Puku

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo asusteista, puku (Kobus vardonii) on myös antilooppilaji.
Kolmiosainen miesten puku sekä knalli ja sateenvarjo

Puku on länsimaissa yleinen kaksi- tai kolmiosainen asu. Yleisiä pukutyyppejä ovat juhlapuku, arkipuku ja työpuku sekä naisella jakkupuku.

Puvut olivat yleinen asu miehillä vielä 1900-luvun puoliväliin saakka. Kuva vuodelta 1919.

Miehen pukuun kuuluvat housut, takki ja mahdollisesti myös liivi.[1] Housut ovat niin sanotut suorat housut eli puvunhousut. Puvuntakki (joskus myös pikkutakki, mutta käsitteet eivät ole täysin yhtenevät) on yleensä yksi-, kaksi- tai kolmenappinen ja napit voivat olla yhdessä tai kahdessa rivissä. Puvun osat ovat tavallisesti samaa kangasta tai ainakin samanväriset. Parhaana materiaalina puvulle pidetään villaa, tosin monet nykypäivän sarjavalmisteisista puvuista ovat erilaisia villan, puuvillan ja polyesterin sekoituksia.

Paita ja asusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puvun kanssa pidetään kauluspaitaa sekä solmiota eli kravattia tai rusettia eli solmuketta. Paidan materiaali on lähes poikkeuksetta puuvilla. Solmio tai solmuke on parhaimmillaan silkkiä. Kauluspaidan ylin nappi on aina kiinni solmiota tai rusettia käytettäessä, jotta solmu näyttää hyvältä ja asettuu oikealle paikalleen. Puvuntakin taskuun voi myös asetella taskuliinan, solmioon voi liittää solmiopidikkeen tai solmioneulan ja paidan hihoihin kalvosinnapit. Erikseen mainituissa tilanteissa puvun kanssa voi pitää myös kunniamerkkejä.

Irtotakki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erillistä pikkutakkia eli niin sanottua irtotakkia ei normaalisti käytetä osana pukua, vaan hieman arkisempaan pukeutumiseen ja sen kanssa pidettävät muut pukineet voi valita vapaammin. Irtotakkina pidetään myös klubitakkia, jota usein käytetään myös nimitystä bleiseri.

Käytön yleisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vielä 1900-luvun alkupuolella miehen puku oli myös Suomessa hyvin yleinen arkiasuste. Nykyisin puvun arkikäyttö on harvinaisempaa, sillä monet muunlaiset pukeutumistavat ovat tulleet muotiin. Puku kuitenkin palaa myös arjen muotiin aika ajoin ja on usein nähty ajattomana pukeutumistyylinä. Nykyään puvun käyttö mielletään erityisen arvokkaaksi tai juhlalliseksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Puvut pukeudu.fi. Viitattu 15.12.2012.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.