Housut

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Miesten housut
Mustapaitoja polvihousuissa

Housut ovat alaraajoja paitsi jalkateriä suojaamaan tarkoitettu vaatekappale. Housujen yläosa on vyötäröllä, alaosa koostuu kahdesta lahkeesta, jotka peittävät erikseen molemmat jalat. Housut pysyvät jalassa yleensä vyön tai olkainten avulla. Usein housut kiristetään kiinni lanteisiin ja vyötärölle vetoketjun, nappien tai joustavan vyötärönauhan avulla.

Housujen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoisessa ilmanalassa housuista on löytöjä pronssi- ja rautakaudelta. Housujen arvellaan kehittynee samoihin aikoihin, kun ihminen kesytti hevosen. Ratsastettaessa nivusalue ja reisien sisäpinta joutuu alttiiksi hankauksella ja housuilla on haluttu suojata tätä aluetta. Tätä olettamusta tukee vanhin arkeologinen housulöyty Kiinan Xinjiangista, joka on noin 3000 vuotta vanha. Näissä housuissa oli vahvike nivuksissa, joka vaikeutti kävelemistä, ja samassa löydössä oli muutakin ratsastamiseen liityvää välineistöä. [1]1100-luvun puolivälissä miehillä oli tunikamaisten yläosien kanssa jaloissaan housut. Länsimaissa housut ovat kuuluneet miesten peruspukeutumiseen 1500-luvulta,lähde? naisille ne on hyväksytty täysin vasta 1900-luvulla. Nykyään naisille ja miehille on omat housumallinsa.

Alun perin housut olivat kaksi erillistä lahjetta. Lahkeet sidottiin yhteen pakaroita ja sukupuolielimiä ympäröineen vaatekappaleen kanssa ja näistä kolmesta osasta muodostui yksi vaatekappale, housut, mutta sen nimi monissa kielissä säilyi monikollisena (esimerkiksi suomen kielen housut, englannin kielen pants tai trousers sekä ruotsin kielen byxor).

Housuja on monenlaisia. Esimerkiksi:

Metsureilla on turvahousut, joiden etuosassa on lasikuituvahvistus, jotta moottorisahan terä ei leikkaisi jalkaa yllättävissä onnettomuustilanteissa. Jääkiekkopelaajilla on pelihousut, joissa on suojauksia lentävää kiekkoa tai toisten pelaajien mailoja vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaaro Jani: Arkeologit löysivät maailman vanhimmat housut Helsingin sanomat. 3.6.2014. Sanoma Oy. Viitattu 3.6.2014.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Housut.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.