Niittynurmikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niittynurmikka
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Pooideae
Suku: Nurmikat Poa
Laji: pratensis
Kaksiosainen nimi

Poa pratensis
L.

Katso myös

  Niittynurmikka Wikispeciesissä
  Niittynurmikka Commonsissa

Niittynurmikan kukinto.

Niittynurmikka (Poa pratensis) on tuulipölytteinen yleinen monivuotinen heinäkasvi, joka on Suomessa muinaistulokas. Kasvi aiheuttaa heinäallergiasta kärsiville henkilöille allergiaoireita.

Niittynurmikka ei ole selvärajainen laji, vaan apomiktisen lisääntymistavan myötä syntyneiden, toisistaan hieman poikkeavien pikkulajien kokonaisuus. Niittynurmikasta erotetaankin useita eri alalajeja, joita luokitellaan toisinaan myös omiksi lajeikseen. Tällaisia ovat ainakin pohjannurmikka (Poa pratensis subsp. alpigena, syn. Poa alpigena), hoikkanurmikka (Poa pratensis subsp. angustifolia, syn. Poa angustifolia), pikkunurmikka (Poa pratensis subsp. irrigata, syn. Poa irrigata), matalanurmikka (Poa pratensis subsp. subcaerulea, syn. Poa subcaerulea, Poa humilis) ja itunurmikka (Poa pratensis subsp. colpodea)[2][3]. Suomessa niin kutsuttuun niittynurmikkaryhmään (Poa pratensis -ryhmä) kuuluvat niittynurmikka, pohjannurmikka, matalanurmikka ja hoikkanurmikka[4].

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niittynurmikka kasvaa 20–70 cm korkeaksi. Sen lehdet ja korsi ovat tummanvihreät, usein hiukan sinisen vivahtavat. Lehdet ovat kourumaisia ja kärjistään veneenmuotoisia. Kukintona on 10–20 cm pitkä, harmahtavanvihreä röyhy, jonka tähkylät ovat soikeita.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niittynurmikkaa tavataan lähes koko pohjoisella pallonpuoliskolla Siperian ja Kanadan pohjoisosia sekä Alaskaa ja Grönlantia lukuun ottamatta[5]. Niittynurmikasta on useita huonosti määriteltyjä alalajeja; koska se on suosittu rehukasvi, sen siementä on kuljetettu eri puolille maailmaa ja kotoperäiset kannat ovat sekaantuneet.[6]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niittynurmikkaa kasvatetaan rehu- ja laidunkasvina sekä nurmikkosekoituksissa.[7]

Se kasvaa hitaasti mutta kestää hyvin tallaamista. Yhdysvalloissa sitä kutsutaan nimellä Kentucky Bluegrass. Se oli aiemmin suosittu golfkenttien ruoholaji, mutta se ei kestä kovin lyhyeksi leikkaamista ja on siksi jäänyt syrjään.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maiz-Tome, L.: Poa pratensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.10.2016. (englanniksi)
  2. Den virtuella floran: Ängsgröe (Poa pratensis) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 6.6.2018. (ruotsiksi)
  3. Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet: Poa Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet. Finto. Viitattu 6.6.2018.
  4. Kasviatlas 2016: Poa pratensis Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 6.6.2018.
  5. Den virtuella floran: Ängsgröe (Poa pratensis) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 28.1.2007.
  6. Tampere.fi
  7. Rakentaja.fi (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. Suomen golfkentänhoitajien yhdistys (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.