Jack White

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jack White
Jack White esiintymässä The Dead Weatherin kanssa vuonna 2009.
Jack White esiintymässä The Dead Weatherin kanssa vuonna 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt9. heinäkuuta 1975 (ikä 48)
Detroit, Michigan, Yhdysvallat
Muusikko
Taiteilijanimi Jack White, Jack White III
Aktiivisena 1990–
Tyylilajit Rock, alternative rock, blues-rock, punk blues, garage rock, bluegrass
Soittimet kitara, laulu, rummut, basso, piano, marimba, mandoliini
Yhtyeet The White Stripes
The Raconteurs
The Dead Weather
The Upholsterers
The Go
Loretta Lynn
Beck
Holly Golightly
Soledad Brothers
Alicia Keys
Levy-yhtiöt Third Man Records
Aiheesta muualla
jackwhiteiii.com

Jack White (John Anthony Gillis, s. 9. heinäkuuta 1975 Detroit, Michigan, Yhdysvallat) on The White Stripes -yhtyeen laulaja-kitaristi, minkä ohella hän on myös tuottaja sekä näyttelijä. Musiikkiinsa hän ottaa vaikutteita erityisesti vanhoilta country blues-artisteilta, kuten Son Houselta.

Jack White soittaa kitaraa ja laulaa The Raconteurs -yhtyeessä. Yhtye on julkaissut kaksi albumia: Broken Boy Soldiers ja Consolers of the Lonely. Vuonna 2009 White perusti yhtyeen The Dead Weather, jossa hän soittaa rumpuja ja kitaraa sekä laulaa. Yhtye on tehnyt yhden albumin nimeltään Horehound.

Jack White tunnetaan kitaroista, jotka eivät ole valtavirrassa kovin suosittuja. The White Stripesissa White soitti punaista JB Hutto Montgomery Airlinea, joka on tehty lasikuidusta. The White Stripesin suosion myötä kitaran kysyntä kasvoi ja Eastwood alkoikin valmistaa kitarasta uusia puusta tehtyjä versioita.

The Raconteursia varten Whitelle valmistettiin Gretsch Duo Jet -mallinen kitara, joka oli päällystetty kuparilevyillä. Kitarassa oli kolme jokaista eri kytkintä ja säädintä, koska White on hyvin kiinnostunut numerosta kolme. Kitara tunnetaan nimellä Gretsch Triple Jet.

The Dead Weatherissa White soittaa Gretsch Jupiter Thunderbird -mallista kitaraa.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The White Stripesin jäsenet Jack ja Meg White kertoivat olevansa sisaruksia, mutta todellisuudessa he olivat naimisissa vuosina 1996–2000. Eron jälkeen Jack White piti sukunimen White.

Vuonna 2003 Whitella oli lyhyt, mutta paljon julkisuutta saanut suhde näyttelijä Renée Zellwegerin kanssa. White ja Zellweger tapasivat Päämääränä Cold Mountain -elokuvan kuvauksissa.

Jack White oli vuosina 2005–2013 naimisissa malli Karen Elsonin kanssa. Heillä on kaksi lasta, vuonna 2006 syntynyt tytär ja vuonna 2007 syntynyt poika. White avioitui kolmannen kerran huhtikuussa 2022 yhtyeensä konsertissa Detroitissa muusikko Olivia Jeanin kanssa.[1]

Valkokankaalla Jack White on esiintynyt elokuvassa Päämääränä Cold Mountain, jossa hänellä oli merkittävä rooli pelimannina. Hän on myös vieraillut elokuvassa Shine a Light.

Yhdessä Alicia Keysin kanssa White duetoi tunnuskappaleen nimeltä "Another Way to Die" James Bond -elokuvaan 007 Quantum of Solace, jonka Suomen ensi-ilta oli 7. marraskuuta 2008. White on myös itse kirjoittanut ja tuottanut laulun. Laulu on ensimmäinen duetto Bond-elokuvien tunnusmusiikkina.

Vuonna 2009 White esiintyi yhdessä Jimmy Pagen (The Yardbirds, Led Zeppelin) ja The Edgen (U2) kanssa elokuvassa It Might Get Loud, joka käsittelee sähkökitaran historiaa heidän aikakausinaan.

Soolodiskografia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ilmestymisvuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1987 The Rosary Murders The Rosary Murders alttaripoika
2003 Päämääränä Cold Mountain Cold Mountain Georgia
Coffee and Cigarettes Coffee and Cigarettes Jack White
Mutant Swinger from Mars Mutant Swinger from Mars Mikey
2007 Walk Hard Walk Hard: The Dewey Cox Story Elvis Presley
2009 It Might Get Loud It Might Get Loud Jack White