Koordinaatit: 57.76°N, 7.02°W

Ulko-Hebridit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Na h-Eileanan Siar
Outer Hebrides
Ulko-Herbit vaakuna.jpg Na h-Eileanan Siar in Scotland.svg
vaakuna sijainti
ONS-koodi 00RJ
Hallintoalueen keskuspaikka Steòrnabhagh
Pinta-ala 3 070
Väkiluku
- Väestötiheys
27 684[1]
8,6 as/km²

Ulko-Hebridit (engl. Outer Hebrides, gaeliksi Na h-Eileanan Siar) tunnetaan myös nimillä Western Islands ja Long Island. Ulko-Hebridit ovat saariketju Skotlannin länsirannikolla ja on yksi Skotlannin 32:sta hallintoalueesta (council area). Ne ovat osa Hebridien saariryhmää; Sisä-Hebrideistä ne erottaa Minchinsalmi. Saaret ovat vuoristoisia, karuja, kosteita ja harvaan asuttuja. Vuonna 2011 Ulko-Hebrideillä asui 27 684 asukasta[1]. Saarten pääkielet ovat gaeli ja englanti, pääelinkeinot lampaanhoito ja kalastus.

Saarilla on myös esihistoriallisia muistomerkkejä. Norjalaiset viikingit valloittivat saaret 800-luvulla. Norja luovutti ne Skotlannille vuonna 1266, mutta saarilla oli itsehallinto vuoteen 1748 asti.

Ulko-Hebrideihin kuuluvia saaria ovat muiden muassa Berneray, Pohjois-Uist, Etelä-Uist, Barra ja St. Kilda. Vaikka Lewis ja Harrisiin viitataan usein kahtena eri saarena, on se itse asiassa yksi saari ja sellaisena Skotlannin suurin.

Vuonna 2001 viisitoista saarta oli asuttuja, eniten väkeä oli Lewis ja Harrisilla (19 918). Etelä-Uistilla, Pohjois-Uistilla, Benbeculalla ja Barralla oli kullakin yli tuhat asukasta. Läntisillä saarilla, etenkin Lewisillä, on harjoitettu jyrkkää protestanttisuutta, ja sitä pidetään kalvinismin linnakkeena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Table A2 2011 Census Day usual resident 1 population estimates by council area 2012. National Records of Scotland. Viitattu 23.7.2016.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ulko-Hebridit.
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.