Tina Turner

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tina Turner
Tina Turner in 1996.jpg
Tina Turner
Syntynyt 26. marraskuuta 1939 (ikä 75)
Kotipaikka Nutbush, Tennessee
Aktiivisena 1958–
Tyylilajit rock and roll, pop, blues
Ammatit Laulaja, sanoittaja, tanssija, näyttelijä
Soittimet Laulu
Yhtyeet Ike & Tina Turner
Levy-yhtiöt United Artists (1974–1979)
EMI (Capitol, Parlophone, Virgin) (1984–)

Tina Turner (oikealta nimeltään Anna Mae Bullock, s. 26. marraskuuta 1939, Nutbush, Tennessee) on alunperin yhdysvaltalainen, nykyään sveitsiläinen rocklaulaja. Turnerin voimakas soul-ääni ja energinen lavakarisma ovat tehneet hänestä suositun viihdyttäjän ja myöhemmin pop-ikonin. Hänellä on asunto Sveitsin "kultarannikolla" Zürichjärven rannalla ja huvila Ranskan Villefranche-Sur-Merissä. Turner on seurustellut vuodesta 1986 saksalaisen Erwin Bachin kanssa. Turner on saanut kymmenen Grammy-palkintoa. Häntä sanotaan Queen of Rock 'n' Rolliksi. Turner on myös yksi musiikin historian suosituimpia live-esiintyjiä. Levyjä on myyty noin 200 miljoonaa kappaletta. Guinnessin ennätysten kirja on julkaissut, että Tina Turner on myynyt enemmän konserttilippuja kuin kukaan toinen sooloartisti koko musiikin historiassa. Hänen kiertueensa ovat keränneet miljoonia katsojia. Turner on yksi menestyneimmistä naispuolisista artisteista.[1]

Ura yhdessä Ike Turnerin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tina Turner ei olisi Tina Turner, jos hän ei olisi tavannut miestä nimeltä Ike Turner. Anna Mae tutustui Ikeen 1950-luvun lopulla. Nuori Tina kävi kuuntelemassa musiikkia klubilla, jossa Ike soitti bändinsä kanssa. Keikkojen lomassa Tina tutustui lähemmin Ikeen, joka teki kaikkensa hurmatakseen kauniin lukiolaistytön. Kun Ike sai selville, että Tina osaa laulaa, hän puhui Tinan perustamaan bändin kanssaan. Syntyi duo nimeltään Ike and Tina Turner. Työtoveruus syveni rakkaudeksi ja parille syntyi poika. Nuoren perheen elämä hymyili, ja pari keikkaili ahkerasti. Vähitellen Tina huomasi, että hänen miehessään on myös pimeämpi puoli. Tämä halusi kontrolloida Tinaa. Vuonna 1960 Ike kosi. Tina ei uskaltanut kieltäytyä, koska hän pelkäsi liikaa. Kaksi päivää kosinnan jälkeen pari ajoi Meksikoon. Haaveilemiensa häiden sijaan Tina meni naimisiin koruttomassa vihkitilaisuudessa. Kaksikko nousi 1960-luvulla kansainväliseen suosioon. Heidän tunnetuin hittinsä oli Phil Spectorin tuottama "River Deep, Mountain High". Muita hittejä olivat muun muassa "A Fool in Love", "Proud Mary" ja "Nutbush City Limits".

Ike ja Tina Turner 23. marraskuuta 1972
Tina Turner valtatie.

Ura ilman Ike Turneria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avioeron jälkeen vuosikausia miehensä varjossa ollut Tina halusi näyttää, mihin hänestä on. Unohduksiin painunut soullaulaja teki näyttävän paluun vuonna 1984 albumilla Private Dancer, jolla hänen komea äänensä pääsi kriitikoiden mukaan oikeasti ensimmäistä kertaa oikeuksiinsa. Albumin teossa häntä avustivat rockin valiomuusikot Mark Knopflerin johdolla. Levyltä julkaistu single What's Love Got to Do with It teki Tinasta tähden, joka täytti areenat samalla tavalla kuin Madonna ja Bruce Springsteen.

