Luettelo Suomen rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Suomen rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista käsittää Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteröimät uskonnolliset yhdyskunnat. Luetteloon eivät sisälly kansankirkot Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen ortodoksinen kirkko eivätkä yhdistysmuodossa tai ilman rekisteröitymistä toimivat uskontokunnat.

Suomessa oli vuoden 2016 lopussa 124 itsenäistä rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa.[1] Luettelossa on niistä 111. Luettelon rekisteröintivuosi on se vuosi, jolloin uskontokunta on virallisesti järjestäytynyt uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Suunta-sarake perustuu joko yhdyskunnan nimestä ilmenevään uskontosuuntaan tai milloin se ei ole selvää, Uskonnot Suomessa -hankkeen luokitteluun[2].

Rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia[3][4][5]
Yhdyskunnan nimi Rekisteröity[3] Suunta[4] Jäseniä 2007[5] Jäseniä 2016[4] Huomautus[4]
Jehovan todistajat 1945 &&&&&&&&&&018071.&&&&0018 071 &&&&&&&&&&017979.&&&&0017 979
Suomen Vapaakirkko 1923 kristinusko &&&&&&&&&&013786.&&&&0013 786 &&&&&&&&&&015132.&&&&0015 132
Katolinen kirkko Suomessa 1929 kristinusko &&&&&&&&&&&09117.&&&&009 117 &&&&&&&&&&013528.&&&&0013 528
Suomen Helluntaikirkko 2003 kristinusko &&&&&&&&&&&03251.&&&&003 251 &&&&&&&&&&&08548.&&&&008 548
Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko (mormonikirkko) 1948 kristinusko &&&&&&&&&&&03246.&&&&003 246 &&&&&&&&&&&03235.&&&&003 235
Suomen Adventtikirkko 1943 kristinusko &&&&&&&&&&&03813.&&&&003 813 &&&&&&&&&&&03205.&&&&003 205
Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta 1984 kristinusko &&&&&&&&&&&01585.&&&&001 585 &&&&&&&&&&&03165.&&&&003 165
Helsinki Islam Keskus 1995 islam &&&&&&&&&&&01482.&&&&001 482 &&&&&&&&&&&02611.&&&&002 611
Suomen Baptistikirkko (SBK) 1928 kristinusko &&&&&&&&&&&01498.&&&&001 498 &&&&&&&&&&&01623.&&&&001 623
Suomen islamilainen yhdyskunta 1987 islam &&&&&&&&&&&&0769.&&&&00769 &&&&&&&&&&&01615.&&&&001 615
Tampereen islamin yhdyskunta 1998 islam &&&&&&&&&&&&0721.&&&&00721 &&&&&&&&&&&01437.&&&&001 437
Helsingin juutalainen seurakunta 1918 juutalaisuus &&&&&&&&&&&01059.&&&&001 059 &&&&&&&&&&&01038.&&&&001 038
The Islamic Rahma Center in Finland 1998 islam &&&&&&&&&&&&0559.&&&&00559 &&&&&&&&&&&&0908.&&&&00908
Pohjois-Suomen Islamilainen Yhdyskunta 2000 islam &&&&&&&&&&&&0206.&&&&00206 &&&&&&&&&&&&0892.&&&&00892
Finlands svenska baptistsamfund 1980 kristinusko &&&&&&&&&&&&0901.&&&&00901 &&&&&&&&&&&&0853.&&&&00853
Suomen Metodistikirkko 1925 kristinusko &&&&&&&&&&&&0676.&&&&00676 &&&&&&&&&&&&0840.&&&&00840 (2015)
Resalat Islamilainen Yhdyskunta - Suomen Ähl-e Beit 2001 islam &&&&&&&&&&&&0247.&&&&00247 &&&&&&&&&&&&0752.&&&&00752 Ent. Al-Risala Islamilainen Yhdyskunta. Edustaa šiialaisuutta.
