Tina Turner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tina Turner
Tina Turner huhtikuussa 2009.
Tina Turner huhtikuussa 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt26. marraskuuta 1939 (ikä 82)
Nutbush, Tennessee
Ammatti laulaja, sanoittaja, tanssija, näyttelijä
Puoliso Ike Turner (26.11.1962–29.3.1978)
Erwin Bach (4.7.2013–)
Muusikko
Taiteilijanimi Merdette TurnerView and modify data on Wikidata
Aktiivisena 1958–
Tyylilajit rock and roll, pop, blues
Soittimet laulu
Yhtyeet Ike & Tina Turner
Levy-yhtiöt United Artists (1974–1979)
EMI (Capitol, Parlophone, Virgin) (1984–)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.tinaturnerofficial.com

Tina Turner (alun perin Anna Mae Bullock, virallisesti Tina Turner-Bullock[1], s. 26. marraskuuta 1939 Nutbush, Tennessee) on yhdysvaltalaissyntyinen sveitsiläinen rocklaulaja. Turner tunnetaan voimakkaasta soul-äänestään ja energisistä lavaesiintymisistään. Turner on saanut kymmenen Grammy-palkintoa. Häntä on kutsuttu "Rock and rollin kuningattareksi".

Turnerin levyjä on myyty noin 200 miljoonaa kappaletta. Guinnessin ennätysten kirjan mukaan Turner on myynyt enemmän konserttilippuja kuin kukaan toinen sooloartisti koko musiikin historiassa.[2]

Turner asuu Sveitsin Küsnachtissa Zürichinjärven rannalla, ja hänellä on ollut Sveitsin kansalaisuus vuodesta 2013[3] eikä hän ole enää Yhdysvaltain kansalainen[4].

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ike Turnerin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tina Turner, silloin vielä Anna Mae Bullock, aloitti uransa Ike Turnerin kanssa, johon hän tutustui 1950-luvun lopulla. Nuori Tina kävi kuuntelemassa musiikkia klubilla, jossa Ike soitti yhtyeensä kanssa. Keikkojen lomassa Tina tutustui lähemmin Ikeen, joka teki kaikkensa hurmatakseen kauniin lukiolaistytön. Kun Ike sai selville, että Tina osaa laulaa, hän puhui Tinan perustamaan bändin kanssaan: näin syntyi duo Ike and Tina Turner. Työtoveruus syveni rakkaudeksi ja parille syntyi poika. Nuoren perheen elämä hymyili, ja pari keikkaili ahkerasti. Vähitellen Tina huomasi, että hänen miehessään on myös pimeämpi puoli ja että tämä halusi kontrolloida Tinaa. Vuonna 1960 Ike kosi. Tina ei uskaltanut kieltäytyä, koska hän pelkäsi liikaa. Kaksi päivää kosinnan jälkeen pari ajoi Meksikoon. Haaveilemiensa häiden sijaan Tina meni naimisiin koruttomassa vihkitilaisuudessa.

Kaksikko nousi 1960-luvulla kansainväliseen suosioon. Heidän tunnetuin hittinsä oli Phil Spectorin tuottama "River Deep, Mountain High". Muita hittejä olivat muun muassa "A Fool in Love", "Proud Mary" ja "Nutbush City Limits".

Ike ja Tina Turner 23. marraskuuta 1972

Soolouran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tina ja Ike erosivat. Vuosikausia miehensä varjossa ollut Tina teki paluun vuonna 1984 albumilla Private Dancer. Albumin teossa oli mukana muun muassa Mark Knopfler. Levyltä julkaistu single "What's Love Got to Do with It" teki Tinasta maailmantähden. Minulla ei ollut helppoa urani alussa ja tiedän mitä huipulle pääseminen vaatii. Olen maksanut velkani itse ja päässyt oman elämäni näyttämölle. Kaikki mennyt on ollut sen arvoista, totesi Tina tuolloin.lähde?

