Karhun kansa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karhun kansa
Suuntautuminen suomenusko
Hallinto Ei muodollista johtajaa, päätöksenteosta vastaa koko jäsenistö
Perustettu Heinäkuussa 2010, virallistettu 17.12.2013
Jäseniä 65 (2020)
Kotisivu http://karhunkansa.fi/

Karhun kansa on suomenuskoa harjoittava uskonnollinen yhdyskunta Suomessa.[1] Yhdyskunta on perustettu vuonna 2010, rekisteröity vuonna 2013 ja sillä oli 65 jäsentä vuonna 2020.[2]

Yhteisön tärkeimpiä uskonnollisia juhlia ovat tammikuussa oleva talvennapa, hela keväällä, 13. heinäkuuta vietettävä karhunpäivä sekä loka-marraskuussa vietettävä kekri.[3] Se pyrkii vaalimaan itämerensuomalaisten kansojen ennen kristinuskoa vallinneita uskomuksia ja perinteitä. Pohjana ovat suomalaiset kansanrunojen runokokoelmat ja suomalainen luonnonuskoinen perinne. Karhulla on erityinen asema yhdyskunnan jäsenille, sitä pidetään jumalolentona ja sille voidaan osoittaa rukouksia.[4]

Karhun kansan uskontunnustus on katkelma karjalankielistä kansanrunoutta, joka on käännetty suomeksi ja nykyaikaistettu kieliasultaan.[5] Uskontunnustuksessa kuvaillaan miten Iro-neito tulee neitseellisesti raskaaksi puolukasta ja synnyttää maailman alkujumalat.

Karhun kansa pitää pyhänä kielenään kalevalakieltä, jossa uskotaan olevan erityistä väkeä.[6] Muita Karhun kansan tunnustamia oppeja ovat esimerkiksi käsitys maailman jakautumisesta kolmeen kerrokseen sekä usko suomalaisiin jumaliin kuten Tapioon, Lemminkäiseen, Vellamoon, Jumiin ja Louheen. Rituaalin johtajaa kutsutaan yhdyskunnassa tietäjäksi.[6]

Helmikuussa 2014 Karhun kansa sai ensimmäisenä uuspakanallisena yhdyskuntana virallisen aseman uskonnollisena yhdyskuntana. Karhun kansalla on virallisen aseman myötä vihkimisoikeus. Yhteisö on esittänyt, että sen pyhinä pitämät paikat ovat uskonrauhan piirissä[7], mutta tätä ei ole testattu oikeudessa.

Ennakoidessaan 1.3.2017 voimaan tulevan sukupuolineutraalin avioliittolain vaikutuksia, Karhun kansa on ilmoittanut vihkivänsä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Edellytyksenä vihkimiselle on, että "vihittävästä parista vähintään toinen kuuluu yhdyskuntaan tai hänellä on 'elävä suhde kotoperäiseen uskomusperintöön tai itämerensuomalaiseen mytologiaan'.[8]"

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yhdyskuntajärjestys karhunkansa.fi. Viitattu 7.9.2020.
  2. uskonnot.fi Karhun Kansa Uskonnot.fi. Viitattu 28.10.2018.
  3. Kotimaa24: Suomenuskoisten uskonnollinen yhdyskunta hyväksyttiin, viitattu 17.12.2013
  4. Kirkko ja kaupunki: Karhun kansa, viitattu 17.12.2013
  5. Yhdistyksen rekisteröintiin liittyvät asiakirjat Karhun kansa.
  6. a b Yhdyskunnan rekisteröintiprosessiin liittyvät asiakirjat Karhun kansa.
  7. Karhun kansa saa vihkiä pariskuntia omilla rituaaleillaan – Katso, millaisia uskonnollisia yhdyskuntia Suomessa on 5.2.2014. Yle Uutiset. Viitattu 5.2.2014.
  8. Henkiä ja esi-isiä kunnioittava uskonnollinen yhdyskunta sai oikeuden vihkiä – sallii homohäät. Turun Sanomat, 6.11.2016. Lännen Media.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]