Luettelo Suomen rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Suomen rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista käsittää Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteröimät uskonnolliset yhdyskunnat. Yhdyskuntia oli Suomessa vuoden 2018 lopussa yhteensä 142.[1] Luetteloon eivät sisälly kansankirkot Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen ortodoksinen kirkko eivätkä yhdistysmuodossa tai ilman rekisteröitymistä toimivat uskontokunnat.

Luettelossa yhdyskunnan rekisteröintivuosi on yhdistysrekisterin mukainen. Suunta-sarake perustuu joko yhdyskunnan nimestä ilmenevään uskontosuuntaan tai milloin se ei ole selvää, Uskonnot Suomessa -hankkeen luokitteluun[2].

Suomen rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat 2018[3][4][5][1]
Yhdyskunnan nimi Rekisteröity[3] Suunta[4] Jäseniä 2007[5] Jäseniä 2018[4][6] Huomautus[4]
Jehovan todistajat 1945 &&&&&&&&&&018071.&&&&0018 071 &&&&&&&&&&017303.&&&&0017 303
Suomen Vapaakirkko 1923 kristinusko &&&&&&&&&&013786.&&&&0013 786 &&&&&&&&&&015067.&&&&0015 067
Katolinen kirkko Suomessa 1929 kristinusko &&&&&&&&&&&09117.&&&&009 117 &&&&&&&&&&014354.&&&&0014 354
Suomen Helluntaikirkko 2003 kristinusko &&&&&&&&&&&03251.&&&&003 251 &&&&&&&&&&011237.&&&&0011 237
Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta 1984 kristinusko &&&&&&&&&&&01585.&&&&001 585 &&&&&&&&&&&03374.&&&&003 374
Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko 1948 kristinusko &&&&&&&&&&&03246.&&&&003 246 &&&&&&&&&&&03275.&&&&003 275 Mormonikirkko
Suomen Adventtikirkko 1943 kristinusko &&&&&&&&&&&03813.&&&&003 813 &&&&&&&&&&&03071.&&&&003 071
Helsinki Islam Keskus 1995 islam &&&&&&&&&&&01482.&&&&001 482 &&&&&&&&&&&02888.&&&&002 888
Suomen islamilainen yhdyskunta 1987 islam &&&&&&&&&&&&0769.&&&&00769 &&&&&&&&&&&01772.&&&&001 772
Tampereen islamin yhdyskunta 1998 islam &&&&&&&&&&&&0721.&&&&00721 &&&&&&&&&&&01604.&&&&001 604
Suomen Baptistikirkko (SBK) 1928 kristinusko &&&&&&&&&&&01498.&&&&001 498 &&&&&&&&&&&01568.&&&&001 568
Pohjois-Suomen Islamilainen Yhdyskunta 2000 islam &&&&&&&&&&&&0206.&&&&00206 &&&&&&&&&&&01028.&&&&001 028
Helsingin juutalainen seurakunta 1918 juutalaisuus &&&&&&&&&&&01059.&&&&001 059 &&&&&&&&&&&&0994.&&&&00994
The Islamic Rahma Center in Finland 1998 islam &&&&&&&&&&&&0559.&&&&00559 &&&&&&&&&&&&0981.&&&&00981
Finlands svenska baptistsamfund 1980 kristinusko &&&&&&&&&&&&0901.&&&&00901 &&&&&&&&&&&&0843.&&&&00843
Resalat Islamilainen Yhdyskunta - Suomen Ähl-e Beit 2001 islam &&&&&&&&&&&&0247.&&&&00247 &&&&&&&&&&&&0819.&&&&00819 Ent. Al-Risala Islamilainen Yhdyskunta. Edustaa šiialaisuutta.