Minulla ei ollut helppoa urani alussa ja tiedän mitä huipulle pääseminen vaatii. Olen maksanut velkani itse ja päässyt oman elämäni näyttämölle. Kaikki mennyt on ollut sen arvoista totesi Tina tuolloin.lähde? Turner on julkaissut kahdenkymmenen vuoden aikana useita menestyssinglejä, kuten vuoden 1989 "The Best". Tina Turner esiintyi myös The Whon rockoopperassa Tommy ja elokuvassa Mad Max Beyond Thunderdome (1985). Tina Turnerin elämästä on tehty myös musikaali.[2] Turnerin elämästä tehtiin vuonna 1993 elokuva What´s Love Got To Do With It, jossa Turneria esitti Angela Bassett.[2]

Tina on ystävystynyt ja tehnyt yhteistyötä monien merkittävien nimien kanssa. Näitä ovat muun muassa Rolling Stones, Tom Jones, Eric Clapton, Eros Ramazotti, Bryan Adams ja Phil Collins.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grammy esiintyminen ja uusi kiertue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turner jäi eläkkeelle vuonna 2004 mutta palasi kuitenkin julksuuteen vähäksi aikaa kiertueelle nimeltä "Live in Concert" Yhdysvalloista Kansasista 1. lokakuuta 2008. Kiertue jatkui Eurooppaan keväällä 2009. Hän on eläkkeelle jäämisen jälkeen levyttänyt muutamia kappaleita ja tehnyt joitakin TV-esiintymisiä (muun muassa promootiokiertue kokoelma-albumille All the Best sekä vuoden 2008 Grammy Awards -esiintyminen). Se oli Turnerin ensimmäinen oikea kiertue kahdeksaan vuoteen. Kiertue ulottui myös Helsinkiin, jossa Turner esiintyi Hartwall Areenalla 23. ja 24. huhtikuuta 2009. Kiertue oli yksi vuoden 2009 myydyimmistä ja tuotti noin 90 miljoonaa euroa 90 konsertista. Euroopan- kiertue oli toiseksi tuottoisin 58 miljoonalla eurolla.lähde?

Tina turner tour
Tina Turner Live! Kiertuetta. 2009

Tina sanoi Live in concert -kiertueesta "Tahdon nousta lavalle ja esiintyä, mutta jokapäiväinen aikataulujen kanssa eläminen on rankkaa työtä. Siksi olenkin sanonut, että teen mielellään mahdollisimman vähän promootiota tällä kiertueella. On myös nautinto jäädä eläkkeelle. Minä elän mukavaa elämää ja olen onnellinen."[3]

Vuoden 2009 syksynä Rolling Stone -lehti nimesi Turnerin yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista laulajista.lähde?

2010-luku ja nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turner sai Swiss Awards 2010 -palkintogaalassa show-sarjastapalkinnon[4]

Tina Turner kertoi lehdistölle Giorgio Armanin "Prive"-muotinäytöksessä Pariisissa, että ei ole pois suljettua, että hän tekisi vielä uuden maailmankiertueen. Ihmiset haluavat vielä nähdä häntä lavalla ja hän ei kielläkään, etteikö voisi pyytää "tyttöjä" takaisin ja tehdä jotain. [5]

Tina Turner meni naimisiin vuonna 2013 pitkäaikaisen kumppaninsa Erwin Bachin kanssa. Häät pidettiin Tinan kotona Sveitsissä. Tilaisuuteen osallistuivat muun muassa Oprah Winfrey ja Bryan Adams.

Huhtikuussa 2014 uutisoitiin, että Tina Turner oli saanut aivohalvauksen, mutta oli kuitenkin toipumassa siitä. Halvauskohtauksen ajankohdasta tai paikasta ei Hamburger Morgenpostilla ollut tietoa, mutta lehden haastatteleman Albert B:n mukaan halvaus oli lievä. [4]

Kiertueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Private Dancer Tour On Tinan kolmas oma kiertue ja samalla ensimmäinen suuri kiertue. Kiertue auttoi Tinan Comebackissa, joka on musiikin historian parhaimpia comebackejä. Kaksi viimeistä Japanin konserttia Tina lopetti esittämällä Bruce Springsteenin "Dancin In The Dark".

Konserttien määrä oli 60 Euroopassa, 104 Pohjois-Amerikassa, 10 Australiassa, 2 Japanissa, 176 yhteensä.

Break Every Rule Tour rikkoi ennätyksiä 13 maassa. Se oli vuoden 1987–1988 vuoden suurin kiertue, ja katsojia oli yli 4 miljoonaa.

Foreign Affair Tour on Tinan ensimmäinen stadionkiertue ja samalla ensimmäinen kiertue joka ulottui vain Eurooppaan. Kiertue sisälsi 121 konserttia.

Whats' Love? Tour on Tinan kuudes kiertue, kiertue ulottui vain Amerikkaan ja muutamaan Euroopan konserttiin.

