Pilaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pilaus on eräänlainen tahallaan tai vahingossa ihmiselle tai esineelle aiheutunut vika tai sairaus suomalaisessa kansanperinteessä.

Noita saattoi aiheuttaa pilauksen eli pilata ihmisen, jos hän sai uhrinsa osia eli vaikkapa tämän hiuksia, ruumiineritettä tai palan kynttä haltuunsa. Nämä "ihmisen osat" edustivat koko ihmistä, joten niitä vahingoittamalla uskottiin voitavan vahingoittaa ihmistä. "Osat" joko tuhottiin tai laitettiin vaaralliseen paikkaan. Niitä saatettiin laittaa veteen tai jopa kalan suuhun, jossa niiden uskottiin menevän manalaan. Pilauksen uskottiin aiheuttavan raivohulluutta, tuskia ja jopa kuoleman. Pilauksen ajateltiin vievän ihmistä jatkuvasti syvemmälle sairauteen, joten parantajan oli toimittava pikaisesti.

Myös esineet saattoivat pilaantua; ne saattoivat menettää kykynsä toimia tarkoituksenmukaisella tavalla. Esimerkiksi kalastus- ja metsästysvälineet saattoivat menettää tehonsa. Joskus naisen harppaamisen miesten esineiden yli uskottiin pilaavan nämä esineet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heikinmäki, Maija-Liisa: Varissaappaat ja teerenpilkut: muuttolintujen pilauksesta. Eripainos Virittäjästä 1976:5. [Helsinki]: [Kotikielen seura], 1976.
  • Vilkuna, Kustaa: Käen ym. muuttolintujen pilauksesta. Eripainos: Kalevalaseuran vuosikirja IX, v. 1929. Helsinki: [Kalevalaseura].