Luettelo Suomen varhain rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Suomen varhain rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista kattaa vuoteen 1950 mennessä rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat.

Ensimmäisiä uskontokuntia olivat metodistit ja baptistit, jotka molemmat järjestäytyivät omaksi uskontokunnakseen 1892 silloisen eriuskolaislain nojalla.[1] Vuonna 1918 säädettiin laki mooseksenuskolaisista, joka antoi juutalaisille oikeuden perustaa seurakuntia tai uskonnollisia yhdyskuntia; kolme juutalaista seurakuntaa rekisteröitiinkin vuosina 1918–1919.[2][3]

Uskonnonvapauslain perusteella ensimmäisenä rekisteröityi Suomen Vapaakirkko heti 1923 rekisteröinnin tultua mahdolliseksi. Baptistit ja metodistit joutuivat järjestäytymään uudelleen 1920-luvulla. Eräät uskonnot olivat puolestaan järjestäytyneet yhdistyslain nojalla yhdistyksiksi jo ennen uskonnonvapauslain voimaantuloa.[1]

Vuosina 1892–1950 rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia[1][2][4]
Yhdyskunnan nimi Rekisteröity Jäseniä 1952[5] Huomautus
Suomen Piispallinen Metodistikirkko 1892, 1925 1102 Järjestäytyi 1892, uudelleen 1925. Vuodesta 1925 alkaen metodistikirkon suomenkielinen osasto, ruotsinkielisillä metodisteilla oma yhdyskuntansa Metodistkyrkan i Finlands Svenska avdelningen.[6][7]
Suomen Baptistiyhdyskunta 1892, 1928 1801 Järjestäytyi 1892, uudelleen 1928. Nykyinen nimi Suomen Baptistikirkko.
Helsingin juutalainen seurakunta 1918 1609 Jäsenmäärä kattaa kaikki 3 juutalaisseurakuntaa 1952.
Turun juutalainen seurakunta 1919
Viipurin juutalainen seurakunta 1919 Toimi vuodesta 1940 alkaen Helsingissä. Toiminta lakkasi 1940-luvulla, pois rekisteristä 1958.[8][9]
Venäläinen Evankeelinen Seurakunta Suomessa[10][9] 1920, 1931 Perustajissa vuonna 1920 Suomen ja Venäjän alamaisia. Rekisteröitiin uudelleen 1931, mutta määrättiin pois rekisteristä 1936.[9]
Suomen Vapaakirkko 1923 7005 Vapaakirkosta eronnut ruotsinkielinen yhdistys Fria Missionsförbundet perustettu 1921.
Metodistkyrkan i Finlands Svenska avdelningen 1925 Metodistikirkon ruotsinkielinen osasto. Eronnut yhteisymmärryksessä suomenkielisistä metodisteista.[6][7]
Suomen muhamettilainen seurakunta 1925 727 Nykyinen nimi Suomen Islam-seurakunta.
Yksityinen kreikkalaiskatolinen kirkollinen yhdyskunta Viipurissa 1926 377 Nimi Ortodoksinen Pokrovan seurakunta vuodesta 2004.[11]
Kristuksen Pyhä Seurakunta 1926 Keskushahmo Johan Lamminen Humppilasta, kuollut 1944. Yhdyskunnan toiminta hiipui jo ennen Lammisen kuolemaa, eikä sitä enää ollut olemassa vuonna 1958.[9][12]
Turun saksalainen seurakunta 1927 Rekisteröity nimellä Tyska Evangelisk-Lutherska församlingen i Åbo. Poistettu rekisteristä 1929, jonka jälkeen toiminut Helsingin saksalaisen seurakunnan kappeliseurakuntana. Yhdistyi Helsingin saksalaiseen seurakuntaan 1990.[13][14][9]
Suomen vapaa evankelis-luterilainen seurakuntaliitto 1928 543
Suomen Vapaa Evankelis-Luterilainen Kirkko 1929 348 Nykyinen nimi Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko.
Helsingin toinen baptistiseurakunta Tabernaakkeli[15] 1929 Purkautunut ja poistettu rekisteristä 1932, jonka jälkeen liittynyt seurakuntana Suomen baptistiyhdyskuntaan. Rekisteröityi uudelleen 1947, katso alla.[9]
Suomen vapaa katolinen kirkko 1929 91 Perustettu 1927, rekisteröity 1929. Ei kuulu Rooman katoliseen kirkkoon.[16][17]
Katolinen kirkko Suomessa 1929 1683
Englantilainen kirkkokunta ja seurakunta Suomessa[18] 1936 35 Suomen Anglikaaninen kirkko.
Tampereen islamilainen seurakunta 1943 139
Suomen Adventtikirkko 1943 3341 Edeltäjä Suomen Seitsemännen Päivän Adventistien Filantrooppinen yhdistys perustettu jo 1920.
Suomen Ruotsalainen Adventtiyhdyskunta[19] 1944 310 Myöhemmin Suomen Ruotsalainen Adventtikirkko, ruots. Finlands Svenska Adventkyrka.
Jehovan todistajat 1945 26
Tampereen juutalainen seurakunta 1946 Toimi vuoteen 1981 asti.[8]
Helsingin baptistiseurakunta Tabernaakkeli[20] 1947 98 Edeltäjä Helsingin Toinen Baptistiseurakunta Tabernaakkeli toimi Suomen baptistiyhdyskunnan paikallisseurakuntana, mutta erosi siitä myöhemmin. Rekisteröity uudelleen yhdyskunnaksi vuonna 1947, nyt nimellä Helsingin baptistiseurakunta Tabernaakkeli. Lopetti toimintansa 1961.[9]
Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko 1948 356 Mormonikirkko.

