Sammon puolustus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sammon puolustus
Nimi Sammon puolustus
Tekijä Akseli Gallen-Kallela
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Tempera ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 122 cm
Leveys 125 cm
Kokoelma Turun taidemuseo
Sijainti Turun taidemuseo

Sammon puolustus on Akseli Gallen-Kallelan vuonna 1896 maalaama taideteos, joka on nykyisin esillä Turun taidemuseon kokoelmissa. Merkkiteoksen luonnos valmistui vuonna 1894.[1]

Sammon puolustuksessa on kuvattu Kalevalasta Sammon ryöstöä kuvaava tilanne, jossa Väinämöinen miehineen puolustaa Pohjolasta ryöstettyä Sampoa Louhelta ja hänen miehiltään. Temperamaalauksen mitat ovat 122 × 125 cm.[1]

Tarinan mukaan Sammon puolustus oli rikkaan taiteiden suosijan Salomo Wuorion tilausteos. Maalauksen valmistuttua se sijoitettiin hänen kotinsa ruokasaliin, mutta palautettiin kuitenkin melko pian takaisin taiteilijalle. Syyksi kerrottiin, että talon emännän mielestä maalaus oli liian provosoiva, väkivaltainen ja värikäs katsottavaksi.

Gallen-Kallelan tekemä luonnos Sammon puolustuksesta.

Akseli Gallen-Kallela laati samannimisen teoksen myös osana kattofreskoja Suomen paviljonkiin Pariisin maailmannäyttelyssä 1900. Taiteilija palkittiin maailmannäyttelyssä ja esillä ollut teoskokonaisuus oli kansainvälisesti yksi taiteilijan uran kohokohtia. Kattofreskot kuitenkin tuhoutuivat paviljonkia purettaessa. Teoksen kokoa 146 × 152 cm oleva guassiluonnos paperille vuodelta 1899 on edelleen tallessa ja kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.[2] Uuden version Sammon puolustus -kattofreskostaan taiteilija maalasi vuonna 1928 Suomen kansallismuseoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Arkistoitu kopioAkseli Gallen-Kallelan Kalevala-taide (Lyhennetty Mari Hatakan tietolaatikosta Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-taide Kalevalan kulttuurihistoria, SKS 2008) kalevalaseura.fi. Arkistoitu 9.4.2016. Viitattu 19.7.2017.
  2. Sammon puolustus, luonnos Pariisin paviljongin kupolifreskoihin (Ateneumin taidemuseo, inventaarionumero A I 654 D) finna.fi. Viitattu 19.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]