United Artists Records

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

United Artists Records oli amerikkalainen vuonna 1958 perustettu levy-yhtiö. Sen perusti United Artists -yhtiön tuottaja Max E. Youngstein. Yhtiön alkuperäinen tarkoitus oli toimia pelkästään elokuvamusiikin ja soundtrackien julkaisijana, mutta piakkoin myös muut genret tulivat yhtiön listoille.

1950- ja 1960-lukujen taitteessa yhtiölle levyttivät monet rock and roll - ja r & b -artistit, kuten The Clovers, Marv Johnson, The Falcons, The Exciters, Patty Duke, Bobby Goldsboro ja myöhemmin Manfred Mann sekä The Easybeats.

1960-luvulla James Bond -elokuvien ja The Beatlesin elokuvien soundtrackit olivat hyvin suosittuja. Myös jazz-musiikki oli näkyvä osa yhtiössä 1960-luvun alkupuoliskolla (esim. Duke Ellington).

1969 yhtiö fuusioitui Liberty Recordsin kanssa ja pari vuotta myöhemmin Libertyn nimi pudotettiin ja levyt julkaistiin United Artists Records -nimellä. 1960- ja 1970-lukujen artisteja olivat mm. Traffic, Spencer Davis Group, Peter Sarstedt, Shirley Bassey, Don McLean, Merrilee Rush, Paul Anka, Chris Rea, Dusty Springfield, Bill Conti, Ferrante & Teicher, Johnny Rivers, Ike & Tina Turner, Gerry Rafferty, Crystal Gayle, Electric Light Orchestra, Grateful Dead ja Hawkwind.

1979 EMI osti United Artists Recordsin ja otti vanhan Liberty Records -nimen käyttöön pudottaen vuorostaan United Artists Recordsin. Tästä lähtien katalogia julkaistiin Libertyn nimen alla aina 1980-luvun puoliväliin saakka. Tällä hetkellä United Artists Recordsin katalogia kontrolloi Capitol Records.