Patty Duke

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Patty Duke

Anna Marie "Patty" Duke (s. 14. joulukuuta 1946 Elmhurst, New York, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän syntyi New Yorkin Manhattanilla irlantilais-amerikkalaiselle isälle ja irlantilais-saksalaiselle äidille; äiti Francesilla oli masennus, ja Patty itse on kärsinyt lähes koko ikänsä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duken poikkeukselliset lahjat huomattiin jo varhaisessa vaiheessa, ja hän tuli 1950-luvun loppua kohden tunnetuksi televisiosta. Hän esiintyi Helen Kelleristä kertovassa näytelmässä Ihmeidentekijä sekä siitä tehdyssä samannimisessä elokuvassa; kyseisellä roolillaan Patty Duke voitti vuonna 1962 parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon. Muihin tunnettuihin elokuviin kuuluu Natalie (1969), joka toi näyttelijälle Golden Globen. Hän on lisäksi voittanut muun muassa kolme Emmy-palkintoa.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18-vuotiaana solmittu ensimmäinen avioliitto ohjaaja Harry Falkin kanssa päättyi eroon neljässä vuodessa. Näyttelijätär on kaikkiaan ollut tähän mennessä neljästi naimisissa; nykyinen avioliitto Michael Pearcen kanssa on jatkunut vuodesta 1986. Dukella on kolme lasta kaksi John Astinin kanssa ja yksi lapsi Michael Pearcen kanssa. Hänellä on ollut vuodesta 2004 oma tähtensä Hollywood Walk of Famella, ja hän loi 1960-luvulla myös menestyksekkään laulajanuran.

Duke toimi vuosina 19851988 Screen Actors Guildin puheenjohtajana. Hän asuu uudessa kotiosavaltiossaan Idahossa ja jatkaa uraansa yhä. Hän on 2000-luvun puolella selviytynyt sydänleikkauksesta.