Wildest Dreams Tour on Tinan seitsemäs kiertue. Kiertueeseen sisältyi 255 konserttia. Kiertue tuotti melkein 20 miljoonaa dollaria.lähde?

Twenty Four Seven Tour kiertueen piti olla Tinan viimeinen, mutta hän palasi lavoille vuonna 2008.

Tina!: 50th Anniversary Tour on Tinan viimeisin kiertue vuodelta 2008–2009. Tina sai inspiraation kiertueelle vuoden 2008 Grammy-gaalasta jossa esiintyi Beyoncen kanssa.

Tina Turner Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Tina Turner konsertoi ensimmäisen kerran 24. elokuuta 1982 Kulttuuritalossa Helsingissä. Private Dancer -kiertue saapui Helsinkiin 19. helmikuuta 1985. Foreign Affair -kiertueella vuonna 1990 Tina esiintyi 14. ja 15. toukokuuta Helsingin jäähallissa. Wildest Dreams -kiertueella Turner esiintyi Helsingin olympiastadionilla 7. elokuuta 1996 50 000 katsojalle. Viimeisimmällä 24/7 -kiertueellaan hän esiintyi kahdesti Finnair Stadiumilla Helsingissä, 9. ja 10. elokuuta 2000. Turner esiintyi Hartwall Areenalla 23. ja 24. huhtikuuta 2009.[6]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1976 Tina ja Ike Turner olivat matkalla lentokentälle, kun Ike tarjosi Tinalle palan suklaata. Tina kieltäytyi. Ike raivostui ja alkoi hakata vaimoaan. Tina on kertonut, että tuolla hetkellä hän päätti jättää miehensä. Huonoon suhteeseen olivat kuuluneet alusta saakka alkoholi, huumeet ja uskottomuus.

Tina ilmoitti asianajajansa välityksellä haluavansa avioeron, Ike raivostui. Hän yritti vaikeuttaa Tinan elämää kaikin mahdollisin keinoin. Hän väitti että Tina oli velkaa hänelle 500 000 dollaria sopimusrikkomusten vuoksi. Vaikka Tina eli paineen alla ja rahapulassa, tunsi hän ensimmäistä kertaa elämässään olevansa vapaa ja ilman Iken kontrollointia.

Tina jättäytyi musiikkibisneksestä muutamaksi vuodeksi, myöhemmin hän kertoi tarvinneensa tauon, jotta paluu olisi mahdollista. Eroprosessissa Tinaa auttoi buddhalainen mietiskely. Turner oli alun perin baptisti, mutta kääntyi myöhemmin buddhalaisuuteen. Turner aloitti 1986 suhteen nykyisen miesystävänsä Erwin Bachin kanssa. Bach 17 vuotta nuorempi kuin Turner. Ike Turner kuoli 12. joulukuuta 2007 kokaiinin yliannostukseen. Tina Turnerin edustaja julkisti Tinan lausunnon, jossa tämä totesi olevansa tietoinen Ike Turnerin poismenosta. - Tina ei ole ollut tekemisissä Ike Turnerin kanssa 35 vuoteen. Muita lausuntoja ei tulla antamaan, tiedotteessa todettiin lyhyesti.[7] Syyskuussa 2010 Turnerin sisar Alline kuoli 73-vuotiaana.

Vuonna 2013 Tina meni naimisiin pitkäaikaisen miesystävänsä Erwin Bachin kanssa. Häät pidettiin Tinan Sveitsin kodissa. Tilaisuuteen osallistui mm. Oprah Winfrey ja Bryan Adams.

Palkinnot ja saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tina on voittanut kymmenen Grammy-palkintoa ja Rolling Stone -lehti listasi Tinan parhaimpien laulajien joukkoon. Tina on listattu 25 parhaan tanssijan joukkoon, Tina on myynyt enemmän konserttilippuja kuin kukaan toinen artisti maailmassa ja hänet on nimitetty Oprah Winfreyn 25 legendaarisimpien naisten joukkoon. 2005 – Kennedy Center Honors – Kunniapalkinto. [8]

Presidentti George Bush onnittelee Tinaa. Vasemmalta oikealle, Tony Bennett, Suzanne Farrell, Julie Harris, Robert Redford ja Tina Turner.