Turner on julkaissut soolourallaan kahdenkymmenen vuoden aikana useita menestyssinglejä, kuten vuoden 1989 "The Best". Tina Turner esiintyi myös The Whon rockoopperassa Tommy ja elokuvassa Mad Max Beyond Thunderdome (1985). Tina Turnerin elämästä on tehty myös musikaali.[5] Turnerin elämästä tehtiin vuonna 1993 elokuva What´s Love Got To Do With It, jossa Turneria esitti Angela Bassett.[5]

Turnerin yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Rolling Stones, Tom Jones, Eric Clapton, Eros Ramazzotti, Bryan Adams ja Phil Collins.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grammyesiintyminen ja uusi kiertue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turner jäi eläkkeelle vuonna 2004 mutta palasi kuitenkin julkisuuteen vähäksi aikaa kiertueelle nimeltä "Live in Concert", joka alkoi Kansasissa lokakuussa 2008 ja jatkui Eurooppaan keväällä 2009. Hän on eläkkeelle jäämisen jälkeen levyttänyt muutamia kappaleita ja tehnyt joitakin TV-esiintymisiä (muun muassa promootiokiertue kokoelma-albumille All the Best sekä vuoden 2008 Grammy Awards -esiintyminen). Se oli Turnerin ensimmäinen oikea kiertue kahdeksaan vuoteen. Kiertue ulottui myös Helsinkiin, jossa Turner esiintyi Hartwall Areenalla 23. ja 24. huhtikuuta 2009. Kiertue oli yksi vuoden 2009 myydyimmistä ja tuotti noin 90 miljoonaa euroa 90 konsertista. Euroopan-kiertue oli toiseksi tuottoisin 58 miljoonalla eurolla.lähde?

Tina sanoi Live in concert -kiertueesta "Tahdon nousta lavalle ja esiintyä, mutta jokapäiväinen aikataulujen kanssa eläminen on rankkaa työtä. Siksi olenkin sanonut, että teen mielellään mahdollisimman vähän promootiota tällä kiertueella. On myös nautinto jäädä eläkkeelle. Minä elän mukavaa elämää ja olen onnellinen."[6]

2010-luku ja nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tina Turner kertoi lehdistölle Giorgio Armanin "Prive"-muotinäytöksessä Pariisissa, että ei ole pois suljettua, että hän tekisi vielä uuden maailmankiertueen. Ihmiset haluavat vielä nähdä häntä lavalla ja hän ei kielläkään, etteikö voisi pyytää "tyttöjä" takaisin ja tehdä jotain.[7]

Huhtikuussa 2014 uutisoitiin, että Tina Turner oli saanut aivohalvauksen, mutta oli kuitenkin toipumassa siitä. Halvauskohtauksen ajankohdasta tai paikasta ei Hamburger Morgenpostilla ollut tietoa, mutta lehden haastatteleman Albert B:n mukaan halvaus oli lievä. [3]

Kiertueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Private Dancer Tour on Tinan kolmas oma kiertue ja samalla ensimmäinen suuri kiertue. Kiertue auttoi Tinan Comebackissa, joka on musiikin historian parhaimpia comebackejä. Kaksi viimeistä Japanin konserttia Tina lopetti esittämällä Bruce Springsteenin "Dancin In The Dark".

Konserttien määrä oli 60 Euroopassa, 104 Pohjois-Amerikassa, 10 Australiassa, 2 Japanissa, 176 yhteensä.

Break Every Rule Tour rikkoi ennätyksiä 13 maassa. Se oli vuoden 1987–1988 vuoden suurin kiertue, ja katsojia oli yli 4 miljoonaa.

Foreign Affair Tour on Tinan ensimmäinen stadionkiertue ja samalla ensimmäinen kiertue joka ulottui vain Eurooppaan. Kiertue sisälsi 121 konserttia.

Whats' Love? Tour on Tinan kuudes kiertue, kiertue ulottui vain Amerikkaan ja muutamaan Euroopan konserttiin.

Wildest Dreams Tour on Tinan seitsemäs kiertue. Kiertueeseen sisältyi 255 konserttia. Kiertue tuotti melkein 20 miljoonaa dollaria.lähde?

Twenty Four Seven Tour kiertueen piti olla Tinan viimeinen, mutta hän palasi lavoille vuonna 2008.

