Patty Duke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patty Duke, 1965

Anna Marie ”Patty” Duke (14. joulukuuta 1946 Elmhurst, New York29. maaliskuuta 2016[1] Coeur d’Alene, Idaho) oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän syntyi New Yorkissa irlantilais-amerikkalaiselle isälle ja irlantilais-saksalaiselle äidille.

Duken poikkeukselliset lahjat huomattiin jo varhaisessa vaiheessa, ja hän tuli 1950-luvun loppua kohden tunnetuksi televisiosta. Hän esiintyi sekä Helen Kelleristä kertovassa näytelmässä Ihmeidentekijä että siitä tehdyssä samannimisessä elokuvassa; kyseisellä roolillaan Patty Duke voitti vuonna 1962 parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon. Muihin tunnettuihin elokuviin kuuluu Natalie (1969), joka toi näyttelijälle Golden Globen. Hän voitti lisäksi muun muassa kolme Emmy-palkintoa.

Duke toimi vuosina 1985–1988 Screen Actors Guildin puheenjohtajana. Idahossa asunut näyttelijä jatkoi uraansa viimeisiin elinvuosiinsa asti.

Dukella on ollut vuodesta 2004 oma tähti Hollywood Walk of Famella, ja hän loi 1960-luvulla myös menestyksekkään uran laulajana.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duken ohjaaja Harry Falkin kanssa 18-vuotiaana solmima ensimmäinen avioliitto päättyi eroon neljässä vuodessa. Näyttelijätär oli kaikkiaan neljästi aviossa; vuonna 1986 solmittu liitto Michael Pearcen kanssa kesti Duken kuolemaan saakka. Hänellä oli kolme lasta: kaksi John Astinin ja yksi Michael Pearcen kanssa.

Hän selviytyi 2000-luvun puolella sydänleikkauksesta.

Duken äiti Frances sairasti masennusta, ja hän itse kärsi lähes koko ikänsä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, minkä takia hän alkoi pitää yleisölle suunnattuja mielenterveysaiheisia esitelmiä.

Duke menehtyi 69-vuotiaana sisäelimen repeämän aiheuttamaan verenmyrkytykseen.

  1. Hill, Libby: Patty Duke dies at 69; former child star and Academy Award winner Los Angeles Times. 29.3.2016. Viitattu 29.3.2016. (englanniksi)