Ike Turner

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ike Turner Long Beach Blues Festivalilla vuonna 1997

Ike Turner (oikealta nimeltään Isaac Wister Turner, 5. marraskuuta 1931, Clarksdale, Mississippi12. joulukuuta 2007, San Diego) oli merkittävä yhdysvaltalainen muusikko ja tuottaja. Hän hallitsi sekä kitaran- että pianonsoiton, lisäksi Pinetop Perkins opetti hänelle boogie woogieta.

Siirryttyään pohjoisemmaksi Turner kehitti boogie woogien pohjalta omintakeisen, räiskyvän rock and roll -tyylin. Hänen ensimmäinen singlensä Rocket 88 vuodelta 1951 oli luultavasti ensimmäinen levytys, jossa yhdistettiin ”back and beat” -sähkökitaraa ja ”wailing”-saksofonia rock and roll -tyyliin. Se oli jyrkkä kontrasti jatsahtaville ja sofistikoiduille ”jump blues”- ja ”swing combo” -tyyleille.

Turnerin kyvyt tulivat erityisesti esiin kykyjenetsijänä ja tuottajana. Hän toi julkisuuteen vaikutusvaltaisia bluesartisteja: Robert Nighthawkin, Elmore Jamesin, Otis Rushin ja Sonny Boy Williamsonin.

Hän toi yhdessä ex-vaimonsa Tina Turnerin kanssa soul-musiikkia laajemman yleisön tietoon, Tina Turner & the Ikettesin revyy-kiertuiden avulla. Ike ja Tina Turnerin avioliitto kesti vuodesta 1960 vuoteen 1978. Myöhemmin hän kärsi vankilatuomion huumausainerikoksista.

Ike Turner kuoli kotonaan Kaliforniassa 76-vuotiaana 12. joulukuuta 2007. Ruumiinavauksen perusteella hän kuoli kokaiinin yliannostukseen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ike Turner overdosed on cocaine hursday, 17 January 2008, 00:24 GMT. BBC. Viitattu 17.1. 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]