Tumma puku

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tumma puku tarkoittaa pukeutumisetiketissä miesten juhlapukua, johon kuuluu tietty kokonaisuus vastakohtana arkipuvulle.

Tumma puku on yksivärinen; mustasta, tummansinisestä tai tummanharmaasta kankaasta[1][2][3][4] valmistettu kaksi- tai kolmiosainen puku, jonka kanssa käytetään valkoista kauluspaitaa ja hillittyä sinisävyistä tai harmaata solmiota[5]. Juhlallisimmillaan solmio on helmenharmaa. Tummaksi puvuksi hyväksytään usein myös tummanharmaa puku. Yksivärinen kangas voi olla pinnaltaan hillitysti kuvioitu, mutta siinä ei saa olla arkipukuihin kuuluvaa liituraitaa.

Tumma puku sopii esimerkiksi iltapäivävastaanotolle, cocktailkutsuille, häihin, vierailulle ja onnittelukäynneille. Se myös korvaa minkä tahansa miesten juhlapuvun: frakin, smokin tai saketin. Esimerkkinä tästä voi mainita Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton. Kun kutsussa mainitaan miehelle tumma puku, naiselle sen korvaa tilanteesta riippuen joko vierailupuku, juhla- tai iltapuku. Samoin kuin frakin kanssa myös tumman puvun kanssa voidaan pitää kunniamerkkejä. Tällöin taskuliinaa ei käytetä. Muussa tapauksessa taskuliina on valkoinen.

Osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tummaan pukuun kuuluu väriltään musta, tummansininen tai tummanharmaa kaksi- tai kolmeosainen puku. Takissa on yksi tai kaksi nappiriviä. Liivi on samaa kangasta kuin muu puku tai vaihtoehtoisesti hillittyä, puvun väriin sointuvaa sävyä. Liivin voi myös jättää pois, mutta tällöin puku on vähemmän muodollinen. Housut ovat samaa kangasta kuin takki.

Kauluspaita on virallisimmissa tilaisuuksissa valkoinen, mahdollisimman hillitysti kudottu, ja siinä on kaksinkertaiset kalvosimet. Kalvosinnapit ovat hillityt. Solmio on vapaavalintaista hillittyä väriä; juhlavimpana pidetään harmaata tai hopeaa, hautajaisissa solmio on musta. Taskuliina on valkoista pellavaa ja hillitysti taiteltu, vähemmän muodollisissa tilaisuuksissa taskuliinan värejä ja kuvioita voi valita vapaammin. Sukat ovat samaa väriä kuin housut tai kengät. Kengät ovat ohutpohjaiset, mustat ja mahdollisimman pelkistetyt. Vyö on musta ja mahdollisimman pelkistetty. Päällystakki on musta, tummansininen tai tummanharmaa ja ulottuu polviin asti. Kaulaliina on hillitysti kuvioitu ja tummaa väriä, hautajaisissa valkoinen. Hattu on tummaa huopaa, talvella voi käyttää turkislakkia. Käsineet ovat harmaat tai mustat.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vaatturiliitto - pukeutumisetiketti
  2. Vaatturiliike Sauma - Tumma puku
  3. Sulhasen pukeutuminen - Naimakaupat.com
  4. a b Raivio, Ville: Klassikko, Jokaisen miehen tyylikirja, s. 211-213. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2015. ISBN 978-951-31-8033-1.
  5. Vaikuta vaatteilla pukeutumisopas Tekstiili- ja Muotialat TM. Viitattu 7.3.2011.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.