Smokki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Smokkipukuisia miehiä.

Smokki on musta miesten puku, joka puetaan ylle juhliin, vihille tai illalliselle. Sana smokki tulee vanhasta englanninkielisestä käsitteestä smoking jacket eli ”tupakkatakki”, jota ei kuitenkaan juuri nykyenglannissa käytetä.

Smokin kanssa käytetään valkoista paitaa ja mustaa solmuketta sekä mustia nahkakenkiä. Smokkipaidan nappien ei ole tarkoitus näkyä ulospäin, vaan ne on peitetty paidan toiselle puolelle. Smokkia on tapana käyttää iltakuuden jälkeen. Smokki on lähinnä länsimaalaisessa kulttuurissa käytetty vaatekappale.

Virallisten kunniamerkkiohjeiden mukaan smokin kanssa ei käytetä suuria kunniamerkkejä, ainoastaan pienoiskunniamerkkejä joita kannetaan vasemmassa takinkäänteessä. Valkoinen rintataskunenäliina kuuluu myös asuun.

Smokki ei sovi käytettäväksi, mikäli etiketti edellyttää juhlapukua. Tällöin soveliaita ovat frakki, tumma puku, juhlaunivormu tai kansallispuku.[1]

Pukeutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miehen kokonainen smokkipuku.

Takki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takki on yleensä joko musta tai todella tummansininen ja siinä on joko yksi- tai kaksirivinen napitus. Napit on päällystetty useimmiten silkillä. Takissa on joko shaalikaulus (yleensä yksirivisessä takissa) tai perinteisempi lovikaulus. Kauluksessa on musta silkkipäällys. Kaksirivinen smokkitakki on yleensä kuusinappinen. Koska iltatilaisuuksissa on monesti lämmintä, ovat kankaat ohuita. Käytetyn smokin ostamisessa on etuna paksu ja laadukas villakangas. Paksua villakangasta pidetään usein virheellisesti kuumana, mikä ei pidä paikkaansa villan erinomaisista lämmöntasausominaisuuksista johtuen. Valkoista smokkitakkia käyttävät esiintyjät, mutta ulkona, tropiikissa, kesällä tai purjehduksilla se kelpaa myös vieraiden ylle. 1960–1970-luvulla smokkitakin kuosina saatettiin käyttää melko villejä ja värikkäitäkin kankaita. Paidan kaulus saattoi olla poolomallinen, jolloin solmuketta ei käytetty.

Housut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Housut ovat samaa väriä kuin takki, ja niissä on sivusauman kohdalla silkkinen sivunauha. Lahkeensuut ovat käänteettömät. Jos takki on valkoinen, ovat housut yleensä mustat, mutta valkoisiakin kokonaisuuksia on käytetty.

Paita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smokkipaita on valkoinen, siinä on piilonapitus ja ranskalaiset kalvosimet. Materiaali on ohutta puuvillaa, ja edustassa voi olla pikeepuuvillavahvike, tai pystysuuntaisia koristelaskoksia. Perinteikäs pukeutuja valitsee irtokauluksisen mallin, toinen mahdollinen vaihtoehto on kiinteällä kauluksella varustettu. Kaulukset ovat joko pystymallia, tai taitettavat.

Kalvosinnapit ovat hillityt. Erityisesti kullan ja mustan onyksin yhdistelmä sopii erinomaisesti smokin kanssa. On myös hienoja smokkipaitoja, jotka kiinnitetään erillisillä koristenapeilla.

Taskuliina on puhtaan valkoinen, joko pellavaa tai puuvillaa. Mikäli isännältä on saanut luvan, voi rohkea pukeutuja laittaa värillisen taskuliinan, jossa on häivähdys valkoista vaikkapa ympyräkuviossa.

Solmuke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solmuke on yleensä mustaa silkkiä tai samettia, mutta epävirallisemmissa tai teemallisissa tilaisuuksissa voidaan käyttää solmuketta, jonka väri sopii juhlan henkeen. Tällöin solmukkeen ja taskuliinan väri tulee olla yhteneväinen smokkivyön kanssa. Muita kuin mustia värejä käytetään yleensä vain kutsussa mainiten.

Vyöliivi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cummerbund eli vyöliivi on muunnos ikiaikaisesta intialaisesta vyöliivistä, ja sillä peitetään smokkihousujen vyötärö. Se voi olla värikäs, mutta musta on aina varma valinta. Vyöliivi on tehty silkistä, ja se sidotaan niin että laskokset osoittavat ylöspäin.

Sukat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukat ovat samaa väriä kuin smokki, ja ne ulottuvat polviin asti. Materiaalina joko villa tai silkki, joskin jälkimmäinen on hyvin hauras.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kutsukortin pukukoodit – juhla- ja tilannepukeutuminen studio merilinna. 12.3.2011. Arkistoitu 20.9.2018. Viitattu 10.12.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Smokki.