Suomen vietnamilaisten buddhalaisten yhdyskunta 1998 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&0646.&&&&00646
Turun Islamilainen Yhdyskunta 2008 islam &&&&&&&&&&&&0638.&&&&00638
Finlands svenska metodistkyrka 1925 kristinusko &&&&&&&&&&&&0595.&&&&00595 &&&&&&&&&&&&0575.&&&&00575 (2015)
Suomen Islam-seurakunta (Finlandiya Islam Cemaati) 1925 islam &&&&&&&&&&&&0574.&&&&00574 &&&&&&&&&&&&0502.&&&&00502
Suomen evankelisluterilainen seurakuntaliitto 1928 kristinusko &&&&&&&&&&&&0522.&&&&00522 &&&&&&&&&&&&0482.&&&&00482 Vuoteen 2012 Suomen vapaa evankelis-luterilainen seurakuntaliitto
Helsingin Islam Seurakunta 2006 islam &&&&&&&&&&&&0308.&&&&00308 &&&&&&&&&&&&0452.&&&&00452
Ortodoksinen Pokrovan seurakunta 1926 kristinusko &&&&&&&&&&&&0352.&&&&00352 &&&&&&&&&&&&0402.&&&&00402 Vuoteen 2004 Yksityinen kreikkalais-katolinen kirkollinen yhdyskunta Viipurissa
Suomen Islam-Keskus 1994 islam &&&&&&&&&&&&&066.&&&&0066 &&&&&&&&&&&&0401.&&&&00401 Jäsenistön pääosalla pakistanilainen tausta
Suomen Bosnjakkien Islam-yhdyskunta 1999 islam &&&&&&&&&&&&0378.&&&&00378 Vuoteen 2013 Suomen Bosnialainen Islam-yhdyskunta
Suomen Bahá'í-yhteisö 1963 bahai &&&&&&&&&&&&0528.&&&&00528 &&&&&&&&&&&&0363.&&&&00363
Espoon Islamilainen Yhdyskunta Suomessa 1998 islam &&&&&&&&&&&&0356.&&&&00356
Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko (STLK) 1929 kristinusko &&&&&&&&&&&&0308.&&&&00308 &&&&&&&&&&&&0310.&&&&00310 (2014)
Suomen Kristiyhteisö 1969 antroposofia &&&&&&&&&&&&0207.&&&&00207 &&&&&&&&&&&&0283.&&&&00283
Keski-Suomen Islamilainen Yhdyskunta 1998 islam &&&&&&&&&&&&0109.&&&&00109 &&&&&&&&&&&&0279.&&&&00279
Islamic Multicultural Da´wah centre 2005 islam &&&&&&&&&&&&&091.&&&&0091 &&&&&&&&&&&&0268.&&&&00268 Jäsenten enemmistö maahanmuuttajia
Imam Sadeqin islamilainen yhdyskunta 2013 islam &&&&&&&&&&&&0257.&&&&00257 Edustaa šiialaisuutta
Uuden toivon seurakunnat 2008 kristinusko &&&&&&&&&&&&0256.&&&&00256 Ent. Nokia Missio Church
Missionskyrkan i Finland 2004 kristinusko &&&&&&&&&&&&0168.&&&&00168 &&&&&&&&&&&&0244.&&&&00244
Muslimikodin yhdyskunta 2008 islam &&&&&&&&&&&&0242.&&&&00242
Anjuman-e-Islahul-Muslimeen of Turku 1998 islam &&&&&&&&&&&&&097.&&&&0097 &&&&&&&&&&&&0234.&&&&00234 Vuoteen 2001 Islamilainen Dawa-Yhteisö
Vaasan alueen Islamilainen Yhdyskunta 1998 islam &&&&&&&&&&&&0223.&&&&00223 Jäsenistön pääosa taustaltaan somalialaisia
Turun Bosnjakien Islam-yhdyskunta 2013 islam &&&&&&&&&&&&0223.&&&&00223
Kainuun islamilainen yhdyskunta 2008 islam &&&&&&&&&&&&0212.&&&&00212
Suomen hindut 2013 hindulaisuus &&&&&&&&&&&&0210.&&&&00210
Finlands Svenska Adventkyrka 1991 kristinusko &&&&&&&&&&&&0154.&&&&00154 &&&&&&&&&&&&0209.&&&&00209 Kuuluu Suomen Adventtikirkkoon
Suomen Anglikaaninen kirkko 1936 kristinusko &&&&&&&&&&&&&090.&&&&0090 &&&&&&&&&&&&0171.&&&&00171
Luterilainen Sanan Yhdyskunta 1983 kristinusko &&&&&&&&&&&&0161.&&&&00161 &&&&&&&&&&&&0162.&&&&00162
Suomen Satamaseurakunnat 2009 kristinusko &&&&&&&&&&&&0161.&&&&00161
Helsingin muslimit 2012 islam &&&&&&&&&&&&0151.&&&&00151
Vantaan Islamilainen Yhdyskunta 2013 islam &&&&&&&&&&&&0140.&&&&00140
