Vaihdokas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lasta. Vuoden 1927 elokuvasta katso Vaihdokas ja vuoden 2008 elokuvasta katso Changeling – vaihdokas.
Peikot ja heidän kasvattamansa vaihdokas. John Bauerin kuvitusta kirjasta Bland Tomtar och Troll, 1913.

Vaihdokas on lapsi, jonka jonkun pahan olennon on uskottu vaihtaneen ihmislapsen tilalle. Joskus uskotaan pelkästään lapsen sielun joutuneen vaihdetuksi. Vaihdokas on hidasälyinen tai oudon näköinen. Lapsen on korvannut vaihdokkaalla joku paha olento, esimerkiksi suomalaisessa uskomuksessa maahinen tai luonnonhenki. Skandinaavit ovat uskoneet peikon voivan vaihtaa lapsen. Vaihto on tapahtunut lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana ennen kastamista tai ensimmäisen hampaan puhkeamista.

Vahtimalla lastaan riittävästi äiti voi välttää lapsensa vaihtamisen. Vaihto on siis äidin syytä.

Vaihdokkaiden kohtaloista on joitakin tietoja. Ainakin Skandinaviassa vaihdokaslapsia on tapettu. Osana noitavainoja ihmisiä on syytetty siitä, että heidät vaihdettiin lapsena. Suomessa tällaisia tapauksia on ollut esimerkiksi Kalajoella ja Ahvenanmaalla.

Vaihdokkaan on saanut joidenkin tarinoiden mukaan palautettua. Lapseen on esimerkiksi hierottu taikavoidetta tai lapsi on jätetty metsään joksikin aikaa, jotta omaansa kaipaava maahinen on voinut vaihtaa lapset takaisin. Skandinaavit ovat voineet laittaa vaihdokkaaksi arvellun lapsen kuumaan uuniin, jotta tämä parantuisi. Ainakin eräässä tapauksessa nainen joutui oikeuden eteen tapettuaan lapsensa uunissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.