Turkislakki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turkislakki.
Turkislakkeja käyttäviä suomalaissotilaita Raatteentiellä vuonna 1940.

Turkislakki (ven. ушанка, ušanka) tai karvalakki on korvaläpillä varustettu päähine (korvuslakki). Korvaläpät voidaan sitoa hatun päälle ”kruunuksi” tai leuan alle, jolloin ne suojaavat korvia kylmältä. Turkislakki on yleensä valmistettu kaniinin turkista, mutta myös susi, koira, kettu, näätä ja korkealuokkainen lampaan nahka ovat käytettyjä.

Taitettavilla korvaläpillä varustettuja turkislakkeja on käytetty Skandinaviassa, Venäjällä sekä Keski-Aasiassa vuosisatoja. Uskotaan, että venäläiset omaksuivat turkislakin Keski-Aasian paimentolaisilta keskiajalla; nykyisen kaltainen, pyöreän kruunun omaava turkislakki yleistyi kuitenkin vasta 1900-luvun aikana, ensimmäiseksi Venäjällä.

Stereotyyppisesti turkislakki koristaa venäläisen päätä. Hattua ja sen variaatioita käytetään kuitenkin yleisesti myös Kiinassa, Pohjois-Koreassa, Itä-Euroopassa ja entisen Neuvostoliiton alueella. Lisäksi monet Itä-Euroopasta Yhdysvaltoihin saapuneet siirtolaiset käyttävät päähinettä. On mahdollista, että venäläiset omaksuivat hatun käytön mongoleilta keskiajalla näiden tunkeutuessa Venäjälle. Arvokkaasta soopelinnahasta tehty korvallinen turkislakki oli varakkaiden pajarien tunnus.

Suomen kielessä 1960- ja 1970-luvulla siviilimalliseen turkislakkiin on viitattu Nikitana Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšoviin viitaten.[1][2] Suomessa turkislakista tuli koululaisten käyttämä pipoa lämpimämpi päähine 1970-luvun alussa, mutta Suomessa se oli usein keinotekoista muovikuiduista tehtyä karvaa.

Käyttö univormuissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Neuvostosotilaiden käyttämä turkislakki.

Turkislakki kuuluu myös monissa maissa, kuten Venäjällä ja Kanadassa, poliisien ja armeijan talvipukuun. Lakki kuuluu myös Suomen puolustusvoimien perusvarustukseen nimellä ”Turkislakki m/87”, ”Turkislakki M91” tai ”Turkislakki M05”. Suomen puolustusvoimissa turkislakki oli aluksi kenttäharmaa, mutta nykyään se on maastopuvun vihreä (lakkimallit M91 ja M05, poikkeuksena Panssariprikaatin käyttämä kokomusta ”Turkislakki M92” sekä jäljempänä mainitut); nykyään yksiväristä karvalakkia käytetään vain merivoimissa (turkislakki M/30), Panssariprikaatissa (M92), sekä pukujen M/58 ja M/83 tai muiden ulkokäyttöön tarkoitettujen yksiväristen pukujen kanssa (M/87 ja M/39.) Aikaisemminkin harmaa turkislakki talvioloissa peitettiin lumipuvun hupulla, jotta se ei olisi erottunut lumesta. Kenraalien turkislakki M/39 on valkoinen, varustettuna sinisellä ristillä lakin päällipuolella alas laskettavan lipan ja korvaläppien alla.

  1. Pakkaskelin klassikko on lämmin Kaleva. Viitattu 21.9.2021.
  2. Nyt ei palella! - Nikita käyttöön, kun pakkanen yltyy Iisalmen Sanomat. 16.1.2016. Viitattu 21.9.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]