Savon Islamilainen Yhdyskunta 2000 islam &&&&&&&&&&&&0137.&&&&00137 &&&&&&&&&&&&0139.&&&&00139
Vapaa katolinen kirkko 1929 kristinusko &&&&&&&&&&&&0139.&&&&00139 &&&&&&&&&&&&0138.&&&&00138
Finlands svenska pingstsamfund 2003 kristinusko &&&&&&&&&&&&0143.&&&&00143 &&&&&&&&&&&&0130.&&&&00130
Word of Faith Church Finland 2014 kristinusko &&&&&&&&&&&&0122.&&&&00122 Kokkolasta
Turun juutalainen seurakunta 1919 juutalaisuus &&&&&&&&&&&&0120.&&&&00120 &&&&&&&&&&&&0107.&&&&00107
Krishna-liike ISCKON Suomessa 1984 hindulaisuus &&&&&&&&&&&&&074.&&&&0074 &&&&&&&&&&&&0107.&&&&00107
Tampereen Kristillinen Yhteisö - Helluntaiseurakunta 2014 kristinusko &&&&&&&&&&&&&080.&&&&0080 (2011)
Salon Islamilainen Yhdyskunta 2007 islam &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020 &&&&&&&&&&&&&075.&&&&0075
Tampereen islamilainen seurakunta 1943 islam &&&&&&&&&&&&&083.&&&&0083 &&&&&&&&&&&&&071.&&&&0071 Jäsenet pääasiassa tataareita
International Charismatic Bible Church 2014 kristinusko &&&&&&&&&&&&&070.&&&&0070
Soka Gakkai International Suomi 2009 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&067.&&&&0067 Peräisin Japanista, mahayana-buddhalainen
Vörå Frikyrkoförsamling 1995 kristinusko &&&&&&&&&&&&&061.&&&&0061 &&&&&&&&&&&&&065.&&&&0065 Syntynyt baptistisen ja helluntaiseurakunnan yhdistyessä
Mandealaisten uskonnollinen yhdyskunta 2014 mandealaisuus &&&&&&&&&&&&&058.&&&&0058
Pohjois-Karjalan Islamilainen Yhdyskunta 2006 islam &&&&&&&&&&&&&032.&&&&0032 &&&&&&&&&&&&&050.&&&&0050
Danakosha Finland 2005 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&046.&&&&0046 &&&&&&&&&&&&&049.&&&&0049 Nyingmapa-yhteisö, tiibetinbuddhalainen
Buddhalainen Dharmakeskus 1998 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&039.&&&&0039 &&&&&&&&&&&&&048.&&&&0048
Karhun kansa 2013 suomenusko &&&&&&&&&&&&&042.&&&&0042
Suomen Vineyard -kirkko 2014 kristinusko &&&&&&&&&&&&&041.&&&&0041 Katso Helsinki Vineyard
Suomen Shiiamuslimit 2004 islam &&&&&&&&&&&&&048.&&&&0048 &&&&&&&&&&&&&038.&&&&0038
Deeper Life Bible Church 2014 kristinusko &&&&&&&&&&&&&038.&&&&0038 (2015) Helluntailainen, keskuspaikka Nigeriassa
The Church of Pentecost International-Finland (COP) 2007 kristinusko &&&&&&&&&&&&&024.&&&&0024 &&&&&&&&&&&&&035.&&&&0035 Helluntailainen, keskus Ghanassa
Incorporated Church of Slavic - Aryan Kins (ICSAK) 2013 &&&&&&&&&&&&&033.&&&&0033
Suomen Marokkolaisten Isläämilainen Yhdyskunta 2008 islam &&&&&&&&&&&&&032.&&&&0032
Tariq Al-Hidaya Islamilainen Yhdyskunta (Johdatuksen tie) 2009 islam &&&&&&&&&&&&&032.&&&&0032
Jaferia Islamilainen Yhdyskunta 2012 islam &&&&&&&&&&&&&032.&&&&0032
Imam Ali Islamilainen Yhdyskunta 2006 islam &&&&&&&&&&&&&037.&&&&0037 &&&&&&&&&&&&&030.&&&&0030
Spaso-Preobrazenskaja (Kristuksen Kirkastumisen Kirkko) 1994 kristinusko &&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025 &&&&&&&&&&&&&028.&&&&0028
Suomen Vietnamilaisten Buddhalaisuus Yhdyskunta 2013 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&028.&&&&0028 (2015)
Linkkiseurakunta 1983 kristinusko &&&&&&&&&&&&&031.&&&&0031 &&&&&&&&&&&&&027.&&&&0027 Nimi vuoteen 2004 Jumalan seurakunta. Kuuluu helluntailiikkeeseen.