New York Daily News on julkaissut listan 20 rikkaimmasta naisartistista. Tina sijoittui 350 miljoonalla dollarilla sijalle 10.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Albumin tiedot Listasijoitus Myynti
US
[9]
US R&B
[9]
CAN
[10]
UK
[11]
AUS
[12]
NED
[13]
FRA
[14]
GER
[15]
SWI
[16]
AUT
[17]
SWE
[18]
1974 Tina Turns the Country On
 • Julkaistu: Elokuu 1974
 • Levy-yhtiö: United Artists
 • Formaatit: LP, C-kasetti
1975 Acid Queen
 • Julkaistu: Lokakuu 1975
 • Levy-yhtiö: EMI Music/United Artists
 • Formaatit: LP, C-kasetti
115
1978 Rough
 • Julkaistu: Syyskuu 1978
 • Levy-yhtiö: Ariola/EMI Music/United Artists
 • Formaatit: LP, C-kasetti
1979 Love Explosion
 • Julkaistu: Maaliskuu 1979
 • Levy-yhtiö: Ariola/EMI Music/United Artists
 • Formaatit: LP, C-kasetti
1984 Private Dancer
 • Julkaistu: Toukokuu 1984
 • Levy-yhtiö: Capitol
 • Formaatit: LP, C-kasetti, CD-levy
3 1 2 2 2 2 3 1 7
 • US: 5× platina[19]
 • CAN: 7× platina[20]
 • UK: 3× platina
 • GER: 2× platina[21]
 • Maailmanlaajuinen myynti: 20 miljoonaa
1986 Break Every Rule
 • Julkaistu: Syyskuu 1986
 • Levy-yhtiö: Capitol
 • Formaatit: LP, C-kasetti, CD-levy
4 7 4 2 2 1 1 2 2
 • US: 3× platina[19]
 • CAN: 2× platina[20]
 • UK: platina
 • GER: 2× platina[21]
 • Maailmanlaajuinen myynti: 12 miljoonaa
1989 Foreign Affair
 • Julkaistu: Syyskuu 1989
 • Levy-yhtiö: Capitol
 • Formaatit: LP, C-kasetti, CD-levy
31 83 12 1 15 6 1 1 1 1
 • US: kulta[19]
 • CAN: platina[20]
 • UK: 5× platina
 • SWE: kulta[22]
 • GER: 2× platina[21]
 • SWI: 4× platina[23]
 • Maailmanlaajuinen myynti: 9 miljoonaa
1996 Wildest Dreams
 • Julkaistu: Syyskuu 1996
 • Levy-yhtiö (USA): Virgin
 • Levy-yhtiö (UK): Parlophone
 • Formaatit: C-kasetti, CD-levy
61 26 29 4 14 5 14 2 1 2 5
 • CAN: kulta[20]
 • UK: 2× platina
 • SWE: kulta[22]
 • FRA: 2× kulta[24]
 • GER: platina[21]
 • SWI: platina[23]
 • Maailmanlaajuinen myynti: 6 miljoonaa
1999 Twenty Four Seven
 • Julkaistu (USA): Lokakuu 1999
 • Julkaistu (UK): Marraskuu 1999
 • Julkaistu (Saksa): Lokakuu 1999
 • Levy-yhtiö (USA): Virgin
 • Levy-yhtiö (UK): Parlophone
 • Formaatit: C-kasetti, CD-levy
21 29 9 9 24 23 3 1 5 6
 • US: kulta[19]
 • CAN: kulta[20]
 • UK: platina
 • SWE: platina[22]
 • FRA: kulta[24]
 • GER: 3× kulta[25]
 • SWI: platina[23]
 • Maailmanlaajuinen myynti: 4 miljoonaa

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Videon tiedot Myynti
[26]
1978 Wild Lady of Rock
 • julkaistu: 1978
 • Levy-yhtiö: tuntematon
1982 Nice 'n' Rough
 • julkaistu: 1982
 • Levy-yhtiö: EMI/Thorn
1984 Private Dancer - The Videos
 • julkaistu: 1984
 • Levy-yhtiö: Pioneer
1985 Private Dancer Tour
 • Julkaistu: 1985
 • Levy-yhtiö: Sony
1986 What You See is What You Get
 • Julkaistu: 1986
 • Levy-yhtiö: Picture Music International
Break Every Rule: The Videos
 • Julkaistu: 1986
 • Levy-yhtiö: HBO Cannon Video
1988 Live in Rio '88
1989 Foreign Affair - The Videos
 • Julkaistu: 1989
 • Levy-yhtiö: Capitol
1991 Foreign Affair live Barcelona 1990
 • Julkaistu: 1991
 • Levy-yhtiö: Polygram
Simply the Best: The video collection
 • Julkaistu: 1991
 • Levy-yhtiö: Capitol
1992 The Girl from Nutbush
 • Julkaistu: 1992
 • Levy-yhtiö: Strand Home Video
1993 What's Love...? Live
 • Julkaistu: 22. syyskuuta 1993
 • Levy-yhtiö: Picture
1996 Live in Amsterdam - Wildest Dreams Tour
 • Julkaistu: 16. syyskuuta 1997
 • Levy-yhtiö: Fox Lorber
 • US: kulta
1997 Behind the Dreams
 • Julkaistu: 1997
 • Levy-yhtiö: tuntematon
1999 Celebrate! - 60th Birthday Special
 • Julkaistu: 21. marraskuuta 2000
 • Levy-yhtiö: Image
2000 One Last Time Live in Concert
 • US: platina
 • CAN: platina[27]
2005 All the Best – The Live Collection
 • Julkaistu: 15. maaliskuuta 2005
 • Levy-yhtiö: Capitol
 • US: kulta
2009 Tina Live
 • Julkaistu: 28. syyskuuta 2009
 • Levy-yhtiö: Parlophone
 • Nauhoitettu: 21. maaliskuuta 2009, Gelredome, Alankomaat

