Syntyinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Syntyinen oli karjalaisessa kansanperinteessä esiintyvä henkiolento, jolla tarkoitettiin yleensä suvun vainajien palvottuja sieluja, joskus myös kristittyjä pyhimyksiä. Ensin mainittu merkitys on ilmeisesti alkuperäinen, jälkimmäinen myöhempää kerrostumaa. Vienan-Karjalassa "syntyset" tarkoittaa vainajalaa, sananmukaisemmin vainajien joukkoa. Suvun vainajia kutsuttiin myös omakuntaisiksi. Myös ihmisen Luonto eli suojelushaltija on ilmeisesti syntyinen – ainakin sitä sanottiin synnyksi.

Syntyiset asuivat vainajalassa eli Tuonelassa, ja näiden joukko tavallaan muodosti Tuonelan. Syntyisiltä pyydettiin yleensä apua erilaisiin ongelmiin. Kuolinitkuissa eli kuolemantapauksen ja vainajan vuoksi lauletuissa itkuvirsissä kerrottiin tai toivotettiin, että syntyiset veisivät vainajan hyvään ja kauniiseen vainajalaan.

  • Martti Haavio: Suomalainen mytologia (1967)
  • Stepanova, Eila, ”Mythic Elements of Karelian Laments: The Case of Syndyzet and Spuassuzet”, Mythic Discourses: Studies in Uralic Traditions, toim. Frog, Anna-Leena Siikala, ja Eila Stepanova, Studia Fennica Folkloristica, 20 (Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2012), 257-87, https://www.academia.edu/3709480
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.