Suomen Metodistikirkko 1925 kristinusko &&&&&&&&&&&&0676.&&&&00676 &&&&&&&&&&&&0766.&&&&00766
Turun Islamilainen Yhdyskunta 2008 islam &&&&&&&&&&&&0693.&&&&00693
Suomen vietnamilaisten buddhalaisten yhdyskunta 1998 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&0691.&&&&00691
Finlands svenska metodistkyrka 1925 kristinusko &&&&&&&&&&&&0595.&&&&00595 &&&&&&&&&&&&0615.&&&&00615
Suomalais-Thaimaalainen Buddhalainen Yhdyskunta 2016 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&0606.&&&&00606
Suomen Islam-seurakunta (Finlandiya Islam Cemaati) 1925 islam &&&&&&&&&&&&0574.&&&&00574 &&&&&&&&&&&&0479.&&&&00479 Ent. Suomen muhamettilainen seurakunta
Suomen evankelisluterilainen seurakuntaliitto 1928 kristinusko &&&&&&&&&&&&0522.&&&&00522 &&&&&&&&&&&&0471.&&&&00471 Vuoteen 2012 Suomen vapaa evankelis-luterilainen seurakuntaliitto
Helsingin Islam Seurakunta 2006 islam &&&&&&&&&&&&0308.&&&&00308 &&&&&&&&&&&&0444.&&&&00444
Suomen Islamilainen Diyanet YhdyskuntaFinlandiya Diyanet Islam Cemaati 2016 islam &&&&&&&&&&&&0433.&&&&00433
Ortodoksinen Pokrovan seurakunta 1926 kristinusko &&&&&&&&&&&&0352.&&&&00352 &&&&&&&&&&&&0408.&&&&00408
(2017)
Vuoteen 2004 Yksityinen kreikkalais-katolinen kirkollinen yhdyskunta Viipurissa
Suomen Islam-Keskus 1994 islam &&&&&&&&&&&&&066.&&&&0066 &&&&&&&&&&&&0387.&&&&00387 Jäsenistön pääosalla pakistanilainen tausta
Suomen Bahá'í-yhteisö 1963 bahai &&&&&&&&&&&&0528.&&&&00528 &&&&&&&&&&&&0362.&&&&00362
(2017)
Suomen Bosnjakkien Islam-yhdyskunta 1999 islam &&&&&&&&&&&&0357.&&&&00357 Vuoteen 2013 Suomen Bosnialainen Islam-yhdyskunta
Espoon Islamilainen Yhdyskunta Suomessa 1998 islam &&&&&&&&&&&&0348.&&&&00348
Suomen Kristiyhteisö 1969 antroposofia &&&&&&&&&&&&0207.&&&&00207 &&&&&&&&&&&&0290.&&&&00290
As-Salaam Islamic Center & Masjid As-Salaam 2014 islam &&&&&&&&&&&&0285.&&&&00285
Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko (STLK) 1929 kristinusko &&&&&&&&&&&&0308.&&&&00308 &&&&&&&&&&&&0283.&&&&00283
(2016)
Turun Bosnjakien Islam-yhdyskunta 2013 islam &&&&&&&&&&&&0280.&&&&00280
Islamic Multicultural Da'wah centre 2005 islam &&&&&&&&&&&&&091.&&&&0091 &&&&&&&&&&&&0277.&&&&00277 Jäsenten enemmistö maahanmuuttajia
Keski-Suomen Islamilainen Yhdyskunta 1998 islam &&&&&&&&&&&&0109.&&&&00109 &&&&&&&&&&&&0262.&&&&00262
Imam Sadeqin islamilainen yhdyskunta 2013 islam &&&&&&&&&&&&0260.&&&&00260 Edustaa šiialaisuutta
Muslimikodin yhdyskunta 2008 islam &&&&&&&&&&&&0247.&&&&00247
Missionskyrkan i Finland 2004 kristinusko &&&&&&&&&&&&0168.&&&&00168 &&&&&&&&&&&&0245.&&&&00245
Anjuman-e-Islahul-Muslimeen of Turku 1998 islam &&&&&&&&&&&&&097.&&&&0097 &&&&&&&&&&&&0238.&&&&00238 Vuoteen 2001 Islamilainen Dawa-Yhteisö
Kainuun islamilainen yhdyskunta 2008 islam &&&&&&&&&&&&0236.&&&&00236
Uuden toivon seurakunnat 2008 kristinusko &&&&&&&&&&&&0235.&&&&00235 Ent. Nokia Missio Church
Suomen hindut 2013 hindulaisuus &&&&&&&&&&&&0230.&&&&00230
Vaasan alueen Islamilainen Yhdyskunta 1998 islam &&&&&&&&&&&&0209.&&&&00209 Jäsenistön pääosa taustaltaan somalialaisia
