Lemminkäinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kirjallisuuden hahmosta. Muut merkitykset ovat täsmennyssivulla.

Lemminkäinen, jota kutsutaan myös nimillä Ahti Saarelainen ja Kaukomieli, on Kalevalassa esiintyvä korea nuorimies, joka on heikko vastustamaan naisten ja sodankäynnin kiusauksia. Lemminkäisen epiteettinä on usein lieto, joka merkitsee pehmeää tai lempeää, toisaalta kevytmielistä tai huikentelevaista.

Elias Lönnrot loi Kalevalan Lemminkäis-hahmon yhdistelemällä useita erillisiä kansanrunouden hahmoja.

Kalevalan Lemminkäinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lemminkäinen kasvaa perheinensä korkeassa kodissa Kaukoniemen vierellä. Lemminkäisen punaiset hiukset ja henkiset kyvyt Kalevala selittää sillä, että hän söi kasvaessaan runsaasti kalaa. Tosin samassa kerrotaan hänen ajautuneen vikasuuntaan, turmiolliseksi naistenmieheksi. Hän ei ole suurta sukua, mutta omistaa tulisen miekan, jolla kerskuu suurentavansa sukunsa.

Lemminkäinen ryöstää Saarelta vaimokseen hyväsukuisen Kyllikin. Kyllikki ei tahtoisi sodankävijän vaimoksi. Puolisot tekevät valan, että Lemminkäinen ei mene sotiin eikä Kyllikki kylille. Kyllikki moittii Lemminkäisen kotia nälkäraunioksi, jolloin Lemminkäinen lupaa rakentaa uudet isommat tuvat.

Kyllikki kuitenkin menee kylille, jolloin Lemminkäinen lähtee vaaralliselle matkalle Pohjolaan kosimaan Pohjolan neitoa. Lemminkäinen karkottaa loitsutaidoillaan Pohjolan tuvasta kaikki muut loitsijat paitsi märkähattu karjapaimenen, jota hän solvaa sukurutsasta ja eläimiin sekaantumisesta. Pohjolan emäntä Louhi antaa Lemminkäiselle tehtäviä, jotka hänen täytyy suorittaa saadakseen Pohjolan tyttären. Ensimmäisenä tehtävänä on Hiiden hirven hiihdäntä, jonka Lemminkäinen lopulta selvittää saatuaan apua metsänjumalilta. Toisena tehtävänä on tulisen Hiiden ruunan suistaminen, joka onnistuu raekuuron sammutettua tulen. Kolmantena tehtävänä hän lähtee ampumaan tuonen joutsenen, mutta kuten suomalaisten mytologia opettaa, pyhän vesilinnun joutsenen ampujaa kohtaa tuho. Katkera märkähattu karjapaimen syöksee vesikyyn tai umpiputken Lemminkäisen läpi ja sortaa hänet tuonen mustaan virtaan. Tuonen verinen poika nostaa hänet joesta rautaverkolla ja iskee miekalla palasiksi.

Lemminkäisen äiti saa tiedon poikansa kuolemasta, koska harjasta alkaa valua verta. Hän pyytää Ilmarista takomaan haravan, jolla nostaa poikansa palaset joesta. Sitten hän kokoaa niistä poikansa, sitoo suonet ja lihat kiinni mehiläisen medellä.

Pian Pohjolassa (alkuperäisessä kansanrunoudessa Päivölässä) vietetään häitä, eikä riitapukari Lemminkäistä ole kutsuttu. Lemminkäinen menee luvatta Pohjolaan. Hän tappaa Pohjolan isännän kaksintaistelussa ja pakenee saarelle, jossa viettelee piikoja ja leskiä. Sillä aikaa Pohjolan väki kostaa tuhoamalla Lemminkäisen talon. Lemminkäinen huomaa, että saaren katkerat miehet teroittavat miekkojaan ja tapparoitaan hänen päänsä menoksi.

Lemminkäinen pakenee takaisin kotirantaan. Hän löytää talonsa rauniot, ja arvelee perheensä kuolleen. Lemminkäinen löytää kuitenkin piilopirtille, jossa perhe on elossa.

