman ihmiset läpikäymällä useita "kaksoisolentoja", joihin jopa heidän läheisensä voisivat heidät ainakin aluksi sekoittaa. Toisen ulkoinen muistuttaminen on kuitenkin subjektiivinen asia, ja jos tarpeeksi tarkasti tutkitaan, eroja kuitenkin löytyy.

Joskus väitetään jonkun henkilön olleen kahdessa paikassa yhtä aikaa. Tämänkaltaisia kertomuksia on toisinaan selitetty siten, että toinen henkilöistä on ollut toisen kaksoisolento.

Uskomusten kaksoisolennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uskomuksen kaksoisolento on jokin olento, joka näyttäytyy ihmisen hahmossa olematta kuitenkaan tämä itse. Kaksoisolento voi olla osa ihmisen omaa henkistä olemusta, tai se voi olla erillinen henkiolento tai haltija, esimerkiksi ihmisen suojelushaltija. Suojelushaltijoista kaksoisolentoina näyttäytyivät toisinaan ainakin kreikkalaisen perinteen demoni ja suomalaisen perinteen luonto. Kaksoisolento saattoi olla myös varjosielu.

Monissa kulttuureissa on uskottu, että jokaisella ihmisellä on jonkinlainen kaksoisolento tai varjoihminen. Tämä kaksoisolento voi asua maan alla toisessa, omaamme suuresti muistuttavassa todellisuudessa, ehkä jopa pää alaspäin, tai se voi asua henkitodellisuudessa. Kaksoisolento saattaa myös olla eri ajassa kuin varsinainen henkilö, edellä tai jäljessä hänestä. Tämänkaltaisella selityksellä on joskus yritetty selittää etiäisiä, ennustamista tai kummittelua. Etiäiset johtuisivat kaksoisolennon saapumisesta jonnekin jo ennen varsinaista henkilöä, kummittelu taas johtuisi kaksoisolennon vaelluksesta elämäntiellä varsinaisen henkilön jo kuoltua. Ennustaminen on selitetty siten, että kaksoisolento on jo kokenut jotain, mikä on vielä ihmisellä edessä, ja voi kertoa tästä. Oman kaksoisolennon kohtaamisen on joskus ajateltu olevan mahdottomuus. Joskus kaksoisolennon näkemisen on arveltu ennustavan onnettomuutta.

Joissakin saippuasarjoissa on "paha kaksonen" lisäämässä jännitystä sarjaan.

Fiktiossa myös ihmisen kloonia voidaan kutsua kaksoisolennoksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]