Lochen Jangchup Tsemo - buddhalainen yhdyskunta 2012 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&027.&&&&0027 Tiibetinbuddhalainen
Suomen Kaukasialaisten Isläämiläinen yhdyskunta 2014 islam &&&&&&&&&&&&&027.&&&&0027
Suomen Uusapostolinen Kirkko 1979 kristinusko &&&&&&&&&&&&&033.&&&&0033 &&&&&&&&&&&&&026.&&&&0026 Juuret Skotlannissa
Buddha Dhamma Ramsi 2009 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&026.&&&&0026 Jäsenissä burmalaisia
Suomen Islamilainen Uskonto ja Kulttuuri yhdyskunta 2013 islam &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020 (2015)
Suomen Sikhit 2014 sikhiläisyys &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020
Islam ja Rakkaus 1994 islam &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020 &&&&&&&&&&&&&018.&&&&0018 (2012)
Palpung Yeshe Gatshal Finland 2007 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&027.&&&&0027 &&&&&&&&&&&&&017.&&&&0017 (2012) Tiibetinbuddhalainen
Sri Caitanya Sangha 2006 hindulaisuus &&&&&&&&&&&&&018.&&&&0018 &&&&&&&&&&&&&014.&&&&0014 (2012) Sama uskonnollinen perinne kuin Krishna-liikkeellä
Redeemed Christian Church of God (RCCG) 2004 kristinusko &&&&&&&&&&&&&010.&&&&0010 &&&&&&&&&&&&&010.&&&&0010 (2012) Peräisin Nigeriasta
Kimbangun kirkkokunta 1999 kristinusko alle 20 &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&005 (2009) Peräisin Belgian Kongosta
Totuuden Ystävät 1958 alle 20 alle 20 (2014)
Kristillisten Tekojen Kirkko 1983 kristinusko alle 20 (2014)
Seitsemännen Päivän Adventistit Uskonpuhdistusliike 1991 kristinusko alle 20 alle 20 (2014)
Islamilainen Al-Hudaa Yhdyskunta Suomessa 1998 islam alle 20 alle 20 (2014)
Islamin Kutsu-Yhdyskunta 1998 islam alle 20 (2014)
Suomen Gurdwara yhdyskunta 1998 sikhiläisyys alle 20 (2014)
Suomen Luterilainen Tunnustuskirkko (SLT) 2004 kristinusko &&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025 alle 20
Kairos Esxatos 2008 kristinusko alle 20 (2014) Roomalaiskatolinen
Brahma Kumaris Finland 2013 hindulaisuus alle 20 (2014)
Finland Pureland Learning Center 2013 buddhalaisuus alle 20 (2014) Edustaa puhtaan maan buddhalaisuutta
Suomen koptiortodoksit 2013 kristinusko alle 20 (2014) Koptilainen
Helsingin Islamin Kutsu-seurakunta 1998 islam
Etiopian Ortodoks Tewahedo - yhdyskunta 2004 kristinusko Eronnut koptilaisesta kirkosta
Jumalanäidin suojeluksen seurakunta 2005 &&&&&&&&&&&&&024.&&&&0024 Purkautunut 2007 (?)
Timanttipolku 2014 buddhalaisuus
Al-Furqaan-islamin ja arabian opetuskeskus 2015 islam
Suomalais-Vietnamilainen Buddhadhamma Yhteisö 2015 buddhalaisuus
Al-Falah islamilainen yhdyskunta 2016 islam
Armenialainen Apostolinen Kirkko Yhdyskunta 2016
Ilmestysmaja 2016 kristinusko
Itä-Vantaan Islamilainen Yhdyskunta 2016 islam
Lighthouse Christian Centre Pentecostal Church 2016 kristinusko Helluntailainen, afrikkalaisperäinen
PAK-FIN Islam Kulttuuri Keskus 2016 islam
Suomalais-Thaimaalainen Buddhalainen Yhdyskunta 2016 buddhalaisuus
Suomen Diyanet YhdyskuntaFinlandiya Diyanet Islam Cemaati 2016 islam
Juutalainen uskonnollinen yhdyskunta Guul Gol 2017 juutalaisuus

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pääkaupunkiseudun ateistit ry: Uskonnollisten yhdyskuntien jäsenmäärät 31.12.2016 (6.4.2017)
  2. Uskonnot Suomessa: Yhteisöjen listaus- ja luokitusperusteet. ”Yhteisöjen luokitusjärjestelmä perustuu pelkästään historiallisiin ja kulttuurisiin yhteyksiin ja vaikutteisiin. Se ei siis perustu oppiin, auktoriteettiin eikä teologiaan. Se ei myöskään välttämättä ole sama kuin yhteisön oma identiteetti.”
  3. a b Patentti- ja rekisterihallitus: Yhdistysnetti
  4. a b c d Kirkon tutkimuskeskus: Uskonnot Suomessa
  5. a b Rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat 31.12.2007 Väestörekisterikeskus. Viitattu 23.6.2008. (Webarchive.org)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]