Vuonna 1950 Suomessa toimi yhteensä 18 rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa. Seurakuntien lukumäärällä mitaten suurimpia olivat metodistikirkko ja Suomen vapaakirkko.[21]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Murtorinne, Eino (päätoim.): Kristinuskon historia 2000, s. 181. 3. osa. Porvoo: Weilin+Göös, 2000. ISBN 951-35-6516-5.
  2. a b Pääkaupunkiseudun ateistit: Kirkollisverotuksesta Kappaleet Mooseksenuskolaiset, Siviilirekisteri
  3. Laki mooseksenuskolaisista
  4. Tilastokeskus: Suomen tilastollinen vuosikirja 1975 doria.fi. 1976.
  5. Tilastollinen päätoimisto: Suomen tilastollinen vuosikirja 1953 (6. Rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat vuonna 1953. Jäsenmäärä 31/12 1952.) doria.fi. 1954. Helsinki.
  6. a b Metodismi Suomessa metodistikirkko.fi, viitattu 9.2.2015
  7. a b Uskonnot Suomessa: Finlands Svenska Metodistkyrka
  8. a b Juutalaiset Suomessa
  9. a b c d e f g Sundtröm, Kimmo: Toimintansa lopettaneet rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat 1923–2017 (20.2.2018). Pääkaupunkiseudun ateistit ry
  10. Päätös Venäläinen Evankeelinen Seurakunta Suomessa-nimisen uskonnollisen yhdyskunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 40/1931
  11. Uskonnot Suomessa: Ortodoksinen Pokrovan seurakunta
  12. Sundström, Kimmo: Kristuksen Pyhä Seurakunta. Pääkaupunkiseudun ateistit ry
  13. Päätös "Tyska Evangelisk-Lutherska församlingen i Åbo"- nimisen uskonnollisen yhdyskunnan ja seurakunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 234/1927
  14. Turun saksalainen seurakunta
  15. Päätös "Helsingin toinen baptistiseurakunta Tabernaakkeli" nimisen uskonnollisen yhdyskunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 134/1929
  16. Vapaa katolinen kirkko: Lyhyt esittely
  17. Päätös "Suomen vapaa katolinen kirkko" nimisen uskonnollisen yhdyskunnan ja siihen liittyneen Helsingin paikallisseurakunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 344/1929
  18. Päätös Englantilainen kirkkokunta ja seurakunta Suomessa (The English Church in Finland) nimisen uskonnollisen yhdyskunnan uuden yhdyskuntajärjestyksen rekisteriin kirjoittamisesta 300/1936
  19. Päätös Suomen Ruotsalaisen Adventtiyhdyskunta nimisen uskonnollisen yhdyskunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 677/1944
  20. Päätös "Helsingin baptistiseurakunta Tabernaakkeli" nimisen uskonnollisen yhdyskunnan merkitsemisestä uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 464/1947
  21. Tilastollinen päätoimisto: Suomen tilastollinen vuosikirja 1950 doria.fi. 1951. Helsinki.