Bluegrass

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee musiikinlajia. "Sininen ruoho" eli niittynurmikka on antanut nimen myös Bluegrassin alueelle.
Bluegrass
Alkuperä folkmusiikki, afro-musiikki, blues, jazz
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kehittymisen
ajankohta
1940-luvun loppu
Tyypillisiä
soittimia
viulu, banjo, akustinen kitara, mandoliini, dobro, kontrabasso
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
progressiivinen bluegrass
Georgialainen bluegrass-muusikko Lawrence Eller vuonna 1979.

Bluegrass on musiikkityyli, jossa on vaikutteita vanhemmasta yhdysvaltalaisesta populaarimusiikista sekä irlantilaisesta ja skottilaisesta kansanmusiikista. Bluegrassin katsotaan syntyneen 1920- ja 1930-luvulla. Bluegrass on yleensä akustista musiikkia jossa käytetään muun muassa banjoa, viulua, kitaraa, mandoliinia, kontrabassoa ja joskus myös dobroa. Rummut ovat harvinaisuus, ja rytmiä antaa vaihtobasso. Suuri osa bluegrass-musiikin viehätyksestä perustuu rytmikkyyteen, kaksi- tai kolmiäänisen laulun harmoniaan sekä yksinkertaiseen, tarttuvaan melodiaan, jota varioidaan taitavasti eri soittimilla. Laulu on tyypillisesti nasaalissa. Countryyn verrattuna Bluegrass on nopeampaa ja monipuolisempaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikista musiikkityyleistä juuri bluegrassin on selkeiten keksinyt yksi taho. Se on "bluegrassin isäksikin" kutsuttu Bill Monroe and Blue Grass Boys.[1] Muita lajin tunnetuimpia kokoonpanoja ovat Carter Family ja Stanley Brothers, jonka laulaja-banjonsoittaja, Dr. Ralph Stanley, on edelleen yksi alan arvostetuimmista nimistä. Stanley itse kutsuu musiikkiaan nimellä "vuoristomusiikki" tarkoittaen Appalakkien alueen entisajan asukkaiden kansanomaista laulu- ja soitinmusiikka, joka edelsi bluegrassin syntymistä. Monet vanhanajan bluegrass-kokoonpanot olivat saman perheen jäsenistä koostuvia ja tämä perinne on jatkunut nykyaikaan saakka. Esimerkkeinä tällaisista perheyhtyeistä mainittakoon Cox Family ja The Whites. Nyky-bluegrassia edustaa lisäksi mm. Alison Krauss & Union Station -yhtye, jonka keulakuva Krauss soittaa laulamisen ohella viulua. Tunnettuja bluesgrass-yhtyeitä ovat myös Hayseed Dixie sekä Iron Horse, jotka tekevät bluegrass-versioita tunnetuista heavy- ja rockkappaleista.

Bluegrass Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tunnetuin bluegrass-yhtye on Jussi Syren and The Groundbreakers, joka soittaa muun muassa Itse valtiaiden alkutunnuksen. Bluegrass yhtye Rautakoura pääsi puolestaan vuoden 2013 Uuden Musiikin Kilpailun kymmenen parhaan joukkoon. Suurimpia bluegrass-tapahtumia Suomessa on Ruotsinpyhtään Bluegrass-festivaali.Vuodesta 1975 ovat myös soittaneet suomen bluegrass pioneerit Kari ja Seppo Hartikainen(mm.Roving Gamblers,Hard line bluegrass boys yhtyeessä.)He ovat myös esiintyneet duona Kari kitara ja laulu ja Seppo banjo ja laulu.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkityyli on saanut nimensä Bill Monroe and His Blue Grass Boys -yhtyeen mukaan. Blue Grass (niittynurmikka) on Bill Monroen syntymäosavaltion Kentuckyn tunnus - Kentucky, the bluegrass state.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.