Suomen Anglikaaninen kirkko 1936 kristinusko &&&&&&&&&&&&&090.&&&&0090 &&&&&&&&&&&&0171.&&&&00171
Suomen Satamaseurakunnat 2009 kristinusko &&&&&&&&&&&&0167.&&&&00167
Helsingin muslimit 2012 islam &&&&&&&&&&&&0167.&&&&00167
Luterilainen Sanan Yhdyskunta 1983 kristinusko &&&&&&&&&&&&0161.&&&&00161 &&&&&&&&&&&&0161.&&&&00161
Ahmadiyya Muslimi Jamaat Suomi 2015 islam &&&&&&&&&&&&0158.&&&&00158
Savon Islamilainen Yhdyskunta 2000 islam &&&&&&&&&&&&0137.&&&&00137 &&&&&&&&&&&&0145.&&&&00145
Itä-Vantaan Islamilainen Yhdyskunta 2016 islam &&&&&&&&&&&&0141.&&&&00141
Vantaan Islamilainen Yhdyskunta 2013 islam &&&&&&&&&&&&0136.&&&&00136
Vapaa katolinen kirkko 1929 kristinusko &&&&&&&&&&&&0139.&&&&00139 &&&&&&&&&&&&0132.&&&&00132 Juuret teosofisessa liikkeessä
Suomalais-Vietnamilainen Buddhadhamma Yhteisö 2015 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&0131.&&&&00131
Finlands svenska pingstsamfund 2003 kristinusko &&&&&&&&&&&&0143.&&&&00143 &&&&&&&&&&&&0127.&&&&00127
Word of Faith Church Finland 2014 kristinusko &&&&&&&&&&&&0119.&&&&00119 Kokkolasta
NUUR Islamilainen yhdyskunta (Nuur) 2017 islam &&&&&&&&&&&&0111.&&&&00111
Krishna-liike ISCKON Suomessa 1984 hindulaisuus &&&&&&&&&&&&&074.&&&&0074 &&&&&&&&&&&&0104.&&&&00104
Turun juutalainen seurakunta 1919 juutalaisuus &&&&&&&&&&&&0120.&&&&00120 &&&&&&&&&&&&&093.&&&&0093
International Charismatic Bible Church 2014 kristinusko &&&&&&&&&&&&&077.&&&&0077
Salon Islamilainen Yhdyskunta 2007 islam &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020 &&&&&&&&&&&&&075.&&&&0075
Imam Hossain islamilainen yhdyskunta 2018 islam &&&&&&&&&&&&&070.&&&&0070
Tampereen islamilainen seurakunta 1943 islam &&&&&&&&&&&&&083.&&&&0083 &&&&&&&&&&&&&069.&&&&0069 Jäsenet pääasiassa tataareita
Harvest Church Finland 2017 kristinusko &&&&&&&&&&&&&067.&&&&0067
Soka Gakkai International Suomi 2009 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&066.&&&&0066 Peräisin Japanista, mahayana-buddhalainen
Timanttipolku 2014 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&062.&&&&0062
Vörå Frikyrkoförsamling 1995 kristinusko &&&&&&&&&&&&&061.&&&&0061 &&&&&&&&&&&&&060.&&&&0060 Syntynyt baptistisen ja helluntaiseurakunnan yhdistyessä
Karhun kansa 2013 suomenusko &&&&&&&&&&&&&060.&&&&0060
Pohjois-Karjalan Islamilainen Yhdyskunta 2006 islam &&&&&&&&&&&&&032.&&&&0032 &&&&&&&&&&&&&058.&&&&0058
Mandealaisten uskonnollinen yhdyskunta 2014 mandealaisuus &&&&&&&&&&&&&054.&&&&0054
Suomen Vineyard -kirkko 2014 kristinusko &&&&&&&&&&&&&052.&&&&0052 Katso Helsinki Vineyard
Rovaniemen Islamilainen Yhdyskunta 2014 islam &&&&&&&&&&&&&052.&&&&0052
Suomen Uusapostolinen Kirkko 1979 kristinusko &&&&&&&&&&&&&033.&&&&0033 &&&&&&&&&&&&&051.&&&&0051 Juuret Skotlannissa
Danakosha Ling 2005 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&046.&&&&0046 &&&&&&&&&&&&&050.&&&&0050 Aiemmat nimet Nyingmapa-yhteisö ja Danakosha Finland. Tiibetinbuddhalainen.
