Arkipuku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mies ja nainen arkipuvuissa

Arkipuku (engl. informal) on miehen puku, jota käytetään yleensä töissä varsinkin aloilla, jotka sisältävät esimerkiksi toimistotyötä, neuvotteluja, asiakaspalvelua ja liiketapaamisia. Perinteisesti arkipuku on väriltään harmaa tai sininen ja valmistettu laadukkaasta villakankaasta. Tavallisemmin arkipuvun kanssa käytetään valkoista tai vaaleansinistä kauluspaitaa ja hillittyä solmiota. Solmion tulee olla tummempi kuin paita ja erivärinen kuin puku.lähde? Kengät ja sukat voivat arkipuvun kanssa olla mustat. Jos arkipuvun kanssa käytetään taskuliinaa, tulee sen olla joko paidan tai solmion värinen.lähde? Arkipukuun voidaan myös yhdistää liivi. Liivi on yleensä samanvärinen ja samaa kuosia kuin puku.

Naisten arkipuvusta puhuttaessa tarkoitetaan siistiä housu- tai jakkupukua tai leninkiä, mahdollisesti jakun kanssa. Arkipuvun kenkinä ovat yleensä avokkaat. Tyypillisiin asusteihin kuuluvat erilaiset huivit. Arkipukua käytetään ennen kello 18 olevissa päivätilaisuuksissa.

Naisten arkipuku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etiketin mukaan jos kutsussa lukee arkipuku, nainen pukeutuu tuolloin jakkupukuun tai tyylikkääseen, korkealaatuiseen neuleeseen tai neuletakin ja puseron yhdistelmään ja hameeseen. Arkipuku-nimitystä meillä harvoin enää käytetään, mutta matkustettaessa ulkomaille esim. työasioissa, saattaa tämäkin tulla vastaan. Jakkupuvun materiaalin kannattaa olla laadukas, kevyt villa tai villasekoite. Myös silkkisekoitteet ovat materiaaleina sopivia.

Väreinä kaikki neutraalit värit sopivat oikein hyvin, nykyisin harkitusti myös musta, vaikkakaan se ei ole klassinen arkipuvun väri. Jakkupuku kannattaa hankkia puvuston peruspuvuksi ja ostaa siihen kolmanneksi osaksi myös housut. Housuja meillä Suomessa käytetään myös virallisemmissa tilaisuuksissa, kun ulkomailla niitä ei välttämättä aina niinkään naiselle hyväksytä. Myös kotelomekon ja jakun yhdistelmä on arkipukunakin hyvä, sitä on myös helppo muunnella korujen avulla vaikkapa iltatilaisuuteen.

Neutraalimman jakkupuvun kanssa voi käyttää persoonallisempaa ja värikkäämpää puseroa, työasussa kuitenkaan läpinäkyvyys ja paljastavuus eivät ole suotavia.

Kenkinä jakkupuvun kanssa etenkin työkäytössä käyvät avokkaat. Kenkien korko ja väritys on hyvä valita tilanteen ja asun mukaan, yleensä neutraalin väriset kengät ovat käytännölliset ja sopivat hillittyyn työpukeutumiseen. Sisätiloihin tultaessa ulkojalkineet vaihdetaan aina kevyempiin sisäjalkineisiin. [1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.