Tweed (kangas)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harristweed on kudottu kalanruotokuvioiseksi. Näyte mahdollisesti 1950-luvulta.

Tweed on karstavillasta yleensä toimikkaaksi kudottu kangas[1], jota käytetään perinteisesti erityisesti pukujen ja päällystakkien valmistamiseen.

Tweedkangas on kestävää ja vettä hylkivää. Kangas on usein karheaa, mutta toimikasrakenne tekee siitä tiivisrakenteisenakin taipuisaa. Tweed voidaan valmistaa myös palttinaksi, mutta tämä sidos ei jousta. Yleisimmät kuviot ovat ruudut tai kalanruoto. Hienovaraisia värivaikutelmia saadaan käyttämällä kaksi- tai kolminkertaiseksi kerrattuja lankoja, joiden säikeet ovat erisävyisiä.

Perinteiset tweedpukineet ovat olleet erityisen suosittuja urheilullisissa metsästys- ja kalastusasuissa. Naisten vaatetusmuodin tunnetuimpia tweedasusteita ovat olleet Coco Chanelin kevyistä tweedkankaista suunnittelemat ja nauhoin reunustetut jakkupuvut.[2] Uusi tweedkankaiden käyttöalue ovat erilaiset vanhat tai uusvanhat äänenvahvistimet [3] , joissa kangas peittää kaiuttimia. 2000-luvun pukine- ja asustesuunnittelijat sekä muodinluojat ovat myös ottaneet tweedit valikoimiinsa.[4][5]

Nimen alkuperästä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tweedkankaan alkuperäinen skotinkielinen nimi oli tweel (toimikas, (englanniksi) twill), joka juontuu sen suosituimmasta sidoksesta. Nimeä on selitetty myös niin, että noin 1830 muuan lontoolainen kauppias olisi saanut tweelejä koskeneen kirjeen Hawichissa sijainneelta liikkeeltä. Kauppias kuitenkin erehtyi lukiessaan käsin kirjoitettua tekstiä ja otaksui, että kyseessä olisi Skotlannin rajaseudulla sijaitsevan tekstiiliteollisuuskeskuksen halki virtaavan Tweed-joen mukaan nimetty tuotemerkki. Tämä seurauksena tuotteita mainostettiin nimellä tweed, jota nykyisin käytetään.

Tweedtyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Harristweed: käsin paikallisten lampaiden villasta Skotlannin Ulko-Hebrideihin kuuluvilla Harris-, Lewis-, Uist- ja Barra-saarilla. Vuoteen 1934 asti voimassa olleiden tuotemerkkisäännösten mukaisesti [6] Harristweediin käytettiin vain käsinkehrättyä ja käsityönä värjättyä lankaa[6], jonka väriaineena käytettiin erityisesti Parmelia-sukuun kuuluvia jäkäliä. Myös vuoden 1993 säädökset sitovat harristweed-nimen tiukasti paikalliseen tuotantoon ja käsinkudontaan.[7],
 • Donegal tweed: kudotaan käsityönä Donegalissa, Irlannissa. Kuten Ulko-Hebrideillä, myös Donegalissa tweediä on kudottu satojen vuosien ajan paikallisesta villasta. Lampaat laiduntavat alueen kukkuloilla ja soilla, joilla luonnonvaraisina kasvavia karhunvatukoita, verenpisaroita, piikkiherneitä ja sammalia on käytetty lankojen värjäämiseen.[8]
 • Silkkitweed: valmistetaan raakasilkistä, jossa on samantyyppisiä värilaikkuja kuin yksivärisissä villasta kudotuissa tweedkankaissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Quelques définitions (Confection sur mesure) Truns Mass-Corner. Viitattu 27.2.2011. (ranskaksi)
 2. Pauline Weston Thomas and Guy Thomas.: Chanel's Tweed Suits fashion-era.com. Fashion-Era. Viitattu 27.2.2011. (englanniksi)
 3. Dave Hunter: Classic Amps: The Fender Tweed Super 21.8.2009. Gibson Guitar Corporation. Viitattu 27.2.2011. (englanniksi)
 4. Pauline Weston Thomas and Guy Thomas: Tweed as a Fashion Fabric in the Millennium Fashion-Era. Viitattu 27.2.2011. (englanniksi)
 5. Fender® 5" Depth Briefcases Fender Products. Arkistoitu 15.12.2010. Viitattu 27.2.2011. (englanniksi)
 6. a b History of Harris Tweed
 7. What is Harris Tweed?
 8. Bridget Haggerty: The Weavers of Donegal irishcultureandcustoms.com. Irish Culture and Customs. Viitattu 27.2.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tweed (kangas).
 • Dunbar, John Telfer: The Costume of Scotland, London: Batsford, 1984, ISBN 0-7134-2534-2 1984.