Buddhalainen Dharmakeskus 1998 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&039.&&&&0039 &&&&&&&&&&&&&045.&&&&0045
Elämän Sana Suomi (Livets Ord Finland) 2018 kristinusko &&&&&&&&&&&&&044.&&&&0044 Uuskarismaattinen
Armenialainen Apostolinen Kirkko Yhdyskunta 2016 kristinusko &&&&&&&&&&&&&040.&&&&0040
(2017)
Ortodoksinen
Deeper Life Bible Church 2014 kristinusko &&&&&&&&&&&&&040.&&&&0040 Helluntailainen, keskuspaikka Nigeriassa
Al-Furqaan-islamilaisen tiedon ja hyvinvoinnin edistämiskeskus 2015 islam &&&&&&&&&&&&&037.&&&&0037 Ent. Al-Furqaan-islamin ja arabian opetuskeskus
Incorporated Church of Slavic - Aryan Kins (ICSAK) 2013 &&&&&&&&&&&&&033.&&&&0033
(2016)
Suomen Shiiamuslimit 2004 islam &&&&&&&&&&&&&048.&&&&0048 &&&&&&&&&&&&&033.&&&&0033
Suomen Marokkolaisten Isläämilainen Yhdyskunta 2008 islam &&&&&&&&&&&&&032.&&&&0032
Suomen Vietnamilaisten Buddhalaisuus Yhdyskunta 2013 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&032.&&&&0032
Jaferia Islamilainen Yhdyskunta 2012 islam &&&&&&&&&&&&&031.&&&&0031
Ilmestysmaja 2016 kristinusko &&&&&&&&&&&&&031.&&&&0031
Suomen Gurdwara yhdyskunta 1998 sikhiläisyys &&&&&&&&&&&&&030.&&&&0030
The Church of Pentecost International-Finland (COP) 2007 kristinusko &&&&&&&&&&&&&024.&&&&0024 &&&&&&&&&&&&&030.&&&&0030 Helluntailainen, keskus Ghanassa
Tariq Al-Hidaya Islamilainen Yhdyskunta (Johdatuksen tie) 2009 islam &&&&&&&&&&&&&030.&&&&0030
Suomen Sikhiläinen Gurudwara 2018 sikhiläisyys &&&&&&&&&&&&&030.&&&&0030
Imam Ali Islamilainen Yhdyskunta 2006 islam &&&&&&&&&&&&&037.&&&&0037 &&&&&&&&&&&&&028.&&&&0028
Spaso-Preobrazenskaja (Kristuksen Kirkastumisen Kirkko) 1994 kristinusko &&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025 &&&&&&&&&&&&&027.&&&&0027
(2017)
Suomen Islamilainen Uskonto ja Kulttuuri yhdyskunta 2013 islam &&&&&&&&&&&&&027.&&&&0027
Buddha Dhamma Ramsi 2009 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&026.&&&&0026 Jäsenissä burmalaisia
Suomen Kaukasialaisten Isläämiläinen yhdyskunta 2014 islam &&&&&&&&&&&&&026.&&&&0026
Calvary Chapel 2018 kristinusko &&&&&&&&&&&&&026.&&&&0026 Liike peräisin Kaliforniasta
Suomen Luterilainen Tunnustuskirkko (SLT) 2004 kristinusko &&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025 &&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025
(2011)
Lochen Jangchup Tsemo - buddhalainen yhdyskunta 2012 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025 Tiibetinbuddhalainen
Porin Helluntaiseurakunta 2014 kristinusko &&&&&&&&&&&&&024.&&&&0024
(2014)
Kuuluu Suomen Helluntaikirkkoon
Soihtukirkko 2018 kristinusko &&&&&&&&&&&&&024.&&&&0024 Uuskarismaattinen
Kokkolan Islamin yhdyskunta 2018 islam &&&&&&&&&&&&&022.&&&&0022
Linkkiseurakunta 1983 kristinusko &&&&&&&&&&&&&031.&&&&0031 &&&&&&&&&&&&&021.&&&&0021 Nimi vuoteen 2004 Jumalan seurakunta. Kuuluu helluntailiikkeeseen.
