Hiiden hirvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akseli Gallen-Kallela: Hiiden hirven hiihto (1894). Gallen-Kallela on kuvannut Hiiden hirven peuraksi.

Hiiden hirvi on vaikeasti pyydystettävä, voimakas ja nopea hirvi kalevalaisessa runoudessa. Louhi asettaa tyttärensä kosijan tehtäväksi Hiiden hirven pyydystämisen elävänä. Eräässä kuvauksessa Hiidet tekevät hirven luonnonaineksista.

Hirvi säntää valtavalla voimalla lapinkylään, jossa kaataa padan tulelta ja aiheuttaa muutakin vahinkoa. Hirvi saadaan kuitenkin lopulta kiinni.

Olento voi olla samaa kantaa kuin samojedien ja obinugrilaisten taivaallinen peura, kuusijalkainen olento, jonka ensimmäinen samaani pyydysti.

On myös uskottu, että mitä useamman hirven (Hiiden hirven) miehet pyytävät kuluvan talven aikana ennen kevättä, sitä pikemmin koittaa kesä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Lapin Tarkka ja hiiden hirvi : Lapin Tarkka, taito miesi”, Kirjokeppi : valikoima runoja alkuperäiskokoelmien ulkopuolelta. Helsinki: Otava, 1949.
  • Korteniemi, Ismo: Arviiti Pallarin hirven hiihdäntä. (Vanha metsästystarina Pellon Ruuhijärveltä, jossa hirvet vangitaan kaatamalla kuusia niiden ympärille ja tarinan mahdollisista yhteyksistä muuhun runo- ja tarinaperinteeseen.) Tornionlaakson vuosikirja, 2015-2017, s. 94-105. Tornio: Tornionlaakson kuntain toimikunta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.