Tina!: 50th Anniversary Tour on Tinan viimeisin kiertue vuodelta 2008–2009. Tina sai inspiraation kiertueelle vuoden 2008 Grammy-gaalasta jossa esiintyi Beyoncen kanssa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turnerilla ja saksofonisti Raymond Hillillä oli yhteinen poika, Craig Turner (1958–2018). Tina oli Craigin syntyessä vain 18-vuotias. Turnerin avioiduttua Iken kanssa Ike adoptoi Craigin. Craig teki itsemurhan vuonna 2018.[8] Turnerin toinen poika Ronnie, jonka isä on Ike Turner, syntyi 27. lokakuuta 1960.[9]

Turner kertoi päättäneensä jättää Iken vuonna 1976, kun tämä pahoinpiteli Tinan lentokentällä. Suhdetta olivat rasittaneet alusta saakka alkoholi, huumeet ja uskottomuus. Ike raivostui Tinan avioerohakemuksesta ja yritti vaikeuttaa Tinan elämää kaikin tavoin. Hän väitti, että Tina olisi hänelle velkaa 500 000 dollaria sopimusrikkomusten vuoksi. Vaikka Tina eli paineen alla ja rahapulassa, hän tunsi ensimmäistä kertaa elämässään olevansa vapaa ja ilman Iken kontrollointia.

Tina jättäytyi musiikkibisneksestä muutamaksi vuodeksi. Myöhemmin hän kertoi tarvinneensa tauon, jotta paluu olisi mahdollista. Eroprosessissa Tinaa auttoi buddhalainen mietiskely. Turner oli alun perin baptisti, mutta kääntyi myöhemmin buddhalaisuuteen.

Turner aloitti vuonna 1986 seurustelun Erwin Bachin kanssa, ja he avioituivat vuonna 2013. Bach on 17 vuotta nuorempi kuin Turner. Ike Turner kuoli 12. joulukuuta 2007 kokaiinin yliannostukseen. Tinan edustaja julkisti Tinan lausunnon, jossa tämä totesi olevansa tietoinen Ike Turnerin poismenosta: Tina ei ole ollut tekemisissä Ike Turnerin kanssa 35 vuoteen. Muita lausuntoja ei tulla antamaan, tiedotteessa todettiin lyhyesti.[10]

Palkinnot ja saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti George Bush onnittelee Tinaa. Vasemmalta oikealle, Tony Bennett, Suzanne Farrell, Julie Harris, Robert Redford ja Tina Turner.

Turner on voittanut kymmenen Grammy-palkintoa, ja Rolling Stone -lehti on nimennyt Tinan kaikkien aikojen parhaimpien laulajien joukkoon. Tina on listattu 25 parhaan tanssijan joukkoon, hän on myynyt enemmän konserttilippuja kuin kukaan toinen artisti maailmassa, ja hänet on nimetty Oprah Winfreyn 25 legendaarisimman naisen joukkoon.[11]

New York Daily Newsin listalla Turner oli maailman 10. rikkain naisartisti 350 miljoonan dollarin omaisuudella.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Albumin tiedot Listasijoitus Myynti
US
[12]
US R&B
[12]
CAN
[13]
UK
[14]
AUS
[15]
NED
[16]
FRA
[17]
GER
[18]
SWI
[19]
AUT
[20]
SWE
[21]
1974 Tina Turns the Country On
 • Julkaistu: Elokuu 1974
 • Levy-yhtiö: United Artists
 • Formaatit: LP, C-kasetti
1975 Acid Queen
 • Julkaistu: Lokakuu 1975
 • Levy-yhtiö: EMI Music/United Artists
 • Formaatit: LP, C-kasetti
115
1978 Rough
 • Julkaistu: Syyskuu 1978
 • Levy-yhtiö: Ariola/EMI Music/United Artists
 • Formaatit: LP, C-kasetti
1979 Love Explosion
 • Julkaistu: Maaliskuu 1979
 • Levy-yhtiö: Ariola/EMI Music/United Artists
 • Formaatit: LP, C-kasetti
1984 Private Dancer
 • Julkaistu: Toukokuu 1984
 • Levy-yhtiö: Capitol
 • Formaatit: LP, C-kasetti, CD-levy
3 1 2 2 2 2 3 1 7
 • US: 5× platina[22]
 • CAN: 7× platina[23]
 • UK: 3× platina
 • GER: 2× platina[24]
 • Maailmanlaajuinen myynti: 20 miljoonaa
1986 Break Every Rule
 • Julkaistu: Syyskuu 1986
 • Levy-yhtiö: Capitol
 • Formaatit: LP, C-kasetti, CD-levy
4 7 4 2 2 1 1 2 2
 • US: 3× platina[22]
 • CAN: 2× platina[23]
 • UK: platina
 • GER: 2× platina[24]
 • Maailmanlaajuinen myynti: 12 miljoonaa
1989 Foreign Affair
 • Julkaistu: Syyskuu 1989
 • Levy-yhtiö: Capitol
 • Formaatit: LP, C-kasetti, CD-levy
31 83 12 1 15 6 1 1 1 1
 • US: kulta[22]
 • CAN: platina[23]
 • UK: 5× platina
 • SWE: kulta[25]
 • GER: 2× platina[24]
 • SWI: 4× platina[26]
 • Maailmanlaajuinen myynti: 9 miljoonaa
1996 Wildest Dreams
 • Julkaistu: Syyskuu 1996
 • Levy-yhtiö (USA): Virgin
 • Levy-yhtiö (UK): Parlophone
 • Formaatit: C-kasetti, CD-levy
61 26 29 4 14 5 14 2 1 2 5
 • CAN: kulta[23]
 • UK: 2× platina
 • SWE: kulta[25]
 • FRA: 2× kulta[27]
 • GER: platina[24]
 • SWI: platina[26]
 • Maailmanlaajuinen myynti: 6 miljoonaa
1999 Twenty Four Seven
 • Julkaistu (USA): Lokakuu 1999
 • Julkaistu (UK): Marraskuu 1999
 • Julkaistu (Saksa): Lokakuu 1999
 • Levy-yhtiö (USA): Virgin
 • Levy-yhtiö (UK): Parlophone
 • Formaatit: C-kasetti, CD-levy
21 29 9 9 24 23 3 1 5 6
 • US: kulta[22]
 • CAN: kulta[23]
 • UK: platina
 • SWE: platina[25]
 • FRA: kulta[27]
 • GER: 3× kulta[28]
 • SWI: platina[26]
 • Maailmanlaajuinen myynti: 4 miljoonaa