Lemminkäinen lähtee jälleen sotaretkelle Pohjolaan, ja pyytää mukaansa taidokkaan keihäänkäyttäjän Tieran. Pohjolan emäntä jäädyttää Pohjolan meren, ja Lemminkäinen ja Tiera joutuvat hylkäämään laivansa ulapalle. He vaeltavat jalkaisin kylmillä ja nälän vaivaamilla seuduilla, kunnes päättävät palata kotiin.

Tämän jälkeen Lemminkäinen liittyy Sampoa ryöstämään lähteneisiin Väinämöiseen ja Ilmariseen. Pohjolassa Väinämöinen vaivuttaa Pohjolan väen maagiseen uneen ja Lemminkäinen kyntää härällä irti Sammon juuret. Ryöstäjät kantavat Sammon veneeseensä ja lähtevät paluumatkalle. Lemminkäisen epäsointuisen laulannan seurauksena Pohjolan väki kuitenkin herää unesta ja seuranneessa taistelussa sampo hajoaa kappaleiksi.

Viimeisen kerran Lemminkäinen mainitaan Kalevalassa, kun hän moittii Väinämöistä siitä, ettei tämä pyytänyt häntä mukaansa vapauttamaan aurinkoa ja kuuta Pohjolan kivimäestä.

Lemminkäinen kansanrunoudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalevalan Lemminkäisen taustalla on pääasiassa kolme kansanrunoa: varsinainen Lemminkäisen virsi, Kaukomielen runo sekä Ahdin ja Kyllikin runo. Muita Lemminkäiseen Kalevalassa liitettyjä runoaiheita ovat Hiiden hirven hiihdäntä (Kalevalan 13.[1] ja 14.[2] runo) ja naisen ryöstöstä kertova Äijön pojan runo (Kalevalan 11.[3] runo).

Lemminkäisen virsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lemminkäisen virsi tai Lemminkäisen runo yhdistelee samanistisia ja varhaiskristillisiä uskomuksia. Runossa on kaksi pääteemaa, joista jälkimmäinen tunnetaan myös nimellä Lemminkäisen surma.

Ensimmäisenä pääteemana on kuvaus samaanin matkasta kilpailijan kotiin. Matkan valmistelut, varoitukset, vaarat ja tapa jolla Lemminkäinen voittaa esteet ovat tyypillisiä samaanirunouden aiheita. Samaanit kilpailevat keskenään loitsukilpailussa ja Lemminkäinen tappaa vastustajansa tai karkottaa hänet tuonpuoleiseen. Runossa esiintyvä käärme-oluen tarjoamisen motiivi on aiheuttanut muiden runoaiheiden, kuten oluenpanosta kertovan Päivölän pitojen ja olutpidoista alkavan Kaukomielen runon, liittymisen pääteemaan.

Toisena pääteemana oleva kuvaus Lemminkäisen kuolemasta ja hänen äitinsä pyrkimyksistä palauttaa hänet eloon on todennäköisesti Savossa barbaari-kristillisenä aikana syntynyt versio aiemmasta runosta. Lemminkäinen tekee hyviä tekoja kaikille paitsi yhdelle läsnäolijoista ja syrjitty mies (usein sokea) kostaa tämän tappamalla Lemminkäisen. Varhaiskeskiajan myytit Kristuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta ovat selvästikin vaikuttaneet runoon, mutta vain melko heikosti. Eräässä Arhippa Perttuselta kerätyssä toisinnossa kauan sitten tapettu härkä nousi mylvimään; näin kotiväki sai tiedon Lemminkäisen kuolemasta.[4] Runon alkuperäisessä versiossa Lemminkäisen henkiinherättäminen näyttää epäonnistuvan ja hänen täytyy jäädä tuonpuoleiseen.

Skandinaavinen jumala Balder kuolee jumalten pidoissa sokean jumalan surmaamana, mikä on antanut tutkijoille aihetta olettaa, että Balderilla ja Lemminkäisellä on yhteiset juuret barbaarikristillisyydessä. Martti Haavion mukaan tarina Lemminkäisen kuolemasta ja henkiin heräämisestä on pohjimmiltaan samaa kantaa kuin muinaisen Egyptin Osiris-myytti. Egyptiläisen myytin mukaan Osiris-jumala paloiteltiin, mutta palat koottiin yhteen ja Osiris herätettiin henkiin. Molemmissa myyteissä olisi alkujaan kyse vuodenkierrosta, vanhan satokauden kuolemasta ja uuden syntymästä.

