Vakosametti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puuvilla- ja villavakosamettia

Vakosametti on sametti jonka nukkapinnassa on vakoja.[1]

Vakosametti on valmistettu tiheänukkaisesta puuvillakankaasta tai jostain muusta tekstiilikuidusta, esimerkiksi villasta. Se on lämmin ja kestävä kangas, jota käytetään muun muassa housuissa ja takeissa. Kankaan englanninkielisen nimen corduroy on väitetty tulevan ranskan kielen sanoista "corde du roi" (kuninkaan kangas), mutta tämä on harhaluulo.[2]

Kapeavakoista vakosamettia kutsutaan nimellä manchester, leveää nimellä genovanvakosametti.[3] Vakosametin aiempia Suomessa käytettyjä nimityksiä tai sitä muistuttavia kangaslajeja ovat genuacord, korderoj, kudesametti, pesusametti ja manchester tai manchestersametti.[4][5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MOT Kielitoimiston sanakirja © Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy
  2. Corduroy Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition (maksullinen). Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 18.11.2013. (englanniksi)
  3. Tekstiilisanasto, Peter Hahn Oy. Viitattu 22.6.2014.
  4. Korderoj, Tietosanakirja 1909–1922 s. 1339.
  5. Lublin, J. ja Willny, H.: Kauppatavarat: Pukimet ja kudonnaiset, s. 153. Helsinki: Tammi, 1948.
  6. Hannelore Eberle, Hermann Hermeling, Marianne Hornberger, Roland Kilgus, Dieter Menzer, Werner Ring, suom. Pirjo Luoto ja Irma Boncamper: Ammattina vaate, s. 113. Alkuteos Fachwissen Bekleidung. WSOY, 2002. ISBN 951-0-26522-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vakosametti.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.