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Videon tiedot Myynti
[29]
1978 Wild Lady of Rock
 • julkaistu: 1978
 • Levy-yhtiö: tuntematon
1982 Nice 'n' Rough
 • julkaistu: 1982
 • Levy-yhtiö: EMI/Thorn
1984 Private Dancer - The Videos
 • julkaistu: 1984
 • Levy-yhtiö: Pioneer
1985 Private Dancer Tour
 • julkaistu: 1985
 • Levy-yhtiö: Sony
1986 What You See is What You Get
 • julkaistu: 1986
 • Levy-yhtiö: Picture Music International
Break Every Rule: The Videos
 • julkaistu: 1986
 • Levy-yhtiö: HBO Cannon Video
1988 Live in Rio '88
1989 Foreign Affair - The Videos
 • julkaistu: 1989
 • Levy-yhtiö: Capitol
1991 Foreign Affair live Barcelona 1990
 • julkaistu: 1991
 • Levy-yhtiö: Polygram
Simply the Best: The video collection
 • julkaistu: 1991
 • Levy-yhtiö: Capitol
1992 The Girl from Nutbush
 • julkaistu: 1992
 • Levy-yhtiö: Strand Home Video
1993 What's Love...? Live
 • julkaistu: 22. syyskuuta 1993
 • Levy-yhtiö: Picture
1996 Live in Amsterdam - Wildest Dreams Tour
 • julkaistu: 16. syyskuuta 1997
 • Levy-yhtiö: Fox Lorber
 • US: kulta
1997 Behind the Dreams
 • julkaistu: 1997
 • Levy-yhtiö: tuntematon
1999 Celebrate! - 60th Birthday Special
 • julkaistu: 21. marraskuuta 2000
 • Levy-yhtiö: Image
2000 One Last Time Live in Concert
 • US: platina
 • CAN: platina[30]
2005 All the Best – The Live Collection
 • julkaistu: 15. maaliskuuta 2005
 • Levy-yhtiö: Capitol
 • US: kulta
2009 Tina Live
 • julkaistu: 28. syyskuuta 2009
 • Levy-yhtiö: Parlophone
 • Nauhoitettu: 21. maaliskuuta 2009, Gelredome, Alankomaat

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli Huomioitavaa
1971 Taking off – otetaan hatkat itseään
1975 Tommy The Acid Queen
1978 Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band Our Guests at Heartland
1985 Mad Max Beyond Thunderdome Auntie Entity Won (1986) - NAACP Image Award for Outstanding Actress in a Motion Picture
1993 What's Love Got to Do with it Itseään Angela Bassettin lauluääni, esiintyy myös arkistomateriaalissa
Last Action Hero Pormestari
Televisio
Vuosi Ohjelma Rooli Huomioitavaa
1970 It's Your Thing Itseään dokumenttielokuva
Gimme Shelter Itseään dokumenttielokuva
2000 Ally McBeal Itseään cameorooli jaksossa "The Oddball Parade"

