Vaihdokas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lasta. Vuoden 1927 elokuvasta katso Vaihdokas ja vuoden 2008 elokuvasta katso Changeling – vaihdokas.
Peikot ja heidän kasvattamansa vaihdokas. John Bauerin kuvitusta kirjasta Bland Tomtar och Troll, 1913.

Vaihdokas on lapsi, jonka pahan olennon on uskottu vaihtaneen ihmislapsen tilalle. Myös lapsen sielun on uskottu joutuneen vaihdetuksi. Vaihdokaslapsi on hidasälyinen tai oudon näköinen. Suomalaisessa uskomuksessa lapsen on korvannut vaihdokkaalla esimerkiksi maahinen [1] tai luonnonhenki. Skandinaavit ovat uskoneet peikon voivan vaihtaa lapsen. Vaihto on tapahtunut lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana ennen kastamista tai ensimmäisen hampaan puhkeamista.

Vahtimalla lastaan riittävästi äiti on voinut välttää lapsensa vaihtamisen. Vaihto on siis ollut äidin huolimattomuutta. Vaihtamisen saattoi estää myös laittamalla jotakin väekästä lapsen kehtoon.[1]

Vaihdokkaiksi epäiltyjen lapsien kohtaloista on joitain tietoja. Skandinaviassa vaihdokaslapsia oli tapettu. Osana noitavainoja ihmisiä oli syytetty siitä, että heidät oli vaihdettu lapsena. Suomessa tällaisia tapauksia oli esimerkiksi Kalajoella ja Ahvenanmaalla.

Joissain tarinoissa vaihdokkaan on saanut palautettua. Lapseen on esimerkiksi hierottu taikavoidetta tai lapsi on jätetty metsään, jotta omaansa kaipaava maahinen on voinut vaihtaa lapsen takaisin. Skandinaavit työnsivät vaihdokkaaksi arvellun lapsen kuumaan uuniin, jotta tämä parantuisi. Nainen joutui oikeuden eteen tapettuaan lapsensa uunissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Saamelaiskulttuurin ensyklopedia: Maahiset senc.hum.helsinki.fi. Viitattu 30.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.