Suomen Sikhit 2014 sikhiläisyys &&&&&&&&&&&&&021.&&&&0021
Suomen koptiortodoksit 2013 kristinusko &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020
(2013)
Koptilainen
Minhaj-ul-Quran International Finland (MQIF) 2014 islam &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020
Islam ja Rakkaus 1994 islam &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020 &&&&&&&&&&&&&018.&&&&0018
(2012)
Suufilaisuus
Palpung Yeshe Gatshal Finland 2007 buddhalaisuus &&&&&&&&&&&&&027.&&&&0027 &&&&&&&&&&&&&017.&&&&0017
(2012)
Tiibetinbuddhalainen
Sri Caitanya Sangha 2006 hindulaisuus &&&&&&&&&&&&&018.&&&&0018 &&&&&&&&&&&&&014.&&&&0014
(2012)
Sama uskonnollinen perinne kuin Krishna-liikkeellä
Redeemed Christian Church of God (RCCG) 2004 kristinusko &&&&&&&&&&&&&010.&&&&0010 &&&&&&&&&&&&&010.&&&&0010
(2012)
Peräisin Nigeriasta
Kristillisten Tekojen Kirkko 1983 kristinusko &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&005
(2000)
Kimbangun kirkkokunta 1999 kristinusko alle 20 &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&005
(2009)
Peräisin Belgian Kongosta
Seitsemännen Päivän Adventistit Uskonpuhdistusliike 1991 kristinusko alle 20 alle 20
(2014)
Islamilainen Al-Hudaa Yhdyskunta Suomessa 1998 islam alle 20 alle 20
(2014)
Kairos Esxatos 2008 kristinusko alle 20
(2014)
Roomalaiskatolinen
Finland Pureland Learning Center 2013 buddhalaisuus alle 20
(2014)
Edustaa puhtaan maan buddhalaisuutta
Islamin Kutsu-Yhdyskunta 1998 islam alle 20
(2017)
Totuuden Ystävät 1958 alle 20 alle 20
Brahma Kumaris Finland 2013 hindulaisuus alle 20
Ikhlas 2014 islam
PAK-FIN Islam Kulttuuri Keskus 2016 islam
Al-Falah islamilainen yhdyskunta 2016 islam
Juutalainen uskonnollinen yhdyskunta Guul Gol 2017 juutalaisuus
Jangchup Choeling Buddhist Centre 2017 buddhalaisuus
Tampereen Luterilainen Sanan Seurakunta 1983 kristinusko Kuuluu Luterilaiseen Sanan Yhdyskuntaan
Luopioisten Luterilainen Sanan Seurakunta 1983 kristinusko Kuuluu Luterilaiseen Sanan Yhdyskuntaan
Helsingin Debre Amin Abune Tekla Haymanot -seurakunta Etiopian ortodoksisen tewahdo -kirkon Luoteis Euroopan hiippakunnan alaisuudessa 2004 kristinusko
Suomen kotiseurakunnat 2008
Jesus Christ Assembly (JCA) 2014 kristinusko
Helsinki - Medhanealem Etiopian Ortodoks Tewahedo yhdyskunta 2014 kristinusko
RCCG Jesus Centre Turku 2015 kristinusko
Covenant Parish (Rccg) 2015 kristinusko
Dominion Believers Assembly (DBA) ru 2015
Kingship International Ministry Finland 2017
Northwind Church 2017
The Temple of Zion International Ministry 2017
Houm kirkko (Houm kyrka) 2017
Kingdom Church 2018
Helsingin Debre Selam Medhanialem Eritrean ortodoksinen tewahdo seurakunta Suomessa 2018 kristinusko
Hangon Helluntaiseurakunta 2018 kristinusko
River Church Finland 2018
Glory Realm Bible Church 2018 kristinusko
Jumalan Seurakunta, Maailman Lähetysyhteisö 2018
Grace Montagnard Alliance Church Finland 2018

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sundström, Kimmo: Rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat ja niidenseurakunnat tai paikallisyhteisöt 31.12.2017 (10.3.2018) Päivitetty 2.1.2019. Pääkaupunkiseudun ateistit ry
  2. Uskonnot Suomessa: Yhteisöjen listaus- ja luokitusperusteet. ”Yhteisöjen luokitusjärjestelmä perustuu pelkästään historiallisiin ja kulttuurisiin yhteyksiin ja vaikutteisiin. Se ei siis perustu oppiin, auktoriteettiin eikä teologiaan. Se ei myöskään välttämättä ole sama kuin yhteisön oma identiteetti.”
  3. a b Patentti- ja rekisterihallitus: Yhdistysnetti
  4. a b c d Kirkon tutkimuskeskus: Uskonnot Suomessa
  5. a b Rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat 31.12.2007 Väestörekisterikeskus. Viitattu 23.6.2008. (Webarchive.org)
  6. Sundström, Kimmo: Eräiden uskonsuuntien rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat Suomessa 31.12.2018. Pääkaupunkiseudun ateistit ry

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]