Give Peace a Chance

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Give Peace a Chance”
John Lennon & Plastic Ono Band
Singlen ”Give Peace a Chance” kansikuva
Singlen tiedot
 B-puoli ”Remember Love”
 Äänitetty  1. kesäkuuta 1969
Montreal, Quebec Kanada
 Julkaistu 4. heinäkuuta 1969 (Yhdistynyt kuningaskunta
7. heinäkuuta 1969 (Yhdysvallat)
 Formaatti LP-levy
 Tekijä(t) John Lennon (Lennon-McCartney)
 Tyylilaji rock
protestilaulu
 Kesto 04.54
 Levy-yhtiö Apple Records
Listasijoitukset

2. Yhdistynyt kuningaskunta
11. Yhdysvallat (Cashbox Top 100)
14. Yhdysvallat (Billboard Hot 100)
1. Alankomaat
2. Itävalta
2. Australia
4. Saksa
4. Sveitsi
8. Kanada
11. Norja

Plastic Ono Bandin muut singlet

”Give Peace a Chance”
1969
Cold Turkey
1969

Give Peace a Chance on protestivivahteinen rock-kappale, jonka on säveltänyt ja tehnyt John Lennon ja sen esittää John Lennon yhdessä Plastic Ono Bandin kanssa. Give Peace a Chance oli Lennonin ensimmäinen soolojulkaisu.

Sävellystyö, nauhoitus ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Lennon kirjoitti kappaleen vuonna 1969 protestiksi vastustamaan Vietnamin sotaa, ollessaan Montrealissa, Kanadassa. Lennonilla oli tuolloin meneillään ”bed in” -tapahtuma, jossa hän istui sängyllä koko päivän vastaillen toimittajien esittämiin kysymyksiin ja puhuen maailmanlaajuisesta rauhasta. Lennon sai inspiraation kappaleeseen erään toimittajan kysyttyä, mitä hän yritti saavuttaa ”bed in” -tapahtumallaan, johon hän vastasi: ”just give peace a chance” (suom. ”anna rauhalle mahdollisuus”). Kappaleen kirjoitusajankohta osui ajalle, jolloin The Beatles oli hajoamaisillaan ja Lennon oli turhautunut yhtyeen tilanteesta. Lennon ja toinen Beatlesin jäsen, Paul McCartney, olivat sopineet jo yhtyeen uran alkuvaiheissa, että kaikki heidän kirjoittamansa kappaleet merkitään molempien tekemiseksi. Näin ollen Give Peace a Chancekin merkittiin myös Lennon-McCartney-kaksikon tekemäksi. The Beatles julkaisi vielä yhden menestysalbumin, Abbey Roadin, minkä jälkeen kaikkien aikojen menestynein yhtye lopetti.

Kappale nauhoitettiin 1. kesäkuuta 1969 Montrealissa. John Lennon lauloi kappaleen itse ja soitti myös levytyksellä kitaraa. Levytykseen osallistui myös Tom Smothers, joka soitti myös kitaraa, ja Lennonin vaimo Yoko Ono, joka soitti tamburiinia. Single julkaistiin Lennonin ensimmäisenä soolosinglenä ja myös Plastic Ono Bandin ensimmäisenä julkaisuna. Se julkaistiin Britanniassa 4. heinäkuuta ja Yhdysvalloissa 7. heinäkuuta. Britanniassa kappale sijoittui listan sijalle kaksi. Yhdysvalloissakin se menestyi erittäin hyvin (11. Cashboxin listalla, 14. Billboardin listalla), mutta kappaleen Vietnamin sodan -vastaisuus luultavasti vaikutti heikentävästi singlen myyntiin Yhdysvalloissa, joka oli osallisena sotaan. Give Peace a Chancen -singlen B-puolena julkaistiin kappale Remember Love.

Merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Give Peace a Chance on yksi Lennonin tunnetuimmista soolo-uran sävellyksistä. Siitä on tullut eräänlainen rauhan symboli, ja siitä tuli Vietnamin sodan vastaisten mielenosoitusten ja muidenkin rauhantapahtumien tunnuskappale. Tämä johtuu varmasti sanoituksen ja sanoman lisäksi myös kappaleen yksinkertaisesta melodiasta, joten sitä on helpompi laulaa suurella joukolla. Kappaleen merkitys rauhan symbolina on säilynyt vuosikymmenistä toiseen, ja se on edelleen tunnettu rauhan laulu.

Kun John Lennon murhattiin 8. joulukuuta 1980, pian tämän jälkeen Lennonin kotitalon, Dakota Housen ulkopuolelle kertyi tuhansia ihmisiä, jotka lauloivat kappaletta. Tämä jatkui useiden päivien ajan ja kappale nousikin murhan jälkeen uudestaan single-listoille Yhdysvalloissa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.