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli Huomioitavaa
1971 Taking off – otetaan hatkat itseään
1975 Tommy The Acid Queen
1978 Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band Our Guests at Heartland
1985 Mad Max Beyond Thunderdome Auntie Entity Won (1986) - NAACP Image Award for Outstanding Actress in a Motion Picture
1993 What's Love Got to Do with it Itseään Angela Bassettin lauluääni, esiintyy myös arkistomateriaalissa
Last Action Hero Pormestari
Televisio
Vuosi Ohjelma Rooli Huomioitavaa
1970 It's Your Thing Itseään dokumenttielokuva
Gimme Shelter Itseään dokumenttielokuva
2000 Ally McBeal Itseään cameorooli jaksossa "The Oddball Parade"

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1986 I, Tina (ilmestynyt monella kielellä)
 • 1999 The Real T: My 22 years with Tina Turner
 • 2003 Break Every Rule
 • 2005 Simply the Best

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tina Turner Suomeen huhtikuussa Viitattu 10.8.2010.
 2. a b Ilta-Sanomat – Tina Turnerin elämästä musikaali
 3. http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1634397
 4. .[1]
 5. http://www.reuters.com/article/idUSTRE60P09920100126?type=entertainmentNews
 6. [2]
 7. http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1469547
 8. [3]
 9. a b Billboard chart positions > albums > Tina Turner allmusic. Viitattu 2009-07-01.
 10. [http://www.collectionscana da.gc.ca/rpm/028020-110.01-e.php?PHPSESSID=v2a76h62to0aart05gg0u3agj2&q1=Tina+Turner+albums&x=0&y=0 Search results for "Tina Turner"] RPM. Viitattu 2009-07-02.
 11. Chart Stats - Tina Turner Chart Stats.com. Arkistoitu 2012-07-22. Viitattu 2009-07-01.
 12. Australian Charts Portal australian-charts.com. Viitattu 2009-07-01.
 13. Dutch charts portal Dutch charts.nl. Viitattu 2009-07-01.
 14. Recherche pour: Tina Turner les charts.com. Viitattu 2009-07-03. French
 15. German charts portal german charts.com. Viitattu 2009-07-01.
 16. Swiss charts portal - hitparade hit parade.ch. Viitattu 2009-07-01.
 17. Austrian Top 40 - Hit Parade austrian charts.at. Viitattu 2009-07-01.
 18. Swedish charts portal swedish charts.com. Viitattu 2009-07-01.
 19. a b c d RIAA Gold & Platinum - Tina Turner albums Recording Industry Association of America. Viitattu 2009-07-02.
 20. a b c d e CRIA Gold & Platinum - Tina Turner albums Canadian Recording Industry Association. Viitattu 2009-02-07.
 21. a b c d Gold/Platin-Datenbank Bundesverband Musikindustrie. Viitattu 2009-07-02. German
 22. a b c IFPI Sweden: Ar2000 (ref2057)
 23. a b c The Official Swiss Charts and Music Community Swiss Charts.com. Viitattu 2009-07-02.
 24. a b Disque en France: Gold certifications 1999
 25. IFPI Germany: Twenty Four Seven certification
 26. RIAA Gold & Platinum - Tina Turner video longform Recording Industry Association of America. Viitattu 2009-07-01.
 27. CRIA Searchable Database (type Tina Turner into artist box) Canadian Recording Industry Association. Viitattu 2009-07-01.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tina Turner.