Kaarle Krohnin Lemminkäisen Päivölänretki [5], Martti Haavion Lemminkäinen[6] ja Matti Kuusen Lemminkäisen surma[7] edustavat tutkijoiden käsityksiä runon alkuperäisestä muodosta.

Lemminkäisen virttä on käytetty perustana Kalevalan 12.[8], 15.[9] ja 26.[10] runolle sekä osittain 14.[11] runolle.

Kaukamoisen virsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukamoisen virsi tai Kaukomielen runo kuuluu viikinkiajan tai varhaiskeskiajan merisankareista kertovaan niin sanottuun saarelaisepiikkaan. Runon yhteiset piirteet venäläisen Vavilon bylinan kanssa viittaavat siihen, että se on syntynyt Karjalassa tai Inkerinmaalla.

Runon pääteema on mutkaton: loukkaus viikinkien olutpidoissa johtaa kaksintaisteluun. Kaukomieli, joka esiintyy runoissa myös nimillä Kauko ja Kaukamoinen, surmaa vastustajanaan olleen soturin ja joutuu pakenemaan kostoa meren yli. Maassa jossa hän etsii turvapaikkaa naisväki rakastuu häneen, hän osoittaa seksuaalisen suorituskykynsä ja joutuu taas pakenemaan miesväen vihaa. Turvapaikan nimenä on tavallisesti "Saari". Sen sijainniksi on ehdotettu muun muassa Gotlantia, Saarenmaata ja Ahvenanmaata, mutta Saari saattaa olla myös puhtaasti kuvitteellinen.

Martti Haavio ja eräät muut tutkijat ovat pitäneet mahdollisena, joskaan ei toteen näytettynä, että Egillin saagassa esiintyvän kveenien kuningas Faravidin nimi olisi käännös Kaukomieltä muistuttavasta nimestä.

Kaarle Krohnin Kaukomieli ja Vetrikka[12], Martti Haavion Kaukomieli[13] ja Matti Kuusen Kaukomieli[14] edustavat tutkijoiden käsityksiä runon alkuperäisestä muodosta.

Kaukomieli esiintyy usein myös Väinämöisen tuomio -runossa mainitun isättömän lapsen nimenä.

Kaukamoisen virttä on käytetty perustana Kalevalan 27.[15], 28.[16] ja 29.[17] runolle.

Ahdin ja Kyllikin runo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahdin ja Kyllikin runo, joka tunnetaan myös nimellä Vala, kuuluu samaan saarelaisepiikan maailmaan kuin Kaukomielen runo. Tässä vain katkelmina säilyneessä runossa on kuitenkin huomattavasti enemmän psykologista syvyyttä kuin Kaukomielen runossa.

Ahti ja Kyllikki solmivat avioliiton pitkän ja vaikean seurustelun jälkeen ja vannovat luopuvansa entisistä tavoistaan – sodankäynnistä ja ”kylillä käynnistä”. Kyllikki rikkoo lupauksensa, jolloin Ahti katsoo voivansa vuorostaan purjehtia pois etsimään seikkailuja. Kyllikki ei pidä rikkomustaan riittävänä mitätöimään valaa ja yrittää turhaan suostutella Ahtia jäämään kotiin. Tämä kuvailee kaipuutaan seikkailuihin ja lähtee matkaan vanhan sotatoverinsa Teurin tai Tieran kanssa. Tässä vaiheessa runo katkeaa, ja jäljellä on vain niukkoja viittauksia siitä, että aikainen talvi estää sotaretken. Ahdin ja Kyllikin suhteen jatko jää täysin auki.

Myös läntisestä Inkeristä on kerätty muutamia runotoisintoja, joita kutsutaan nimellä Ahdin meriretki. Päähenkilö on Ahti tai Aukoi, joka Ahdin ja Kyllikin runon Ahdin tavoin lähtee sotaan ja kysyy toverikseen kapriolaisen akan poikaa Anteroista. Tämäkin versio katkeaa kesken tai sekaantuu Ison härän runoon tai Jaakko Puntukseen.[18][19]

Runon alkuperäistä versiota ovat Kaarle Krohn (Ahdin sotaretkelle lähtö[20]), Martti Haavio (Ahti ja Kyllikki[21]) ja Matti Kuusi (Ahti Saarelainen[22]) yrittäneet rekonstruoida säilyneiden katkelmien perusteella.

