Sammon ryöstö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kalevalan kertomusta. Akseli Gallen-Kallelan maalaamista tauluista kerrotaan artikkeleissa Sammon ryöstö (Gallen-Kallela) ja Sammon puolustus.

Sammon ryöstö on Kalevalassa oleva kertomus, jossa Väinämöinen, Seppo Ilmarinen ja Lemminkäinen lähtevät ryöstämään Sampoa kuultuaan, että Pohjolan väki viettää Sammon ansiosta kissanpäiviä.

Ryöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ryöstökertomuksen alussa Väinämöinen keskustelee veneen kanssa lähdöstä. Lopulta Väinämöinen lähtee veneellä soutelemaan kohti Pohjolaa. Matkalla joukkio kohtaa hauen, jonka leukaluusta Väinämöinen tekee itselleen kanteleen.

Pohjolaan saavuttua Väinämöinen vaatii Louhelta Sammon jakoa. Louhi ei tähän suostu. Väinämöinen soittaa kanteleellaan Pohjolan väen uneen. Pohjolan uinuessa Ilmarinen voitelee yhdeksän lukkoa, joiden takana Sampo on ja Lemminkäinen nappaa Sammon veneeseen. Kun Louhi herää, hän lähettää Iku-Turson Väinämöisen perään. Väinämöinen tarttuu Iku-Tursoa korvasta ja käskee sen painumaan mereen, ettei enää tule koskaan takaisin ja Iku-Turso uskoo Väinämöistä. Sitten Louhi menee kotkan muodossa miehineen heitä vastaan taistelemaan sammosta. Lopussa Sampo kuitenkin hajoaa.

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.