Ranskan Riviera

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ranskan Rivieran kartta.
Saint-Jeannet Alpes-Maritimessa.
Courtaden ranta Porquerollessa.

Ranskan Riviera (ransk. Côte d’Azur, ”sininen rannikko”) on Ranskan Välimeren-rannikon itäisin osa, joka sijaitsee Provencen alueella ja käsittää myös Monacon valtion. Se alkaa Toulonin kaupungista ja päättyy Italian rajalle Mentoniin. Tunnetuimmat kaupungit sen alueella ovat Cannes, Saint-Tropez ja Nizza, joka on myös sen suurin kaupunki. Ranskan Rivieran välittömänä jatkeena idässä on Italian Riviera.

Ranskan Rivierasta muodostui muodikas matkailukohde 1800-luvun loppuvaiheilla ja 1900-luvun alussa, jolloin turistit, varsinkin vauraat britit, matkustivat sinne talveksi. Se on edelleen hyvin suosittu kohde, joskin sinne matkustetaan talvikuukausien sijaan enemmänkin kesäkuukausina.

Rivieralla on talvisin (joulu-tammikuussa) epävakaista ja koleaa, lämpötilat ovat päivisin +5 ja +12 asteen välillä. Lunta tai räntää Rivieralla ei sentään saada koskaan, vaan talvisateet ovat pitkäkestoisia Atlantilta matalapaineiden tuomia vesisateita. Kesäisin on sen sijaan usein hyvin selkeää ja pilvetöntä, ja helteitä on lähes päivittäin huhtikuun lopulta lokakuun alkuun, minkä jälkeen ilmat taas viilenevät ja muuttuvat sateisemmiksi. Runsassateisimmat kuukaudet ovat joulu- ja tammikuu.

Rivieralla asuu luksusasunnoissa myös lukuisia kuuluisuuksia.

Paikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan Rivieraan kuuluvat seuraavat paikat, lännestä itään:

Kuuluisia asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]