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1986 I, Tina (ilmestynyt monella kielellä)
 • 1999 The Real T: My 22 years with Tina Turner
 • 2003 Break Every Rule
 • 2005 Simply the Best

Tina Turner Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Tina Turner konsertoi ensimmäisen kerran 24. elokuuta 1982 Kulttuuritalossa Helsingissä. Private Dancer -kiertue saapui Helsinkiin 19. helmikuuta 1985. Foreign Affair -kiertueella vuonna 1990 Tina esiintyi 14. ja 15. toukokuuta Helsingin jäähallissa. Wildest Dreams -kiertueella Turner esiintyi Helsingin olympiastadionilla 7. elokuuta 1996 50 000 katsojalle. Viimeisimmällä 24/7 -kiertueellaan hän esiintyi kahdesti Finnair Stadiumilla Helsingissä, 9. ja 10. elokuuta 2000. Turner esiintyi Hartwall Areenalla 23. ja 24. huhtikuuta 2009.[31]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Einbürgerungen 4. Quartal 2012 (Küsnachtin kuntalaisoikeuden saajat loka-joulukuussa 2012) Küsnachtin kunnan verkkosivut. 25.1.2013. Viitattu 16.8.2018. (saksaksi)
 2. Tina Turner Suomeen huhtikuussa iskelma.fi. Viitattu 10.8.2010.
 3. Tina Turner wird Schweizerin (Tages Anzeigerin uutinen 25.1.2013) tagesanzeiger.ch. Viitattu 16.8.2018. (saksaksi)
 4. Tina Turner gibt US-Pass zurück (Tages Anzeigerin uutinen 14.11.2013) tagesanzeiger.ch. Viitattu 16.8.2018. (saksaksi)
 5. a b Ilta-Sanomat – Tina Turnerin elämästä musikaali
 6. http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1634397
 7. http://www.reuters.com/article/idUSTRE60P09920100126?type=entertainmentNews
 8. Tina Turnerin 59-vuotias esikoispoika löydettiin kuolleena - syyksi epäillään itsemurhaa iltalehti.fi. Viitattu 4.7.2018.
 9. Tina turned her back on our family, claims her adopted son Mail Online. Viitattu 4.7.2018.
 10. http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1469547
 11. [1]
 12. a b Billboard chart positions > albums > Tina Turner allmusic. Viitattu 1.7.2009.
 13. [http://www.collectionscana da.gc.ca/rpm/028020-110.01-e.php?PHPSESSID=v2a76h62to0aart05gg0u3agj2&q1=Tina+Turner+albums&x=0&y=0 Search results for "Tina Turner"] RPM. Viitattu 2.7.2009.
 14. Chart Stats - Tina Turner Chart Stats.com. Arkistoitu 22.7.2012. Viitattu 1.7.2009.
 15. Australian Charts Portal australian-charts.com. Viitattu 1.7.2009.
 16. Dutch charts portal Dutch charts.nl. Viitattu 1.7.2009.
 17. Recherche pour: Tina Turner les charts.com. Viitattu 3.7.2009. French
 18. German charts portal german charts.com. Viitattu 1.7.2009.
 19. Swiss charts portal - hitparade hit parade.ch. Viitattu 1.7.2009.
 20. Austrian Top 40 - Hit Parade austrian charts.at. Viitattu 1.7.2009.
 21. Swedish charts portal swedish charts.com. Viitattu 1.7.2009.
 22. a b c d RIAA Gold & Platinum - Tina Turner albums Recording Industry Association of America. Viitattu 2.7.2009.
 23. a b c d e CRIA Gold & Platinum - Tina Turner albums Canadian Recording Industry Association. Viitattu 7.2.2009.
 24. a b c d Gold/Platin-Datenbank Bundesverband Musikindustrie. Viitattu 2.7.2009. German
 25. a b c IFPI Sweden: Ar2000 (ref2057)
 26. a b c The Official Swiss Charts and Music Community Swiss Charts.com. Viitattu 2.7.2009.
 27. a b Disque en France: Gold certifications 1999
 28. IFPI Germany: Twenty Four Seven certification
 29. RIAA Gold & Platinum - Tina Turner video longform Recording Industry Association of America. Viitattu 1.7.2009.
 30. CRIA Searchable Database (type Tina Turner into artist box) Canadian Recording Industry Association. Viitattu 1.7.2009.
 31. [2]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tina Turner.