Ahti mainitaan satunnaisesti myös muissa runoissa, joissa kerrotaan seuraavaa:
- Armas Haahti (=Ahti), Saaren vanhin, Saaren kuuluisa kuningas, lähti pikkuissa (=pienenä, nuorena) sotahan, pikkuissa perän pitohon, lassa (=lapsena) laivan vanhimmaksi. SKVR VII1 931[23]
- Ahti aina arvelevi, rahojansa raksuttavi, helkyttävi hopeitansa; kaksin päivin, kolmin päivin rahat raksui pöydän päällä, helkkyi Huotolan (=Luotolan, ts. Ahvenanmaan) hopeat. SKVR VII3 loitsut 273[24]
- Hoi on Ahti veijoseni, muistatko kuin sotia käimme, kuin ennen hyvin elimme: sata päätä tappelimme, tuhat päätä turmelimme. SKVR I2 834[25], SKVR I2845[26]
- Ennen Ahti maita uupu, kuin Sampsa siemeniä. SKVR I4 100[27], SKVR VII3 loitsut 282[28]

Ahdin ja Kyllikin runoa on käytetty perustana Kalevalan 12.[29] ja 30.[30] runolle sekä osittain 11.[31] runolle.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kuusi, Matti: Suomen kirjallisuus I – Kirjoittamaton kirjallisuus, s. 236–244, 253–257, 321–324. Helsinki: Otava, 1963.
 • Kuusi, Matti: Finnish Folk Poetry: Epic. Helsinki: SKS, 1977.
 • Kuusi, Matti: Kalevalaista kertomarunoutta, s. 227–228. Jyväskylä: SKS, 1980.
 • Haavio, Martti: Suomalainen mytologia, s. 232–264. Porvoo: WSOY, 1967.
 • Haavio, Martti: Väinämöinen: Suomalaisten runojen keskushahmo, s. 224–265. Porvoo: WSOY, 1950.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/13.htm
 2. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/14.htm
 3. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/11.htm
 4. http://dbgw.finlit.fi/skvr/teksti.php?id=skvr01107580
 5. http://kansanrunous.net84.net/Antologiat/krohn_lemminkainen.htm Lemminkäisen Päivölänretki
 6. http://kansanrunous.net84.net/Antologiat/haavio_lemminkainen.htm Lemminkäinen
 7. http://kansanrunous.net84.net/Antologiat/kuusi_lemminkainen.htm Lemminkäisen surma
 8. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/12.htm
 9. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/15.htm
 10. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/26.htm
 11. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/14.htm
 12. http://kansanrunous.net84.net/Antologiat/krohn_kaukomieli.htm Kaukomieli ja Vetrikka
 13. http://kansanrunous.net84.net/Antologiat/haavio_kaukomieli.htm Kaukomieli
 14. http://kansanrunous.net84.net/Antologiat/kuusi_kaukomieli.htm Kaukomieli
 15. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/27.htm
 16. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/28.htm
 17. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/29.htm
 18. http://dbgw.finlit.fi/skvr/teksti.php?id=skvr03105230
 19. http://dbgw.finlit.fi/skvr/teksti.php?id=skvr04120920
 20. http://kansanrunous.net84.net/Antologiat/krohn_ahti_saarelainen.htm Ahdin sotaretkelle lähtö
 21. http://kansanrunous.net84.net/Antologiat/haavio_ahti_saarelainen.htm Ahti ja Kyllikki
 22. http://kansanrunous.net84.net/Antologiat/kuusi_ahti_saarelainen.htm Ahti Saarelainen
 23. http://dbgw.finlit.fi/skvr/teksti.php?id=skvr07109310
 24. http://dbgw.finlit.fi/skvr/teksti.php?id=skvr07202730
 25. http://dbgw.finlit.fi/skvr/teksti.php?id=skvr01108340
 26. http://dbgw.finlit.fi/skvr/teksti.php?id=skvr01108450
 27. http://dbgw.finlit.fi/skvr/teksti.php?id=skvr01201000
 28. http://dbgw.finlit.fi/skvr/teksti.php?id=skvr07202820
 29. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/12.htm
 30. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/30.htm
 31. http://kansanrunous.net84.net/kalevala/11.htm